ZAiKS i licencje na muzykę [wydzielone]

Re: ZAiKS i licencje na muzykę [wydzielone]

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 13:35

Zwierzak napisał(a):A jeszcze jedno, ZAIKS nie jest w stanie poinformować z jakimi artystami ma podpisaną umowę a z jakimi nie. Tzn jak wykorzystam w filmie jakiś utwór artysty z którym ZAIKS nie ma podpisanej umowy to do kogo trafiają tantiemy?
Podobno przepisy wewnętrzne ZAIKSu mówią o tym, że jak artysta nie zgłosi się po swoje tantiemy do 5 lat to kwota ta przepada na rzecz ZAIKS-u. I zarząd ma ładne premie co roku.
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że kwestia zapłacenia haraczu i bycie "na legalu" to jedno a kwestia czy artysta otrzyma z tego cokolwiek to zupełnie co innego. Skoro ZAIKS już teraz boryka się z nieprzychylnością nawet wśród środowiska muzycznego i artystycznego, skoro jest to w powszechnej opinii "relikt PRL-u" i "mafia". Skoro można z powodzeniem zaryzykować stwierdzenie, że nasze opłaty trafiają do kieszeni zarządu a nie do twórców (zwłaszcza jeśli są to twórcy niszowi, mało znani, tacy którzy o ZAIKS-ie nie słyszeli).

XIX wieczny pisarz i poeta Henry Thoreau napisał zbiór esejów pt Walden. A czemu o tym piszę, bo już wtedy Thoreau dokonał rozróżnienia dwóch różnych kwestii a mianowicie "right" i "law". Choć obydwa wyrazy przetłumaczylibyśmy jako "prawo" to jednak znaczenie ich jest zupełnie różne. Law- to zbiór praw stworzonych na potrzeby sądownictwa, przepisy urzędowe etc. A right- to prawo moralne, można by przetłumaczyć jako słuszność.
Zatem jak to ma wyglądać? Wiemy, że działania ZAIKSu są w większości bezprawiem, wiemy, że tantiemy nie trafiają do kogo trzeba ale płacimy bo co? Bo trzeba? Bo wtedy jesteśmy "legalni"? Jaki ma być cel tych opłat? Wydaje mi się, że wynagrodzenie twórcy. A jeśli ten cel nie zostaje spełniony to w imię czego mam płacić?
Nie będę ciągnąć tego wątku, niech każdy sam sobie dopowie.

A biblioteki CC dobra rzecz.

Jedyna droga walki z ZAiKSem to wypięcie się muzyków na ten system..... A muzycy grzecznie wędrują z każdą piosnką by ją ochronić/godzić się na te zasady.

To że nie ma idealnego systemu to jest jedna sprawa.... sprawa własności praw autorskich też jest oczywista.... wyobraźcie sobie teraz, że do każdej piosenki szukacie właściciela i się z nim kontaktujecie w celu dogadania jakiegokolwiek dealu.... Jest dużo opcji zamiennych.... biblioteki CC, wzięcie spraw w swoje ręce i komponowanie samemu (ZAiKS chroni tylko autorów - kompozytora i autora tekstu a nie wykonawcę), poproszenie kogoś, kto się wypiął na ZAiKS by coś zrobił z muzyką w imię współpracy dobrosąsiedzkiej itd.... prawdą prawdziejszą jednak jest to.... że jeśli chcemy dostać naprawdę zawodową jakość, to niestety trzeba z ZAiKSem żyć w "zgodzie" :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez marek.m » 14 Mar 2011, 13:52

Przyznam się, że sam tego nie rozumiem do końca i traktuję jak zwykły haracz.
Niezależnie czy wykorzysta się jeden utwór w filmie czy 100% ścieżki filmu to utwory podlegające opłacie dla ZAIKSU płaci się 8% i w dodatku te szczegółowe zestawienia typu producent, autor tekstów itd.

A odnośnie opłaty za filmy na vimeo itd. - podobno szczegóły znają w centrali :-)

Staram się jak mogę aby pominąć wykonawców, których utwory podlegają opłacie dla ZAIKS.
Może zrobić listę banków muzyki na zasadach Royalty Free

Swego czasu na filmiecyfrowym znalazłem ciekawy wpis - http://filmcyfrowy.blogspot.com/2011/01 ... uzyka.html
Awatar użytkownika
marek.m
New Member
New Member

Miejscowość: Strzelce Opolskie

Re: PIRACTWO - Nasze opinie na temat tego zjawiska

Postprzez elvidlodz » 14 Mar 2011, 19:35

greg napisał(a):By w pełni odnieść się do Twojego postu powyżej, musielibyśmy znać konkretną licencję jaką dostałeś.

Licencja na:
a) utrwalanie nagrań utworów jako podkładów rejestracji;
b) zwielokrotnienie wykonanych utrwaleń na nośnikach dźwięku i obrazu.

Co do płatności.

Z tytuły wykorzystania utworów i ich nagrań (...) Licencjobiorca zobowiązuje się uiszczać wynagrodzenie z tytułu praw autorskich i producenckich w następującej wysokości:
a) 8% od wartości usługi netto, nie mniej niż 40 zł,
b) 6% za każdą dodatkową wykonaną kopię, nie mniej niż 2,50 zł
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Łódź

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 19:56

elvidlodz napisał(a):
greg napisał(a):By w pełni odnieść się do Twojego postu powyżej, musielibyśmy znać konkretną licencję jaką dostałeś.

Licencja na:

Co do płatności.

Z tytuły wykorzystania utworów i ich nagrań (...) Licencjobiorca zobowiązuje się uiszczać wynagrodzenie z tytułu praw autorskich i producenckich w następującej wysokości:

Wynika z twojej licencji, że nie masz prawa do publikowania swoich prac publicznie (np w internecie)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez elvidlodz » 14 Mar 2011, 20:06

No ale o tym pisał Zwierzak - czarna magia ;)
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Łódź

Postprzez greg » 14 Mar 2011, 20:09

Jak dobrze, że radzę sobie sam w tym temacie :) i mi ZAiKSy nie straszne.........
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez marek.m » 14 Mar 2011, 21:42

@elvidlodz - mam dokładnie to samo.
Awatar użytkownika
marek.m
New Member
New Member

Miejscowość: Strzelce Opolskie

Postprzez kozaxx » 14 Gru 2011, 00:28

elvidlodz napisał(a):

Licencja na:

Co do płatności.

Wiem, że odgrzewam temat, ale jest jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. Załóżmy ,że chcę być ok i opłacać zaiks, ale powyższy tekst jest bez sensu (no chyba, że ja nie rozumie) . Na przykładzie

usługa netto kosztuje 1000zł - płacę od niej 8% zaiksu czyli 80zł (chore, ale niech będzie)
problem pojawia się przy punkcie b. Jeżeli za każdą dodatkową kopię mam zapłacić 6% (60zł), to jeżeli zrobię 100kopi to zapłacę 6000zł za udźwiękowienie usługi wartej 1000zł. No chyba, że te 6% jest od czegoś innego...?
Czytałem gdzieś, że nie 6% za każdą kopię, tylko dodatkowe 6% jeżeli jest więcej kopii, czyli wychodziło by razem 14% - to i tak jest zbójecki haracz

Przepraszam za może głupie pytania, ale dopiero zaczynam się w to bawić i w tym temacie jestem lewy.

A i jeszcze jeden czysto hipotetyczny wywód: Piszecie, że powinno się płacić te 8% od całości, bo całość ma być legalna, a wyznaczając osobno udźwiękowienie można by naginać. Dla mnie płacenie od całości jest naginaniem - załóżmy, że kręcę np. klip na którym zarabiam np.1000zł Wymagania scenariusza sprawiają jednak, że pewne sceny trzeba nakręcić np w Nowym Yorku (za co płaci klient) dostaję więc od klienta 1000zł za klip + 5000tys za przeloty hotele itp. Czemu mam zapłacić zaiksowi 8% z 6tys? przecież idąc tym tropem dołożę do interesu bo te 5tys wydałem na hotele i przeloty - jak dla mnie bez sensu. W całej pracy przy filmie muzyka mimo że bardzo ważna jest jednak tylko małą częścią składową. Na cenę wpływa, miejsce, czas ilość ludzi, sprzęt itp, na jakiej podstawie płacić zaiks od całości - naprowadźcie mnie proszę bo mój mały rozumek nie jest w stanie tego pojąć.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez pics » 14 Mar 2012, 19:34

to jak to wkońcu jest?
robie filmik, taką krótką reklamówke 3min. która ma pokazać co potrafi firma.
będzie to umieszczone na stronie firmy i na yt.
mogę wykorzystać do tego obojętnie jaki utwór? jak to jest?
pics
Just Arrived

Postprzez Amadi » 14 Mar 2012, 19:36

Nie, nie możesz.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości