ZAiKS i licencje na muzykę [wydzielone]

ZAiKS i licencje na muzykę [wydzielone]

Postprzez Zwierzak » 14 Mar 2011, 10:20

elvidlodz napisał(a):Największym problemem jeśli chodzi o kwestię piractwa jest dla mnie muzyka. Kiedy można wykorzystać dany utwór w filmie, jak go legalnie zdobyć, itd. Ja opłacam ZAiKS za wykorzystane utwory w filmie, ale temat ZAiKS jest tak szeroki, że można spokojnie założyć nowy wątek.

No właśnie. Czy ktoś bardziej zorientowany w temacie (mający już za sobą przeprawy z ZAIKSem) mógłby napisać jakieś mini tutorial z czym to się je? Jeśli docelowo produkcje mają być publikowane tylko w servisie typu Vimeo oraz na stronach firm (jakieś promosy czy filmy instruktażowe) to jak rozwiązać sprawę muzyki? Banki darmowej muzyki bądź wykupienie poszczególnego utworu to jedna opcja. Przypuśćmy, że nie korzystamy w ogóle z utworów polskich, czy wtedy ma sens załatwianie czegokolwiek w ZAIKSie? Może ktoś zechciałby napisać na swoim przykładzie, ile wynosi opłata zaiksowska, i jakie właściwie daje prawa, tzn co wolno po uiszczaniu takiej opłaty a czego nie?

Jest jeszcze tajemnicza kwestia wykorzystywania muzyki do filmów na Vimeo. Cała fura tych produkcji (czy to polskich czy zagranicznych) wykorzystuje znane i popularne utwory, niekoniecznie legalnie. Vimeo nic z tym nie robi. Czy można mówić o jakiejś "strefie bezpieczeństwa" jeśli produkcje w internecie publikujemy tylko na Vimeo?
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Re: PIRACTWO - Nasze opinie na temat tego zjawiska

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 10:35

Zwierzak napisał(a):
elvidlodz napisał(a):Największym problemem jeśli chodzi o kwestię piractwa jest dla mnie muzyka. Kiedy można wykorzystać dany utwór w filmie, jak go legalnie zdobyć, itd. Ja opłacam ZAiKS za wykorzystane utwory w filmie, ale temat ZAiKS jest tak szeroki, że można spokojnie założyć nowy wątek.

No właśnie. Czy ktoś bardziej zorientowany w temacie (mający już za sobą przeprawy z ZAIKSem) mógłby napisać jakieś mini tutorial z czym to się je? Jeśli docelowo produkcje mają być publikowane tylko w servisie typu Vimeo oraz na stronach firm (jakieś promosy czy filmy instruktażowe) to jak rozwiązać sprawę muzyki? Banki darmowej muzyki bądź wykupienie poszczególnego utworu to jedna opcja. Przypuśćmy, że nie korzystamy w ogóle z utworów polskich, czy wtedy ma sens załatwianie czegokolwiek w ZAIKSie? Może ktoś zechciałby napisać na swoim przykładzie, ile wynosi opłata zaiksowska, i jakie właściwie daje prawa, tzn co wolno po uiszczaniu takiej opłaty a czego nie?

Jest jeszcze tajemnicza kwestia wykorzystywania muzyki do filmów na Vimeo. Cała fura tych produkcji (czy to polskich czy zagranicznych) wykorzystuje znane i popularne utwory, niekoniecznie legalnie. Vimeo nic z tym nie robi. Czy można mówić o jakiejś "strefie bezpieczeństwa" jeśli produkcje w internecie publikujemy tylko na Vimeo?

Tutorial faktycznie by się przydał.

Nie używanie polskiej muzyki nie rozwiązuje sprawy w żaden sposób jako, że ZAiKS ma podpisane stosowne umowy z takimi samymi organizacjami w innych krajach i na terenie RP jest zobowiązany do pobierania tantiem wykonawczych i autorskich także za utwory zarejestrowane w innych krajach.

NIe ma czegoś takiego jak strefa bezpieczeństwa na Vimeo.... po prostu ogrom materiałów uploadowanych każdego dnia uniemożliwia wręcz skuteczną akcję włąścicieli praw autorskich (ew ich przedstawicieli)

W każdym konkretnym przypadku warto zadzwonić na Hipoteczną 2 w Wawie, bądź do lokalnego oddziału ZAiKSu i spytać o konkretny przypadek. Nie spodziewałbym się jednak czegoś taniego. Wykorzystanie utworów prawie zawsze jest droższe niż myślimy.

Co do tezy że ZAiKS jest PRLem - poprzez struktury zarządzania pewnie po trochu tak, ale z drugiej strony, czy ktoś potrafi wskazać jakiegokolwiek Twórcę, którego przymuszono by do oddania swoich utworów pod opiekę i ochronę ZAiKSowi?

Zarządzanie tymi prawami to naprawdę skomplikowana sprawa.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez elvidlodz » 14 Mar 2011, 10:38

Jak dla mnie największym paradoksem całego ZAiKS są opłaty wnoszone za muzykę przez kapelę. Ostatnio miałem nawet długą rozmowę na ten temat z ZAiKS.

Posłużę się przykładem weselnym. Otóż ZAiKS uważa, że za muzykę graną na weselu powinien płacić organizator imprezy, czyli młodzi. Niestety ta opłata nie ma nic wspólnego z opłatą, którą według ZAiKS ma wnieść autor filmu. I według mnie powstają paradoksy:
- czemu wniesiona opłata nie pokrywa kosztów filmu?
- czemu ktoś, kto ewidentnie wykorzystuje nie swoją produkcję, do swoich dochodów nie musi ponosić z tego tytułu żadnych kosztów?
Rozumiem, że opłaty związane za muzykę w klipach, które są udostępnianie w sieci mają jakiś sens, tzn. szeroki odbiór. Natomiast co ma do tego opłata za muzykę w pamiątce z własnego wesela - w takim razie powinno się płacić również za podkład muzyczny do klipu ze spaceru do parku z rodziną.

Temat rzeka - najlepiej jakby ktoś od strony prawnej się wypowiedział.

Proponuje też otworzyć nowy wątek dotyczący ZAiKS, bo główny temat schodzi na bok.
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Łódź

Postprzez elvidlodz » 14 Mar 2011, 10:41

greg napisał(a):
Zwierzak napisał(a):
elvidlodz napisał(a):W każdym konkretnym przypadku warto zadzwonić na Hipoteczną 2 w Wawie, bądź do lokalnego oddziału ZAiKSu i spytać o konkretny przypadek. Nie spodziewałbym się jednak czegoś taniego. Wykorzystanie utworów prawie zawsze jest droższe niż myślimy.

Nie był taki pewny - testowałem to. Niestety jak zadzwonisz do nie swojego rejonu to nie dostaniesz odpowiedzi, jak skłamiesz, że dzwonisz ze swojego to gwarantuje otrzymanie dwóch różnych od siebie opinii.
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Postprzez Zwierzak » 14 Mar 2011, 10:42

Już jakiś czas temu zapoznawałem się z tabelami z ZAIKSu i wynika z nich, że dosłownie każdy jest obowiązany uiszczać opłaty. Nawet filmowcy ślubni bo i na nich znalazł się paragraf (uroczystości rodzinne). A opłata to bodajże 8 (??) % od ceny zlecenia. Niech będzie OK, i teraz po uiszczeniu tej opłaty, tudzież przed (zależy jak się tam wnosi opłaty) ma się prawo do czego? Do korzystania z jakichkolwiek utworów- hulaj dusza piekła nie ma? Czy są jakieś ograniczenia?
Pozostaje też pytanie natury pragmatyczno- ludzkiej? Czy filmując komuś wesele i oddając płytę rodzinie i płacąc zaiksowi za coś takiego nie chcemy być bardziej papiescy od papieża....Co innego produkcje tv czy reklamy itp co innego komunia dziecka...
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 10:51

Zwierzak napisał(a):Już jakiś czas temu zapoznawałem się z tabelami z ZAIKSu i wynika z nich, że dosłownie każdy jest obowiązany uiszczać opłaty. Nawet filmowcy ślubni bo i na nich znalazł się paragraf (uroczystości rodzinne). A opłata to bodajże 8 (??) % od ceny zlecenia. Niech będzie OK, i teraz po uiszczeniu tej opłaty, tudzież przed (zależy jak się tam wnosi opłaty) ma się prawo do czego? Do korzystania z jakichkolwiek utworów- hulaj dusza piekła nie ma? Czy są jakieś ograniczenia?
Pozostaje też pytanie natury pragmatyczno- ludzkiej? Czy filmując komuś wesele i oddając płytę rodzinie i płacąc zaiksowi za coś takiego nie chcemy być bardziej papiescy od papieża....Co innego produkcje tv czy reklamy itp co innego komunia dziecka...

Logiczną odpowiedzią może być to:

Oferując swoje usługi (np film z wesela) starasz się by było on jak najbardziej atrakcyjny dla klienta, To, że on jest lepszy od konkurencji często wpływa na wybór własnie Ciebie jako wykonawcy, Co za tym idzie to TY zarabiasz pieniądze z tego tytułu. Gdybyś nie wsadził fajnej piosenki/utworu do swojego filmu, państwo młodzi nie wybraliby Ciebie, bo oglądając taki film z Twojego portfolio uznaliby, że jest on nudny i głupi bo bez muzyki. Ty oczywiście wykonujesz swoją pracę, ale autor myzyki też wykonał nie mniejszą wcześniej nagrywając i wydając swoje piosenki. Ty zarabiasz także dzięki niemu powiedzmy w 8%. Dlaczego nie powinno należeć się wynagrodzenie dla autora muzyki, skoro także dzięki niemu Ty w ogóle masz pracę.

To bardzo skrótowe, ale jeśli ktoś cię będzie polecał to pewnie będziesz odpalał na przysłowiową "flaszkę" za klienta prawda? Jaka tu jest różnica?
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 11:00

elvidlodz napisał(a):Nie był taki pewny - testowałem to. Niestety jak zadzwonisz do nie swojego rejonu to nie dostaniesz odpowiedzi, jak skłamiesz, że dzwonisz ze swojego to gwarantuje otrzymanie dwóch różnych od siebie opinii.

To jest Polska właśnie..... Jakkolwiek sam doświadczyłem tego, że najczęściej błędnych czy też bardziej niekompetentnych odpowiedzi otrzymujemy po tym, jak nie bardzo wiemy o co pytać. W przypadku emisji internetowej jedno małe "i/lub" ;) może zmienić kwalifikację naszego pytania. Co oczywiście nie musi świadczyć, że 100% personelu to ludzie kompetentni.

Zawsze jednak warto wziąć imię i nazwisko osoby z którą się rozmawiało ewentualnie wysłać list (choćby email, który będzie potem stanowił o odbytej rozmowie).
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Zwierzak » 14 Mar 2011, 11:06

Ok kwestia płacić/nie płacić jest tyle dyskusyjna co jałowa bo wiadomo, chcesz być w porządku- płacisz. Czy to ze strachu przed sankcjami, czy z poczucia przyzwoitości czy dla świętego spokoju. Natomiast niezmiernie mnie interesuje jedna rzecz. W przypadku banku utworów czy to darmowych, czy to płatnych czy to CC jest konkretny utwór- płacimy za niego i korzystamy. Natomiast uiszczając opłatę do ZAIKS, SKĄD wiemy jakie utwory można wykorzystać a jakie nie? Czy ZAIKS ma jakąś internetową bazę/spis alfabetyczny twórców lub utwórów? (to był sarkazm...) czy za każdym razem trzeba dzwonić i pytać? Czy może jak się płaci ZAIKS to można korzystać ze wszystkiego (oprócz oczywiście utworów z banków muzycznych które podlegają odrębnej opłacie). Tak mnie to ciekawi, że chyba zadzwonię.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 11:13

Zwierzak napisał(a):Ok kwestia płacić/nie płacić jest tyle dyskusyjna co jałowa bo wiadomo, chcesz być w porządku- płacisz. Czy to ze strachu przed sankcjami, czy z poczucia przyzwoitości czy dla świętego spokoju. Natomiast niezmiernie mnie interesuje jedna rzecz. W przypadku banku utworów czy to darmowych, czy to płatnych czy to CC jest konkretny utwór- płacimy za niego i korzystamy. Natomiast uiszczając opłatę do ZAIKS, SKĄD wiemy jakie utwory można wykorzystać a jakie nie? Czy ZAIKS ma jakąś internetową bazę/spis alfabetyczny twórców lub utwórów? (to był sarkazm...) czy za każdym razem trzeba dzwonić i pytać? Czy może jak się płaci ZAIKS to można korzystać ze wszystkiego (oprócz oczywiście utworów z banków muzycznych które podlegają odrębnej opłacie). Tak mnie to ciekawi, że chyba zadzwonię.

ZAiKS domniemywa do których twórców będą szły tantiemy.... Jest to forma ryczałtu. Każde radio, tv, impreza koncertowa itd musi zakończyć się przesłaniem listy zaiksowej. Na jej podstawie określa się potem statystycznie kto ile razy był grany i gdzie. Na tej podstawie ZAiKS wysyła tantiemy do twórców. Każdy Twórca w ZAiKSie jest zaszeregowany w swojej kategorii, która potem też określa wysokość tantiem.....
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez elvidlodz » 14 Mar 2011, 11:16

greg napisał(a):
Logiczną odpowiedzią może być to:

Oferując swoje usługi (np film z wesela) starasz się by było on jak najbardziej atrakcyjny dla klienta, To, że on jest lepszy od konkurencji często wpływa na wybór własnie Ciebie jako wykonawcy, Co za tym idzie to TY zarabiasz pieniądze z tego tytułu. Gdybyś nie wsadził fajnej piosenki/utworu do swojego filmu, państwo młodzi nie wybraliby Ciebie, bo oglądając taki film z Twojego portfolio uznaliby, że jest on nudny i głupi bo bez muzyki. Ty oczywiście wykonujesz swoją pracę, ale autor myzyki też wykonał nie mniejszą wcześniej nagrywając i wydając swoje piosenki. Ty zarabiasz także dzięki niemu powiedzmy w 8%. Dlaczego nie powinno należeć się wynagrodzenie dla autora muzyki, skoro także dzięki niemu Ty w ogóle masz pracę.

Tylko czemu ta zasada dotyczy filmowców, a już grajków nie?
Zwierzak napisał(a):
Zwierzak napisał(a): A opłata to bodajże 8 (??) % od ceny zlecenia.

Ja mam w umowie koszt udźwiękowienia filmu i od tego 8%
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Następna

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości