Zestaw dla początkującego DSLRowca

Zestaw dla początkującego DSLRowca

Postprzez s1ntex » 07 Sty 2012, 10:45

Witam,
wszyscy wiemy jak początki mogą być trudne, kamerowanie lustrzankami wcale nie odbiega daleko od tej tezy.

Jestem typem człowieka, który chce mieć cel, pracuję i wiem na co wydam pieniądze, dlatego proszę was o pomoc w ustaleniu osprzętu, który kupię jeszcze do wiosny.

Z góry przepraszam za laicki język użyty w tekście, ale wie, że jest pełno osób takich jak ja i wolę, aby wiadomość zrozumiała każda osoba. :)

Obecnie posiadam 550D z kitowym obiektywem i wgranym ML.
Mój plan na najbliższą przyszłość, jeśli mówimy o korzystaniu z aparatu - etiudy filmowe, teledyski - wszystko amatorskie, za darmo, aby się szkolić. Planuję na jesień złapać parę zleceń weselnych pro bono, aby sprawdzić się na głębszej wodzie. Do tego czasu powinienem mieć pieniążków na trochę lepszy sprzęt, bo cały czas pracuję (niestety nie w tej dziedzinie ;).

Uznajmy, że w skład takiego zestawu dla początkującego powinny wchodzić:
- podstawowa wiedza nt aparatu i chęć dokształcania się
- przynajmniej jeden, bardziej uniwersalny obiektyw
- statyw / stabilizacja
- mikrofon
- filtry ND
- viewfinder

Uznajmy, że mam do wydania kwotę 5000 zł.

1. Zacznijmy od obiektywu.
Rynek zalany jest ogromną ilością obiektywów, z informacji, które wyczytałem, czy dobrym, pierwszym obiektywem byłby Tamron 17-50/2.8? Co z obiektywami M42? Może jeszcze dokupić jeden tele obiektyw?

Uwaga, pytanie super banalne, im szerszy kąt, tym lepiej, jak obiekt/scena jest dalej, tak? Ma ktoś jakieś wartości, ile metrów przed obiektywem powinien być obiekt, aby spełnić teoretyczne założenie obiektywu?

2. Stabilizacja
Przez długi czas byłem zapatrzony w glidecam'a 2000HD, ostatnio jednak coś we mnie się zmieniło, cały czas w głowie miałem słowa grega, które napisał w moim temacie.

Kod: Zaznacz wszystko
P.S. mam w zasadzie pełny zestaw od matteboxów, przez rigi naramienne, slidery, krany, monitory zewnętrzne, steadicamy, klatki, follow focusy itd itp.... cały zwierzyniec.... ale bez statywu sie nie ruszam.

Wybrałem - Manfrotto o55 oraz głowicę Manfrotto 701HDV - co sądzicie?

3. Mikrofon
Ach, mikrofony, mikrofony, szkoda, że dźwięk został potraktowany po macoszemu w dlsrach, ale nie dziwota w sumie.
Również po przeczytaniu wątków o dźwiękach wybrałem zoom H2 + Rode NTG-2, na H4n pieniędzy jednak nie mam, może kiedyś..

Pytanie laika - H2 z tego co pamiętam ma możliwość nagrywania do 4 ścieżek w porównaniu do H1 - co to oznacza w praktyce? Bo nie umiem tego zrozumieć, naraz nagrywam 4 ścieżki? Czy mam możliwość podłączenia powiedzmy 3 mikrofonów i każdy zbiera jednocześnie dźwięk?

4. Filtry ND
Posiłkując się świetnym blogiem - malekino.wordpress - i tego artykułu, myślę nad filtrami Marumi.

5. viewfinder - wydaję mi się, że na początek przygody viewfinder spokojnie wystarczy.

Kwestie takie jak follow focus/monitor/glidecam poczekają sobie do wakacji/jesieni, mam złą cechę, która uwidacznia się w niektórych chwilach. Chodzi o moją wiarę w sprzęt, że sam nakręci film, a jakże dalekie jest to od prawdy.

Podsumowując finansowo podany sprzęt wychodzi nam w przybliżeniu około 5000 złotych, naprawdę serdecznie dziękuję za wszelką pomoc w tym temacie.

PS. Myślałem w jakim dziale umieścić ten temat, mam nadzieję, że dobrze wybrałem. Nie gniewaj się amadi jak się pomyliłem ;)
s1ntex
New Member
New Member

Re: Zestaw dla początkującego DSLRowca

Postprzez peter221 » 07 Sty 2012, 11:54

Witam. Odniosę się do pkt. 5. Po co tobie już viewfinder? Przeznacz te parę stówek na coś innego nie jest to absolutnie niezbędne przy pierwszych krokach w filmowaniu.
Zdaję sobie że inni mogą mieć inne zdanie. Ale z moich obserwacji wynika że glidecam + viewfinder to rzeczy które lepiej odłożyć na później.
Ja bym bardziej pomyślał o monopodzie i nawet filtry nd zostawił na następną turę kupna :D
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez fiba » 07 Sty 2012, 12:53

Nie wiem czy jestem odpowiednią osobą żeby Ci doradzać ponieważ sam jestem początkujący ale mam/miałem podobne problemy jak Ty (body też takie samo).

s1ntex napisał(a):1. Zacznijmy od obiektywu.
Rynek zalany jest ogromną ilością obiektywów, z informacji, które wyczytałem, czy dobrym, pierwszym obiektywem byłby Tamron 17-50/2.8? Co z obiektywami M42? Może jeszcze dokupić jeden tele obiektyw?

Ja do filmowania jako podstawowe szkło wyposażyłem się w Tamiego 17-50 2.8 ale w wersji VC która nie jest tak bardzo istotna przy zdjęciach jak właśnie przy filmowaniu. Dodatkowo mam Canona 50mm 1.8 i niestety przez kiepski pierścień nie nadaje się on do podłączenia follow focusa. Jak "podreperuję" budżet to kupię C 50mm 1.4 lub jeśli nie to Pentacona albo innego szkło pod M42. Na dniach będę testował różne stare szkiełka na ten gwint i będę widział jak się sprawdzają.

s1ntex napisał(a):Uwaga, pytanie super banalne, im szerszy kąt, tym lepiej, jak obiekt/scena jest dalej, tak? Ma ktoś jakieś wartości, ile metrów przed obiektywem powinien być obiekt, aby spełnić teoretyczne założenie obiektywu?

Pytasz o podstawy podstaw, poszukaj coś więcej o obiektywach. Na necie jest pełno poradników fotograficznych o tej tematyce.

s1ntex napisał(a):2. Stabilizacja
Przez długi czas byłem zapatrzony w glidecam'a 2000HD, ostatnio jednak coś we mnie się zmieniło, cały czas w głowie miałem słowa grega, które napisał w moim temacie.

Kod: Zaznacz wszystko
P.S. mam w zasadzie pełny zestaw od matteboxów, przez rigi naramienne, slidery, krany, monitory zewnętrzne, steadicamy, klatki, follow focusy itd itp.... cały zwierzyniec.... ale bez statywu sie nie ruszam.

Wybrałem - Manfrotto o55 oraz głowicę Manfrotto 701HDV - co sądzicie?

Kolego jest na forum temat o statywach i już chyba 99% kombinacji zostało przewałkowane. Podpowiem Ci tylko od siebie, że nogi 055XproB możesz zamienić na Benro A2970F.

s1ntex napisał(a):4. Filtry ND
Posiłkując się świetnym blogiem - malekino.wordpress - i tego artykułu, myślę nad filtrami Marumi.

Tu Ci nie pomogę bo sam mam z tym problem i nie wiem na jaki system się zdecydować. Chyba jednak kupię w Stanach tańszy zamiennik LCW Fadera ND czyli Polaroid. Trzeba tylko pamiętać, że przy wyższych ogniskowych będzie mydło (zastanawiam się do ile mm realnie można używać..).
Temat ten też był już przerabiany i jest dalej więc czytaj, czytaj, czytaj..

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez emerwu » 07 Sty 2012, 14:40

s1ntex napisał(a):

Pytanie laika - H2 z tego co pamiętam ma możliwość nagrywania do 4 ścieżek w porównaniu do H1 - co to oznacza w praktyce? Bo nie umiem tego zrozumieć, naraz nagrywam 4 ścieżki? Czy mam możliwość podłączenia powiedzmy 3 mikrofonów i każdy zbiera jednocześnie dźwięk?

Zoom H2 ma wbudowane cztery mikrofony (stereo przód + stereo tył) i dzięki temu można nagrać dźwięk „przestrzenny”. Z zewnątrz można podłączyć tylko jeden mikrofon stereo.
emerwu
Just Arrived

Postprzez fancy » 07 Sty 2012, 20:46

3. Mikrofon
Ach, mikrofony, mikrofony, szkoda, że dźwięk został potraktowany po macoszemu w dlsrach, ale nie dziwota w sumie.
Również po przeczytaniu wątków o dźwiękach wybrałem zoom H2 + Rode NTG-2, na H4n pieniędzy jednak nie mam, może kiedyś..

Rode NTG-2 potrzebuje zasilania phatom, oczywiście można do niego włożyć baterię, jednak na samych bateriach będziesz mieć wyraźnie słyszalne szumy. Eliminuje ten problem H4N albo inny rejestrator z zasilaniem phantom.
H2 nadaje się ale do mikrofonów bez zasilania phantom. Rozważ zakup albo innego mikrofonu albo innego rejestratora.
Jeśli się mylę niech koledzy mnie poprawią.
Myślę że dobrym rozwiązaniem byłby Rode Videomic + H2 lub H4N + NTG-2 (większe koszty).

Co do samego tematu. To jak wyżej myślę że glidecam oraz viewfinder nie są na tym etapie niezbędne. Zainwestowałbym te pieniądzę w rail system+follow focus oraz monitor zewnętrzny. Zestaw ten bardzo ułatwi Ci pracę, i zawsze pewniej będziesz się czuł nagrywając materiał.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez moozg » 07 Sty 2012, 22:08

filtry nd - bierz pod cokina, polecam hitech, 100zl za sztuke, do tego holder i redukcje na srednice obiektywow, zdazaja sie sytuacje gdzie swiatla nadmiar a glupio przymykac przyslone i tracic mala glebie na jasnym szkle - ktore choc jedno w zestawie powinienes miec - moze byc na poczatek manualne m42 np takumar 50mm 1.4 chyba ze od razu zainwestujesz w jakies systemowe
a co do ogolnego podejscie do szkiel - u mnie zazwyczaj to wyglada tak - najpierw standard np tamron 17-50, potem jakas jasna stalka 50 lub 85, a potem jakis szeroki kat - w zaleznosci gdzie bedziesz z niego korzystal jasne i drogie albo ciemniejsze i tansze - ja lubie miec ta fajna perspektywe na niektorych ujeciach i lubie cos wkolicy 10mm na apsc, niestety taka sigma 10-20 ciemna i raczej w pomieszczeniach z zastanym niewiele mozna nia zdzialac, ale i tak ja bardziej widze w plenerze, jako 4 szklo polowalbym na jakis tele zoom 70-200 (mozesz oczywiscie isc w stalki na m42 - tanio i jasno - np 135mm 2.8 na allegro do trafienia)
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez s1ntex » 12 Lut 2012, 16:50

Okej, czas na zakup statywu, zdecydowałem się na Benro A2970F + Manfrotto 701HDV. Wcześniej miałem statyw jednoczęściowy, więc mam pytanie, czy to wszystko co muszę kupować? Bo w niektórych konfiguracjach dodatkowo kupowało się półkulę.
s1ntex
New Member
New Member

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości