Żarówki energooszczędne

Żarówki energooszczędne

Postprzez MaÅ‚eKino » 30 Gru 2011, 22:43

Witam,

Ostatnimi czasy wykonałem kilka analiz, zestawień i pomiarów dotyczących jednej z najtańszych opcji służących do oświetlania scen - na bazie żarówek energooszczędnych. Informacji tych nigdzie nie mogłem znaleźć dlatego pokusiłem się o ich zgłębienie.

W tym wpisie na blogu piszę m.in o rodzajach oprawek E27 i ich właściwościach; o mydleniu oczu chińskimi lampami; o lumenach i o zestawieniu wszystkich dostępnych żarówek dużej mocy na rynku polskim, oraz o możliwości regulacji mocy w żarówkach energooszczędnych:
http://malekino.wordpress.com/2011/11/13/oswietlenie-ciagle-zarowki-energooszczedne-charakterystyka-rynku/

W poniższym wpisie wykonałem małe studium światłocienia - zestawienie różnej wielkości żarówek w połączeniu z samą oprawką E27, parasolką i softboxem. Dało to w efekcie różne rodzaje cienia - wyciągnąłem także wnioski jak zmiękczyć światło oraz jak je wyostrzyć:
http://malekino.wordpress.com/2011/12/13/studium-swiatlocienia-swietlowki-energooszczedne/

Inny wpis poświęciłem tematowi - porównania mocy żarówek energooszczędnych w oparciu o pomiary luksomierzem; odpowiadam na pytania - czy chińskie 600W faktycznie ma 600W, jak wybrać efektywne i tanie żarówki markowej firmy, jak zwiększyć moc oprawki za pomocą splitterów, na co zwrócić uwagę przy wyborze parasolki, czy parasolka powinna być bliżej czy dalej od oprawki i jakie są tego skutki, piszę także na temat ilości i mocy potrzebnych żarówek do oświetlenia każdej sceny w zależności od wielu czynników:
http://malekino.wordpress.com/2011/12/30/zarowki-energooszczedne-pomiary-luksomierzem/

Mam nadzieję, że koledzy Lustrzankowcy docenią powyższe informacje. Tym samym ustrzegą się wielu błędów które sam popełniłem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MałeKino
Just Arrived

Miejscowość: Augustów

Re: Żarówki energooszczędne

Postprzez KrzysiekT » 30 Gru 2011, 22:49

Na wstępie bardzo dziękuje i doceniam za ogrom pracy oraz zabieram się do czytania :) Dzięki wielkie za te informacje, sam stoję teraz przed podobnymi problemami.
http://www.krzysztoftarnawski.pl - obecnie fotografia ślubna, w przyszłości mam nadzieję filmowanie i produkcja :)
KrzysiekT
Just Arrived

Miejscowość: Kraków

Postprzez BartekLecki » 30 Gru 2011, 23:00

Bardzo fajny materiał. Dzięki :)

Ok, ale dochodzi jeszcze kwestia nieciągłości widma, a więc reprodukcji kolorów i powstających w ten sposób zafarbów.
Generalnie do zastosowań PRO takie oświetlenie nie nadaje się zbytnio (?) Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ;)
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez peter221 » 30 Gru 2011, 23:06

dzięki!
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Smoku » 17 Sty 2012, 13:42

MałeKino - mógbym dołączyć do Twojego fanklubu - kawał dobrej robory !
Właśnie stoję przed wyborem światła - przeznaczenie to małe studio z greenscreen i jakieś oświetlanie niedużych lokacji plus postać - wywiad / klip... Budżet mega skromny.. w granicach ok. 1000 zł.
Zastanawiam się czym można osiągnąć lepsze rezultaty czy:

1. 2x podróbka kinoflo 550 W jak tu
PANELOWA LAMPA STUDYJNA 550Watt (2x55W) 5400K typ L
http://afe.pl/401.html
przy szarpnięciu się może 2 x 1100W
http://afe.pl/1136.html

2. czy coś od z Chińskich systemów do żarówek energooszczędnych . Np tu:
http://www.dhgate.com/studio-continuous ... c6e1f.html
i wstawienie w ten wynalazek żarówkek Philipsa
na plus:
- większa możliość sterowanai mocą światła - oddzielne wyłączanie każdej żarówki
- można wstawić złodziejkę (spllitera) na 2 żarówki i w ten sposób zwięszyć moc lampy (z 4 na 8 - ciekawe czy Philipsy się pomieszczą)
- zamiast okty można dać parasolkę co jak stwierdził Małekino daje mocniejszy strumień a oktę z dyfuzorem montować gdy zależy nam na bardziej miękkim świetle

Minusy jakie widzÄ™ (wszystko to sa tylko teoretyczne dywagacjie)
- mało poręczne - konieczność składania i rozkładania za każdym razem okty na planie w tym wkręcania i wykręcania żarówek...
- przeniesienie spectrum barwnego (reprodukcji kolorów) Jak to wygląda ???

3. Pro Studio Lighting Kit DS x 500 LED panele także od Chińczyków
http://www.dhgate.com/pro-studio-lighti ... 57c38.html

Plusy:
- możliwość regulacji mocy - ale co wtedy z temperaturą barwową światła czy się nie zmienia ?
- lżejsze i poręczniejsze w przenoszeniu, szybkie w montażu, możliość zamocowania ich tam gdzie żarówki z softoxem się nie zmieszczą (np na boomie nad aktorami w niewysokich pomieszczeniach)

Minusy:
- barwa światła i jej zmiana przy regulacji ?

Żaden z tych zestawów nie pozwala nam na skupienie światła nie ma taż wielkiej opcji modelowania, ale w tej cenie jedyna konkurencja to halogeny z 3200 K - niestety grzanie się ich i ew. wiatraczki chłodzące mnie odrzucają...
Jestem ciekaw Waszych opini...
Smoku
Just Arrived

Postprzez MaÅ‚eKino » 17 Sty 2012, 21:56

Witaj,

Zapraszam zatem do subskrypcji Małego Kina poprzez Facebooka na stronie bloga.

Jeśli mógłbym Ci doradzić... to:
- z mojego doświadczenia wynika, że lepiej mieć więcej niż jedno źródło światła (choćby było drogie), w dodatku najlepiej aby były to światła uzupełniające - np. ostre i miękkie, z tym, że z miękkiego nie zrobimy ostrego, a z ostrego - miękkie i owszem.
- jeśli Twój budżet na to pozawala weź najmocniejsze kinoflo (jednak jedna lampa nie załatwi sprawy) - są mobilne, szybkie w montażu, zimne, estetyczne i można je (tak jak i LEDy) przystawić bliżej obiektu niż żarówki.
- odnośnie mocy to generalnie lepiej brać największą możliwą. Z doświadczenia wiem, że odstawienie o metr dalej daje duża stratę docierającego światła (3-4x mniejszą).
- tu dochodzimy do sedna potrzebujesz oświetlenie studyjne to minimum 2-3 lampy. Kino flo wyjdzie więc za drogie, Ledy tym bardziej, zostają żarówki energooszczędne (2-3 zestawy) + halogen budowlany na statywie dla kontry z tyłu (lub np. taniego podświetlania greenscreenu itp.)

Generalnie to im droższe, i większej mocy światło tym bardziej uniwersalne i lepsze. Jednak tu przy 2-3 sztukach wchodzimy już w tysiące złotych, a gdzie statywy, filtry, blendy.

Przemyśl czy nie zainwestować lepiej w lampy oparte na soczewce fresnel (wpisz na ebay np. "as arri"). Otrzymujesz lampę dużej mocy, ze zróżnicowanym skupieniem oraz ze ściemniaczem (regulacją mocy). Jeśli potrzebujesz zmiany koloru - na wrota wpinasz filtr za kilkadziesiąt i po sprawie, jeśli potrzebujesz miękkiego światła - z przodu umieszczasz prostą tanią blendę transparentną (lub nawet kalkę, płótno ...). A wszystko to w cenie od 600zł za chińskie kopie słynnego Arri, które ludzie raczej chwalą. Czy przynajmniej połowę z tych opcji zagwarantuje Ci np. kinoflo? Na pewno nie.

Na Twoim miejscu z tym budżetem kupiłbym właśnie takiego fresnela 650W i uzupełnił to o 2 zestawy - miękkie światło z prostych oprawek i żarówek energooszczędnych + parasolki. Dodatkowo za cenę ok 80zł dostaniesz także halogeny budowlane na statywach od 150W do 500W (żarówki wymienne sa po 3zł) do podświetlania tła, greenscreena itp.

W tym budżecie ciężko wykombinować coś lepszego. A zaufaj mi oświetlenie szybko przestanie Cie bawić jeśli będziesz polegać tylko na 1 lampie.
Awatar użytkownika
MałeKino
Just Arrived

Miejscowość: Augustów

Postprzez Smoku » 17 Sty 2012, 23:58

Podałem we wstępie, ze chodzi o przynajmniej 2 lampy
Na minus "kinoflo" przemawia brak praktycznie możliwości regulacji mocy i charakteru światła - jedynie osłabianie dyfuzorami lub przymykanie wrót. Na plus dostajemy ładne miękkie światło bez cudowania z rozpraszaniem, które można wstawić wszędzie i spokojnie mieszać ze światłem dziennym.
Kopie Arri - też nad tym myślałem... może to i ciekawy kierunek. Tylko to 3200 K trochę mnie smuci...A filtry jednak pochłania część mocy lampy. No i pytanie czy one się grzeją i mają aktywne chłodzenie ? Czytałem o nich, ale tej może banalnej kwestii nie widziałem, aby ktoś poruszał. Plusem było by to, że pasowały by temperaturą do redheada, którego kiedyś dostałem z TV
Widzę, ze nie zachwalasz żarówek... czyli jednak wg Ciebie to ślepa droga ?
Ps. Lajkowałem malekino już przy poście o kartach wspierających CUDA :)
Ostatnio edytowany przez Smoku, 18 Sty 2012, 00:14, edytowano w sumie 1 raz
Smoku
Just Arrived

Postprzez MMirek » 18 Sty 2012, 00:11

Żarówki energooszczędne to zazwyczaj 5600K a halogen budowlany 3500K ...
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez Smoku » 18 Sty 2012, 00:17

budowlańców nie biorę pod uwagę - taki etap zakończyłem lata temu robiąc sesje zenitem :) Szukam czegoś co będzie bardziej świeciło niż grzało.
Pytanie czy takie łączenie świetlówek / żarówek energooszczędnych o dość zimniej charakterystyce z Arri z filtrem da dobre rezultaty ? Podejrzewam, że nie uzyska się identycznej temperatury. Chciałbym tak zaplanować zakupy, aby z czasem dokupić kolejne elementy a nie zapędzić się w ślepy zaułek mając trzy rodzaje lamp niewspółgrających ze sobą. Ktoś może powiedzieć, że takie lampy lepiej wypożyczyć... tylko przy robieniu fimów niezależnych lub niedużych produkcji to mija się z celem.
Smoku
Just Arrived

Postprzez Arsen » 18 Sty 2012, 01:10

MałeKino napisał(a):Przemyśl czy nie zainwestować lepiej w lampy oparte na soczewce fresnel (wpisz na ebay np. "as arri"). Otrzymujesz lampę dużej mocy, ze zróżnicowanym skupieniem oraz ze ściemniaczem (regulacją mocy).

Ściemniacz to ja bym sobie jednak darował. Szkoda tych wydawać te 20$. Mało to trwałe i bardzo zmienia temperaturę barwową. Filtry ND albo porządny ściemniacz np. z firmy zajmującej się oświetleniem dyskotek - moim zdaniem jedyne słuszne drogi. W tym ta pierwsza zdecydowanie tańsza.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Następna

Wróć do Oświetlenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości