Z niewiadomych przyczyn 1 filmik z Canona nie działa...

Z niewiadomych przyczyn 1 filmik z Canona nie działa...

Postprzez kamel987 » 27 Gru 2011, 17:39

witam!

Mam z 40 filmików z jednego dnia nagraniowego i z niewiadomej przyczyny jeden z filmików nie działa... chociaż jestem pewien że oglądałem go na podglądzie aparatu świeżo po nagraniu. (Canon 550d)
Objawy są takie, że Windows z dużych ikonach w ogole nie pokazuje obrazka, który się kryje pod filmem... wyświetla rozmiar 500mb, pokazuje że to mov i na tym się kończy, zero informacji o ilości klatek czy rozdzielczości nic.... oczywiście każdy program nie odtwarza pliku, próbowałem przekonwertować ale żaden program nie startuje nawet z tym plikiem......... czy znacie jakieś sztuczki do zreperowania takiego pliku? czy ktoś miał podobne przygody??
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Re: Z niewiadomych przyczyn 1 filmik z Canona nie działa...

Postprzez peter221 » 27 Gru 2011, 18:00

a na aparacie nadal się odtwarza czy już przestał?
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez maviozo » 27 Gru 2011, 18:06

Miałem kiedyś dokładnie taką samą historię z jednym MOVem z 5d. Nie usuwałem od razu plików z karty. Przy kolejnym zgraniu tego samego pliku w to samo miejsce, plik nagle się naprawił i w sumie nie wiem co mu było..
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez peter221 » 27 Gru 2011, 18:10

ewentualnie jak usunąłeś a nie nadpisałeś to pozostaje jakiś soft do recovery.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Stefan » 29 Gru 2011, 00:06

Zobacz jakimś hexeditorem (notatnika przy takich rozmiarach nie polecam) czy coś w ogóle w środku jest czy pusty.
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez www0zeten0pl » 29 Gru 2011, 15:32

tym programem mozesz odzyskać uszkodzone pliki filmowe ja tak naprawiłem kiedyś parę uszkodzonych plików z 7D, ale w sumie do dziś nie wiem dlaczego się uszkodziły http://grauonline.de/cmsimple2_6/en/?So ... ir_Utility
Awatar użytkownika
www0zeten0pl
New Member
New Member

Miejscowość: Cieszyn

Postprzez Endru » 08 Sty 2012, 04:18

witam wszystkich. to mój pierwszy post, ale od razu biegnę do rzeczy (bo czas to pieniadz)
otóz przedstawie Wam problem, o którym każdy chyba słyszał, a co któryś miał pewnie do czynienia....
nagranie Canonen 7d, karta 32Gb, 12 klipów nagrane, wszystko skopiowane na mój dysk i (jako backup) na inny dysk przenośny. Na obu dyskach 5 z tych 12 klipów jest "?uszkodzonych?". niczym nie można ich odpalić. Quicktime pokazuje błąd - 2048. Na google roi się od tego typu zagadnień - zarówno na stronach polskojęzycznych jak i england sprechen - innych języków nie znam :D tyle tylko, że zaproponowane programy do rozwiązania problemu są jak słaby uczeń na klasówce.... niby coś tam skrobie, ale efektu żadnego.
próbowałem kolejno:
- videorepair
- file-repair
- MediaCoder
- Easy Driver Pro
i żadnych rezultatów nie ma ;/
- te klipy były zgrywane dawno temu, na karcie na której były nagrane do teraz zostało nagrane tysiąc innych rzeczy.
- nigdy wcześniej i nigdy póżniej na tym aparacie i tej karcie podobny bład nie wyskoczył
- odpaliłem te klipy w HexEdit.... dane są, nie ma pustych miejsc
We właściwościach uszkodzonych klipów jest ich rozmiar, data modyfikacji.... nie ma (jak w innych - działających - klipach długości, rozdzielczości, ilości fps)

Moje pytanie jest banalne w swej prostocie.... co zrobić, żeby te "uszkodzone klipy" zaciągnąć na timeline programu montażowego??
Endru
Just Arrived

Postprzez El Topo » 12 Mar 2012, 11:16

zapewne nie zaciÄ…gniesz ich na timline...
mi się zdarzyło coś podobnego, jednak oprócz tego, że plik jest uszkodzony na pc, to nie wygląda na to, że na aparacie także. nie wiem, czy tak było zaraz po nagraniu, bo nie sprawdzałem, ale pokazuje się napis, że pliku nie można odtworzyć. czy ktoś miał podobne historie? za dużo? przegrzanie?
El Topo
Just Arrived

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości