ZooM H4N - kopia audio ? + Mikrofon WIFI

Postprzez sebabros » 22 Sty 2012, 13:51

Witam,

Czy możliwa jest taka konfiguracja? Wyczytałem to na http://malekino.wordpress.com:

"...Już zewnętrzny mikrofon za kilkaset złotych poprawia znacznie jakość. Jednak jest w sieci wiele testów i jednoznacznie wynika z nich, że nawet najlepszy mikrofon niewiele da, ponieważ samo nagrywanie na aparat powoduje już pewne szumy. Ja rozwiązałem to następująco – nagrywam na zewnętrze urządzenie. Ma to ponadto wiele innych zalet – dźwięk mam w 2 kopiach (na recorderze oraz w aparacie), mikrofon może być w dowolnym miejscu, a aparat w zupełnie innym..."

Zoom H4N - który nagrywa mi audio a zarazem jest podłączony minijackiem do DSLR i nagrywa audio w aparacie ? :shock:
H4N może nagrywać jednocześnie samodzielnie i przesyłając dźwięk do aparatu ?Proszę o potwierdzenie tego faktu i wyjaśnienie czemu to służy skoro będzie to ten sam dźwięk ? Wyłącznie Archiwizacja ?

Tak więc wracając do tematu, Zoom H4N jako główny rejestrator dźwięku i do niego podpięty mikrofon bezprzewodowy umieszczany gdzieś przy kapeli - i o tym moje pytanie.

Jaki mikrofon ? Chodzi mi o konkretne przykłady bom zielony w tym temacie. Czy miniJack czy złącze XLR? Jaki zestaw ? Nadajnik, odbiornik, mikrofon. Wiem, że było sporo podobnych tematów, ale proszę potraktować ten indywidualnie, będę wdzięczny

Pozdrawiam
sebabros
New Member
New Member

Re: ZooM H4N - kopia audio ? + Mikrofon WIFI

Postprzez MałeKino » 22 Sty 2012, 15:43

sebabros napisał(a):H4N może nagrywać jednocześnie samodzielnie i przesyłając dźwięk do aparatu ?Proszę o potwierdzenie tego faktu i wyjaśnienie czemu to służy skoro będzie to ten sam dźwięk ? Wyłącznie Archiwizacja ?

Zoom H4n posiada odsłuch na słuchawkach nagrywanego dźwięku. Zatem podczas nagrywania w czasie rzeczywistym otrzymujemy na słuchawkach "podgląd".

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale po:
1. nie jest to wyłącznie archiwizacja ponieważ mikrofon aparatu jest słabszej jakości niż ten w H4n,
2. dźwięk nie będzie ten sam ponieważ aparat podczas nagrywania z wejścia audio "dodaje lekki szum", w samym recorderze dźwięk jest czystszy, nie będą to zatem kopie lustrzane
3. aby podłączyć recorder z wyjściem słuchawkowym do aparatu z wejściem mikrofonowym potrzebny jest specjalny kabel (nie jest to zwykły minijack - minijack) a tzw. Line - Mic za niecałą stówkę (http://www.amazon.com/Sescom-LN2MIC-TAS ... B004YUAGFG)
4. powyższy kabel naturalnie nie rozwiązuje problemu zaszumiania nagrań przez samą lustrzankę

sebabros napisał(a):Tak więc wracając do tematu, Zoom H4N jako główny rejestrator dźwięku i do niego podpięty mikrofon bezprzewodowy umieszczany gdzieś przy kapeli - i o tym moje pytanie.

Tak to rozegrać najlepiej pomijając kwestie finansowe. (sam zoom h4n kosztuje 1400zl, zestaw do bezprzewodowego przesyłania audio dobrej jakości to jeszcze większy koszt np. 2500zl - Sennheiser G3 a do tego mikrofon pewnie kolejnych pare stów). Ja zakupiłbym w takim wypadku 2x Zoom H1 (naprawdę przyzwoita jakość dźwięku) za łączną kwotę ok 700zł. A synchronizację dźwięku zrobił PluralEyesem i po sekundzie miał kilka ścieżek audio z kilku miejsc.

Nt. mikrofonów i systemów bezprzewodowych audio niestety nie mam rozległej wiedzy - myślę, że lepiej doradzą Ci inni, co nie zmienia sytuacji, że zawsze to będzie droga inwestycja.

Z podrowieniami,
Małe Kino
Awatar użytkownika
MałeKino
Just Arrived

Miejscowość: Augustów

Postprzez fancy » 22 Sty 2012, 16:58

Zawsze zadaje sobie pytanie po co ludziom powrót sygnału do aparatu skoro na rynku coraz więcej jest narzędzi do synchronizacji. A jeśli kupujemy rejestrator to wykorzystajmy go później dobrze. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest rejestrator audio (jaki, to w zależności do czego chcesz używać) + mikrofon kierunkowy/zestaw bezprzewodowy. Tutaj też w zależności od oczekiwań. I najlepiej osobną ścieżkę nagrywać na aparacie, w celu synchronizacji oraz w celu jako takiego zabezpieczenia w razie jakiś nie pożądanych efektów, oraz oddzielną ścieżkę nagrywać na rejestratorze.

Co do zestawy bezprzewodowego. Tak jak kolega wyżej napisał, sennheiser g3, w zestawie masz odbiornik + nadajnik wraz z mikrofonem krawatowym. Możesz też kupić mikrofon kierunkowy np. RODE NTG-2.

Oba te zestawy podłączysz do H4n gdyż ma ono wejście xlr z phantom power które jest potrzebne do większości mikrofonów kierunkowych, h4n posiada również wejście mini-jack które użyjesz do podłączenia odbiornika sennheiser.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez RAVCAM » 22 Sty 2012, 23:21

fancy napisał(a):Zawsze zadaje sobie pytanie po co ludziom powrót sygnału do aparatu skoro na rynku coraz więcej jest narzędzi do synchronizacji.

Dokładnie ta sama myśl mi się nasuwa, gdy czytam kolejny post na temat audio w odniesieniu do lustrzanek.

Według mnie są przynajmniej dwie rzeczy przemawiające za tym, aby nie podłączać sygnału z rejestratora.
- bezpieczeństwo...gdy zawalimy coś z ustawieniami audio na rejestratorze,
to jeszcze większy syf będziemy mieli nagrany na aparacie.
(a gdy nie podepniemy, to zawsze będziemy mogli ratować sie tym co mamy z aparatu)

- możliwość miksowania audio z dwóch źródeł. W przypadku, gdy będziemy nagrywać osobno dźwięk za pomocą mikrofonów kierunkowych wbudowanych w rejestrator i mikrofonu wbudowany w aparat, będziemy mieli do dyspozycji zarówno dźwięk do okólny pochodzący z aparatu...jak i dźwięk wyselekcjonowany z rejestratora.
I od nas będzie już zależało, w jakich proporcjach go wykorzystamy.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez sebabros » 23 Sty 2012, 00:45

Wasze odpowiedzi rozjaśniły mi świat Audio DSLR ;)
Jednak pytanie praktyczne odnośnie sennheiser G3, w zestawie jest odbiornik i nadajnik oraz mikrofon kierunkowy, ale chyba nim nie bedę zgrywał dźwięku z sali/kościoła? Co w takim razie kupić, aby podłączając do nadajnika Sennheisera uzyskać dobry jakościowo dźwięk ?
sebabros
New Member
New Member

Postprzez fancy » 23 Sty 2012, 03:29

W zestawie z sennheiserem G3 dostajesz mikrofon krawatowy, nie kierunkowy. Widziałem osoby co korzystały z mikrofonu krawatowego podpinając się pod księdza lub głośnik w kościele. Także widywałem czasem rejestratory przed głośnikiem w kościele.
Niestety nie pomogę Ci w tej sprawie bo się nie orientuję, jednak uważam że oba z tych sposobów nie dają jakościowo dobrych sygnałów a sam mikrofon krawatowy przy księdzu nie zbierze dźwięku ślubujących.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez ngc » 23 Sty 2012, 10:26

nie lepiej w kościele i gdziekolwiek indziej podpiac sie bezposrednio pod mixer dzwieku za pomoca G3 ?
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez sebabros » 23 Sty 2012, 15:28

fancy przejęzyczyłem się - oczywiście chodziło mi o mikrofon krawatowy.

ngc właśnie staram się uzyskać informacje w wypadku gdyby nie udało mi się podłączyć pod mixer :)
sebabros
New Member
New Member

Postprzez sven » 23 Sty 2012, 15:39

sebabros napisał(a):

ngc właśnie staram się uzyskać informacje w wypadku gdyby nie udało mi się podłączyć pod mixer :)

Za 50,- zł kupujesz stojak mikrofonowy, wtykasz do tego rejestator, ustawiasz pod głośnikiem, naciskasz REC - ustalasz poziom nagrywania - wciskasz drugi raz REC. Po mszy nie zapomnij pozbierać tego wszystkiego ;)
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez greg » 23 Sty 2012, 15:45

sven napisał(a):
Za 50,- zł kupujesz stojak mikrofonowy, wtykasz do tego rejestator, ustawiasz pod głośnikiem, naciskasz REC - ustalasz poziom nagrywania - wciskasz drugi raz REC. Po mszy nie zapomnij pozbierać tego wszystkiego ;)

No tylko nie zapomnij ze dzwiek z takiego ustawienia bedzie w najlepszym przypadku kiepski.

W tej sytuacji kazde rozwiazanie bedzie tylko w pewnym stopniu ratowac jakosc toru audio, chyba ze lata z toba dzwiekowiec z tyczka i mikrofonem kierunkowym, co z kolei nie jest praktyczne w takich warunkach. Wiec i tak d... Zbita i tak d.... zbita. ;)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Następna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości