ZooM H4N - kopia audio ? + Mikrofon WIFI

Re: ZooM H4N - kopia audio ? + Mikrofon WIFI

Postprzez sven » 23 Sty 2012, 15:48

greg napisał(a):
sven napisał(a):
Za 50,- zł kupujesz stojak mikrofonowy, wtykasz do tego rejestator, ustawiasz pod głośnikiem, naciskasz REC - ustalasz poziom nagrywania - wciskasz drugi raz REC. Po mszy nie zapomnij pozbierać tego wszystkiego ;)

No tylko nie zapomnij ze dzwiek z takiego ustawienia bedzie w najlepszym przypadku kiepski.

;)

Wyluzuj, to tyko ślub a nie koncert :-)
Będzie OK, przysięgę nagrasz i tak mikrofonem krawatowym.
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez greg » 23 Sty 2012, 15:56

sven napisał(a):Wyluzuj, to tyko ślub a nie koncert :-)

zreszta co ja tam wiem o slubach ;)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez sven » 23 Sty 2012, 16:01

greg napisał(a):
sven napisał(a):Wyluzuj, to tyko ślub a nie koncert :-)

zreszta co ja tam wiem o slubach ;)

Kiedyś pisałeś, że taki ślub to spokojnie można jednoosobowo skręcić, a teraz potrzebujesz dzwiękowca? :mrgreen: :lol:
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez sebabros » 23 Sty 2012, 16:03

sven napisał(a):Za 50,- zł kupujesz stojak mikrofonowy, wtykasz do tego rejestator, ustawiasz pod głośnikiem, naciskasz REC - ustalasz poziom nagrywania - wciskasz drugi raz REC. Po mszy nie zapomnij pozbierać tego wszystkiego ;)

To wiem, ale rejestrator mam na aparacie, potrzebuję tylko jakiegoś mikrofonu, który wtyknę do nadajnika sennheisera G3
No polećcie coś bo młodzi się rozmyślą :lol:
sebabros
New Member
New Member

Postprzez greg » 23 Sty 2012, 16:07

To ze sie da nie znaczy ze to najlepsza i jedyna droga. A fakt ze dzwiek na slubach jest prawie zawsze kiepski wynika wlasnie z tego, ze ogolne warunki i mozliwosci sa takie jakie sa.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez greg » 23 Sty 2012, 16:09

sebabros napisał(a):
sven napisał(a):Za 50,- zł kupujesz stojak mikrofonowy, wtykasz do tego rejestator, ustawiasz pod głośnikiem, naciskasz REC - ustalasz poziom nagrywania - wciskasz drugi raz REC. Po mszy nie zapomnij pozbierać tego wszystkiego ;)

To wiem, ale rejestrator mam na aparacie, potrzebuję tylko jakiegoś mikrofonu, który wtyknę do nadajnika sennheisera G3
No polećcie coś bo młodzi się rozmyślą :lol:

Calkiem szczerze to w tej sytuacji wpialbym mikrofon dynamiczny. Jest stala odleglosc od zrodla dzwieku, poziom powinien byc wyrownany, a dynamiczny spowoduje, ze za duzo niepotrzebnych syfow nam nie wejdzie.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez fancy » 23 Sty 2012, 22:50

Ja jednak postawiłbym rejestrator na statywie przed głośnikiem, dodatkowo podpiął pod rejestrator odbiornik który łączyłby się z nadajnikiem w który podpiąłbym mikrofon krawatowy, oczywiście mikrofon zbierałby księdza. Wykorzystaj zaletę H4n który nagrywa kilka ścieżek na raz. Będziesz miał ścieżkę ogólną z głośników oraz w drugim pliku to co ksiądz będzie mówił.
Jedyna wada to że nie będziesz kontrolował na bieżąco foni, możesz zerknąć na nią od czasu do czasu. Po za tym jeśli Twój aparat ma wbudowany mikrofon to będziesz zawsze miał jakieś zabezpieczenie w postaci audio z aparatu.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez Mateusz Malinowski » 04 Maj 2012, 09:11

[quote="MałeKino"][quote="sebabros"]
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale po:
1. nie jest to wyłącznie archiwizacja ponieważ mikrofon aparatu jest słabszej jakości niż ten w H4n,
2. dźwięk nie będzie ten sam ponieważ aparat podczas nagrywania z wejścia audio "dodaje lekki szum", w samym recorderze dźwięk jest czystszy, nie będą to zatem kopie lustrzane
3. aby podłączyć recorder z wyjściem słuchawkowym do aparatu z wejściem mikrofonowym potrzebny jest specjalny kabel (nie jest to zwykły minijack - minijack) a tzw. Line - Mic za niecałą stówkę (http://www.amazon.com/Sescom-LN2MIC-TAS ... B004YUAGFG)

Witam
czy jeśli zdecyduję się podpiąć kablem jack-jack (zwykły, nie Line - Mic) aparat z line out w zoom h1, to jak prawidłowo ustawić poziom nagrywania? Bo będą do ustawienia dwa urządzenia:
- zoom (ręcznie)
- aparat (ręcznie)

Końcowe źródło to aparat, więc wnioskuję, że to tam muszę ostatecznie sprawdzić poziom.
Ale tenże poziom może być wynikową
1 stały poziom w zoomie (jaki? 1/4 1/2) - odpowiedni w aparacie
2 stały poziom w aparacie (jaki? 1/4 1/2) - odpowiedni w zoomie

Nie wiem co aparat robi z dźwiękiem, ale raczej robi to gorzej niż zoom.
Zatem sądzę, że w aparacie powinienem oprzeć się na niskim poziomie (ok 1/4 wartości) i zmieniać poziom odpowiednio dopasowany do sytuacji w zoomie.
Wypożyczę automatyczną głowicę do timelapse, płynnego wideo ... http://videodslr.pl/automatyczna-glowica-pan-tilt-do-time-lapse-t3868.html
http://mateuszmalinowski.pl
Awatar użytkownika
Mateusz Malinowski
New Member
New Member

Postprzez Kenzo » 04 Maj 2012, 10:36

fancy napisał(a):Zawsze zadaje sobie pytanie po co ludziom powrót sygnału do aparatu skoro na rynku coraz więcej jest narzędzi do synchronizacji. A jeśli kupujemy rejestrator to wykorzystajmy go później dobrze.

Przy prawie 60% produkcji w których brałem udział z użyciem kilku lustrzanek, przynajmniej jedna z nich nie miała żadnej szansy na zarejestrowanie dźwięku, który mógłby posłużyć do synchronizacji. Więc wpięcie "mastera" z powrotem do lustra było na to jedyną szansą.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez fancy » 04 Maj 2012, 14:22

Kenzo napisał(a):
fancy napisał(a):Zawsze zadaje sobie pytanie po co ludziom powrót sygnału do aparatu skoro na rynku coraz więcej jest narzędzi do synchronizacji. A jeśli kupujemy rejestrator to wykorzystajmy go później dobrze.

Przy prawie 60% produkcji w których brałem udział z użyciem kilku lustrzanek, przynajmniej jedna z nich nie miała żadnej szansy na zarejestrowanie dźwięku, który mógłby posłużyć do synchronizacji. Więc wpięcie "mastera" z powrotem do lustra było na to jedyną szansą.

Rozumiem to przez to, że jakość dźwięku była tak słaba by cokolwiek dopasować poprzez oprogramowanie, na linii lub "na ucho". Jeśli tak, to zgadzam się z tym gdyż wiadome jest że wszystko opiera się na tym w jakich warunkach działamy, czasami jest ciężko cokolwiek zsynchronizować bądź jest to niemożliwe, a czasem idzie to bardzo łatwo. Dlatego też dobrym wyjściem jest użycie aparatu z jakimś mikrofonem który pozwoli uzyskać lepszą jakość dźwięku. Pomoże to w synchronizacji a dodatkowo jeszcze w awaryjnej sytuacji może nam to posłużyć jako backup.

Swoją drogą to temat rzeka, jedni wolą mieć ścieżkę zsynchronizowaną poprzez rejestrator od razu, a drudzy wolą robić to sami dodatkowo mając jakiś backup. Ja osobiście wolę opcję drugą mimo że roboty jest z tym dużo. No chyba że czas goni i coś potrzeba zrobić na szybko :)
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Poprzednia

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości