Zoom H2 - kolegi mateolo2 perypetie z 5 tematów w 1 scalone

Zoom H2 - kolegi mateolo2 perypetie z 5 tematów w 1 scalone

Postprzez mateolo2 » 23 Paź 2011, 14:30

Panowie wiecie gdzie można wynająć zoom h2 i ewentulnie klapsa? Bo myslalem nad dzwiękiem do mojego filmu i będzie to najlepsze rozwiązanie gdyż jeden mikrofon pojemnościowy podłąćzony do canona da gorszy efekt niż dwa zoomy h2
mateolo2
Pro Member
Pro Member

ZOOM h2 czy jeden rode

Postprzez mateolo2 » 23 Paź 2011, 14:50

Mam pytanie , co mi da lepszy efekt, jakos etc dzwięku na planie, jeden mikrofon pojemnościowy np. rode podłaczony do lustrzanki czy jeden zoom h2 ? Etiuda, dialogi plus plener
mateolo2
Pro Member
Pro Member

Re: ZOOM h2 czy jeden rode

Postprzez Fafniak » 24 Paź 2011, 19:53

To jest pytanie z gatunku - powiedzcie jak mam ustawić ekspozycje tak zeby było dobrze w plenerze i pomieszczeniach i w nocy i w ogóle...
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Bananowy_Joe » 24 Paź 2011, 23:27

Dialogi, plener... chyba jednak ZOOM na jakimÅ› boomie czy innym kiju.
Mając przypięty mikrofon do aparatu możesz nagrać za mało głosów, a zbyt wiele tła. O odejściu od aktorów też możesz zapomnieć. Dźwięk z rejestratora możesz zmiksować z dźwiękiem tła nagranym choćby mikrofonem wbudowanym w aparat.

Jeżeli jednak dużo dialogów nie będzie w plenerze to nie ma co sobie zawracać du** i starczy jeden Rode.

Jest tak jak Fafniak napisał, tego nie da się stwierdzić nie znając sytuacji.
Bananowy_Joe
Senior Member
Senior Member

Postprzez Amadi » 25 Paź 2011, 12:27

Mikrofon pojemnościowy (zakładając że jest kierunkowy) najlepiej dać na kij i powierzyć dźwiękowcowi. Ponieważ przy takim tyczkowaniu bardzo potrzebny jest odsłuch to najsensowniejsze wydaje się granie mikrofonu na rejestrator. Dzięki temu dźwiękowiec nie będzie podłączony kablami do kamery, co też ułatwia sprawę. W takim układzie na aparat grasz po prostu dźwięk pilotowy wbudowanym mikrofonem, chyba że masz jakiś zewnętrzny stereo do posadzenia na korpusie, wtedy można jego i aparatu użyć do grania szerokiego planu dźwiękowego.
Tę konfigurację możesz spokojnie stosować w większości zastosowań, mikrofon pojemnościowy po prostu będzie zbierał najpotrzebniejsze dźwięki - w scenach dialogowych głosy, w innych efekty (np. przy bohaterze otwierającym paczkę ciastek odgłos szeleszczenia folii).
Jeśli gdzieś będziesz potrzebował gotowych efektów stereo (typu bohater przebiegający z lewej na prawo) to można w tym momencie użyć wbudowanych stereofonicznych mikrofonów rejestratora.

Oczywiście generuje to problem synchronizacji dźwięku z obrazem ale nie jest to jakaś straszna robota, nie ma co demonizować.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Rode czy zoom

Postprzez mateolo2 » 27 Paź 2011, 01:09

Mam ostatnie pytanie Panowie, mój plan będzie wyglądał bardzo podobnie jak chłopaków od ,, Równonocy", mam na myśli warunki, oni nagrali cały dzwięk zoomem h2. Ja się zastanawiam nagrać też h2 czy lepszy efekt da mi Rode VideoMic Pro?
mateolo2
Pro Member
Pro Member

Rode czy zoom

Postprzez greg » 27 Paź 2011, 01:24

To sa dwa rozne rozwiazania. Rode podpinasz pod aparat, a h2 jest niezalezny. Nie wydaje mi sie ze kabelek kilkumetrowy na malym jacku do rode podpiety do kamery, a rode na tyczce nad aktorami to bardzo najlepszy pomysl. ;)
Raczej h2 zrobi to bardziej "ergonomicznie"
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Rode czy zoom

Postprzez mateolo2 » 27 Paź 2011, 08:42

Rozumiem. A co da lepszy efekt dźwięku ? Jakoś, wyrazistości etc. Bo wydawanie 700 zł na mały kawałek plastiku wyglądający jak radio kupione na bazarze średnio mnie przekunuje do kupna no ale dźwięk jest świetny. Chyba dzisiaj pojadę po tego h2 . Jednak rejestruje dużo wiecec niż rode a kosztuje tyle samo.
mateolo2
Pro Member
Pro Member

Rode czy zoom

Postprzez greg » 27 Paź 2011, 09:02

Lepszy efekt da to rozwiazanie, gdzie mic jest blizej obiektu, gdzie sa lepsze warunki akustyczne, gdzie poziom dzwieku ustawiony poprawnie itd. :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Rode czy zoom

Postprzez Amadi » 27 Paź 2011, 18:23

To tak jak byś pytał czy lepszy obiad będzie z krowy czy z kurczaka. Jest mnóstwo innych czynników nie pozwalających jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. W pewnych okolicznościach lepiej zadziała jedno, w pewnych drugie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości