[wydzielone] Współpraca z innymi operatorami przy evencie

[wydzielone] Współpraca z innymi operatorami przy evencie

Postprzez Szmajdzik » 29 Sty 2012, 21:46

Nie chcę zakładać nowego tematu więc opiszę tutaj pewną sytuację z pytaniem do Was.
Temat - studniówka.

Wczoraj po raz kolejny byłem świadkiem pewnej sytuacji, której do końca nie rozumiem (filmuję studniówki 4 sezon). Chodzi mi o moment zabawy klasy zakończonej podziękowaniem dla wychowawcy (ostatnio modne wszelakie "evolution of dance"). 5 klas w lokalu więc i foto potentatów też masa. Zabawa pierwszej klasy - ustawiłem się gdzieś w tłumie by z ciekawości zobaczyć ale nie kręciłem. Reszta kamerzystów się rzuciła i kręcili. Po godzinie moja klasa i się zaczyna problem. Przygotowuję się z flycamem na wejście razem z występującymi. Mieli przygotowany śpiew i taniec, zaraz pod orkiestrą gdzie było ciasno (sala dopiero potem się "poszerzała") i tłum stał tylko z jednej strony. Pełne skupienie na ujęciach, na utrzymaniu rączki i nagle czuję rekę na plecach i mnie ktoś przesuwa. Okazało się, że jeden z kamerzystów. Cała reszta oczywiście też filmowała (zapewne połowie ludzi zasłaniając). Olałem i biegam dalej. Po minucie inny do mnie: "kolego, ale nie jesteś sam" (okazało się, że stanąłem przed nim). Odrzekłem stanowczo "Sorry moja klasa".
Filmuję na podkarpaciu i powiedzcie mi czy gdzie indziej też się kręci zabawy innych klas? Rozumiem jak klasa poprosi o zabawy innych, ale wtedy to się ustawiam i robię plany ogólne z daleka lub na statywie - zostawiając pole do popisu kamerzyście od danej klasy, a nie ustawiam się w najlepsze miejsca (zwłaszcza, że tego było mało).
Bo wiadomo przy polonezie, gdzie są wszystkie klasy - kto pierwszy zajmie pozycje, a w tańcach jak mam parkę za kamerzystą to nie przechodzę mu przed obiektywem, tylko za, albo kamera (no aparat - wiem :P) nad głowę i idę dalej. Tu jest kulturka. Tylko te zabawy...
Po wszystkim podszedł do mnie jeden z kamerzystów, który siedział koło mnie i do mnie "dla kolegi żółta kartka", ale to było z uśmiechem. Porozmawialiśmy i właściwie mi przyznał rację.

Nie wspominając o sytuacji sprzed 2 tygodni, gdzie pewien "zawodowiec" centralnie wpieprzył mi się na wręczanie kwiatów wychowawcy przez dwójkę dziewczyn (ustawili się świetnie, czyli hmm "trójkątnie" - jak na przysiędze ślubnej), a koleś idealnie na wprost, 1,5 metra przed nimi. Myślałem, że mu coś zrobię. Nawet orkiestra mi potem mówiła, że widzieli i śmiali się. Szkoda tylko, że ja mam niewyostrzone ujęcie (też na flycamie).
Szmajdzik
New Member
New Member

Miejscowość: Dębica

Re: Filmwanie GH2

Postprzez hubiii » 30 Sty 2012, 00:35

Szmajdzik: u nas jest hamstwo i prostactwo :D NO RISPEKT... kazdy sobie rzepke skrobie.
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Re: [wydzielone] Współpraca z innymi operatorami przy evencie

Postprzez pemstudio » 30 Sty 2012, 10:53

Chamstwo jest wszędzie niestety taka przypadłość naszej branży. Ja z doświadczenia wiem po kim czego mogę się spodziewać w swojej okolicy. W tym że u nas można się dogadać i takie wydarzenia zrobić na 2-4 operatorów z rożnych firm i się materiałem wymienić. W ta sobotę miałem właśnie tka sytuacje w 2 firmy cała studniówkę robiliśmy i np cześć oficjalną i artystyczną mamy wspólnie robioną by uniknąć ładowania się w kadry innym.
pemstudio
Senior Member
Senior Member

Postprzez peter221 » 30 Sty 2012, 15:15

studniówki to właśnie moment konfrontacji z profesjonalistami z naszej branży. nic nie zrobisz, trzeba im dać żyć i cieszyć się że to jedyny event w którym mamy z nimi do czynienia :D Profesjonaliści :D :lol:
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Cwany » 30 Sty 2012, 15:28

Mnie tam bardzo zeby grzecznie powiedziec denerwuja fotografowie, ale to chyba kazdy tak ma. Z reguly sa tam gdzie nie trzeba i patrza tylko na siebie, sa wiadomo i tacy z ktorymi sie swietnie wspolpracuje i wystarczy jeden gest by sie porozumiec. Ale z swieczka takich szukac. A jak jeszcze na weselu dojdzie kilku wujkow kuzynow z aparatami telefonami kamerami to wogole..
5dmII, 550d i cała masa akcesoriòw..
Awatar użytkownika
Cwany
Senior Member
Senior Member

Postprzez maviozo » 30 Sty 2012, 15:44

Studniówka to prawdziwa szkoła przetrwania. Od przepychanki z innymi kamerzystami, do użerania się z gównażerią bo 30 łbów w klasie i każdy by chciał inaczej, po swojemu. Do tego "konkurencja" w postaci wynalazców za 25zł od głowy. Z takimi się nie wygra i też nie ma o co walczyć.

Chociaż idzie się dogadać z konkurencją odnośnie wymiany materiału, choćby z poloneza czy kabaretu. Dodatkowo punktowałem na tle konkurencji z VXami :>

Ogólnie na kilkanaście studniówek tylko ze trzy klasy wspominam naprawdę dobrze, jeżeli chodzi o współpracę / efekt końcowy. Reszta szła średnio/ciężko. Od dwóch lat już na studniówce nie byłem, może czasy się zmieniły, choć gdy jeszcze się tam pojawiałem, miałem wrażenie, że z roku na rok coraz gorzej. A może to ja jestem zbyt wrażliwy na takie nerwy :D
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez pemstudio » 30 Sty 2012, 15:47

maviozo napisał(a):Studniówka to prawdziwa szkoła przetrwania. Od przepychanki z innymi kamerzystami, do użerania się z gównażerią bo 30 łbów w klasie i każdy by chciał inaczej, po swojemu. Do tego "konkurencja" w postaci wynalazców za 25zł od głowy. Z takimi się nie wygra i też nie ma o co walczyć.

Chociaż idzie się dogadać z konkurencją odnośnie wymiany materiału, choćby z poloneza czy kabaretu. Dodatkowo punktowałem na tle konkurencji z VXami :>

Ogólnie na kilkanaście studniówek tylko ze trzy klasy wspominam naprawdę dobrze, jeżeli chodzi o współpracę / efekt końcowy. Reszta szła średnio/ciężko. Od dwóch lat już na studniówce nie byłem, może czasy się zmieniły, choć gdy jeszcze się tam pojawiałem, miałem wrażenie, że z roku na rok coraz gorzej. A może to ja jestem zbyt wrażliwy na takie nerwy :D

Nie jesteś wrażliwy akurat, to prawda z roku na rok co ras gorzej.
pemstudio
Senior Member
Senior Member

Postprzez soulz » 31 Sty 2012, 09:04

Dlatego nie robimy studniówek :). Po co sobie nerwy szarpać, a wszystkim i tak nie dogodzisz.
filmowanie lustrzankÄ…, nawet nie jednÄ… :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Postprzez RAVCAM » 31 Sty 2012, 13:25

Jak dla mnie ta dyskusja nie ma za dużego sensu...

Każdy patrzy ze swojej perspektywy...Wy uważacie, że jesteście fer wobec innych, tylko cały świat sprzysiągł sie przeciwko Wam...a nie zdziwię sie, że na jakimś konkurencyjnym forum, gdzie jest więcej ludzi, którzy filmuja kamerami jadą po Was...pisząc np takie cos:
"przyszedł jakiś koleś z aparacikiem i wydaje mu się, że wszystko może, na dodatek przeszkadza nam robić swoje"

Co do studniówek, to wiem, że w niektórych miastach jest tak, że jedna firma bierze cała szkołe,
i wtedy nikt nikomu nie wchodzi...bo jest jedna osoba, która ustali rozmieszczenie kamer.

Inna kwestia to ceny...są poniżej poziomu przyzwoitości...
Wszystko drożeje, a z tego co pamietam jak sam miałem studniówkę 15 lat temu,
to wówczas cena była o 15 zł większa niż obecnie.

Dla tego według mnie nie ma co się pchać na ten rynek z lustrzankami.
Samemu zając się czymś konkretniejszym, a studniówki zostawić tym,
którzy nie widzą innego sposobu zarobku.

Pozdrawiam,
Rav
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez szumi » 31 Sty 2012, 16:55

czytam ten temat i się straszne dziwie że są ludzie którzy się godzą na to by kręcić studniówkę tak że każda z klas ma osobnego operatora. Dla mnie to jest chore, każdy konkurencyjny operator będzie chciał wypaść jak najlepiej i drugiemu z konkurencji będzie podkładał nogi.

Nie lepiej stworzyć zgraną ekipę i nakręcić takie coś na 3-4 operatorów? Efekt o niebo lepszy nikt nie wchodzi w paradę a pozatym uczniowie i tak się mieszają między sobą wiec jak jest od każdej klasy inny operator to i tak kręci wszystkich no chyba ze mają karteczki IIIA lub IIIC

P.S chamstwo jest wszędzie nawet na ślubach gdy ja filmuje wychodzącą parę z kościoła a fotograf w za małym brudnym podkoszulku wbija się przedemną i parę młodą i jedynie co widać to jego tłusty brzuch i brudny podkoszulek oraz wytarte spodnie wali zdjęcia jak głupi a jak go pytam czy nie lepiej pomyśleć i jedno zdjęcie dobre zrobić to odpowiada on chce uchwycić emocje i robi 100 złych zdjęć może jakieś się uda. No i ucz tu bałwana / amatora jak się robi zdjęcia.
szumi
New Member
New Member

Miejscowość: Kraków

Następna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości