Zacuto Z-Finder

monitory poglądowe, view findery, itp...

Zacuto Z-Finder

Postprzez Krzysztof » 15 Gru 2009, 19:59

Parę godzin temu dotarł do mnie Zacuto Z-Finder. Właśnie się przykleja ramka montująca (zgodnie z zaleceniami aparat powinien leżeć obciążony przez 24h). Jak się już sklei na dobre to go przetestuję i podzielę się spostrzeżeniami.

Image
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Zacuto Z-Finder

Postprzez Victoria » 15 Gru 2009, 20:07

hehe - to już dziele z tobą to podniecenie czekania na coś ... zawsze się tak czuje - korciłoby mnie aby to podnieść
Awatar użytkownika
Victoria
New Member
New Member

Postprzez milk » 15 Gru 2009, 20:33

gdzie zamawiałeś?
Awatar użytkownika
milk
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Krzysztof » 15 Gru 2009, 20:41

Bezpośrednio w Zacuto. Ale polecam poszukać jakiegoś europejskiego dystrybutora - wtedy unikniesz płacenia cła - ja o tym wcześniej nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez Lukas » 15 Gru 2009, 20:43

Widzę że proces wspomagasz odpowiednią literaturą :)
A ja się trochę wacham nad rozwiązaniem jakim jest z-finder. Pojawiło się na amerykańskich forach sporo uwag że przy pracy w wysokiej temperaturze lub ostrym słońcu pozostają na wyświetlaczu niezmywalne ciemne ślady w miejscu ramki. Potestuj i napisz obszerną recenzję, czekamy!
„Nigdzie nie ma tak dużo pychy jak pod pokładami fałszywej skromności”

GG: 1310994
Awatar użytkownika
Lukas
New Member
New Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Krzysztof » 15 Gru 2009, 21:10

Ja natomiast czytałem, że gdy pozostawisz aparat odwrócony zfinderem w stronę słońca to najprawdopodobniej przypali ci się wyświetlacz. Trzeba o tym wiedzieć i uważać. Zresztą lepiej nie zostawiać aparatu także drugą stroną w kierunku słońca.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez Krzysztof » 21 Gru 2009, 23:12

Mam za sobą pierwszą sesję filmową w której wykorzystywałem ZFindera i mpgę podzielić się z Wami paroma wnioskami.

1. Przed otwarciem paczki nie spodziewałem się, że ZFinder będzie taki duży. Aparat zaczyna wyglądać jak kamera po założeniu okulara - całkiem okazale się prezentuje. Denerwują nieco zasłonięte przez ZFinder ikonki przy przyciskach.

Image

2. ZFinder jest solidnie wykonany - plastik dobrej jakości - nie boję się, że zaraz coś się rozpadnie, połamie czy wygnie.
3. Trzeba mocno przyciskać oko, wręcz wbijać je w gumową osłonę. Bez tego nie widać rogów ekranu a także symbolu nagrywania - czerwonej lkropki w prawym górnym rogu. Nie jest to jednak uciążliwe - guma jest miękka i nie przeszkadza.

I najważniejsze spostrzeżenia

4. Dopiero teraz jestem w stanie wyostrzyć obraz na wybrany obiekt i nie muszę wciskać przycisku powiększenia aby upewnić się, czy zrobiłem to dobrze. Niestety nie w każej sytuacji ...
5. Patrząc przez ZFindera wyposażonego w lupę żałuję, że ekran 5DmII nie ma większej rozdzielczości. Łapiąc ostrość na obiektach wypełniających niewielki fragment kadru nie jestem w stanie perfekcyjnie stwierdzić, czy właściwie ustawiłem ostrość.
6. Filmując w słoneczny dzień, lub na odbijającym światło śniegu ZFinder jest nieoceniony. Patrząc przez niego widzę wszystko naprawdę wyraźnie. A gdy go zdejmę - prawie nic nie widać.
7. Obraz widziany przez ZFinder w niektórych warunkach wydaje się jaśniejszy, niż jest w rzeczywistości. Trzeba na to uważać i być może wyłączyć automatyczne ustawienie jasności wyświetlacza. Na razie jeszcze testuję różne opcje i nie mam sprawdzonej recepty.

Podsumowując

Z czystym sumieniem polecam ten produkt - to obok riga najbardziej podstawowy elementów w jakie wart wyposażyć lustrzankę przeznaczoną do filmowania.

Image

Image
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez psychoraper » 03 Sty 2010, 16:11

Dzien dobry :D ja pierwszy dzien na forum

A ja mam pytanie do Kolegi:
1 Czy da sie to to kupić gdzieś u polaka czy trzeba z zagranicy ściągać?
2 czy to to da sie bez problemu zdjąć po zamontowaniu i używać aparatu w normalnym celau czyli robieniu zdjęć?
3 Kolega widze z Krakowa :) więc niech podpowie czy jest jakis sklep ze sprzętami o których rozmawiamy na forum. Wiem tylko ze w fotopanoramie mozna wynudzić zeby cos sprowadzili. Ale moze jest jakis bardziej konkretny punkt?
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Krzysztof » 03 Sty 2010, 19:59

psychoraper napisał(a):1 Czy da sie to to kupić gdzieś u polaka czy trzeba z zagranicy ściągać?

To niszowy sprzęt - trzeba ciągnąć z zagranicy. Polecam poszukać europejskich sklepów bo kupując w USA płacisz dodatkowo cło :(

2 czy to to da sie bez problemu zdjąć po zamontowaniu i używać aparatu w normalnym celau czyli robieniu zdjęć?

Na aparat naklejasz niewielką ramkę do której mocujesz ZFinder. W każdej chwili możesz zdjąć ZFindera. Zostaje jedynie ramka, która zupełnie nie przeszkadza.

3 Kolega widze z Krakowa :) więc niech podpowie czy jest jakis sklep ze sprzętami o których rozmawiamy na forum.

Patrz punkt 1.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez kondrat » 03 Sty 2010, 22:00

Ile za niego dales? Przy sciaganiu z UK wychodzi 1500 PLN bez wysylki
kondrat
Member
Member

Następna

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości