Wskazówki do nagrywania za pomocą 550d

Wskazówki do nagrywania za pomocą 550d

Postprzez Sajmon » 07 Paź 2010, 19:52

Cześć

Mam takie pytanie. Jak ustawić dobrze aparat, tzn. nagrywamy z kolegami filmy lustrzanką 550d:

Po prostu widzę filmy nagrywane za pomocą 550d i niestety nie wiem jak ustawiać aparat aby film nie był rozmazany itp.
Sajmon
New Member
New Member

Re: Wskazówki do nagrywania za pomocą 550d

Postprzez Amadi » 07 Paź 2010, 20:44

Nie zdziw się jak nie będzie w tym wątki nadmiernego odzewu, to wszystko jest już gdzieś opisane, a i tu było wałkowane po wielokroć. Przy całej dobrej woli jaką posiadają użytkownicy tego forum może im się nie chcieć pisać tego samego po raz tysięczny. Poczytaj sobie co to jest przysłona, migawka, iso, balans bieli, picture style, pobaw się porównaj, wróć z konkretnymi pytaniami. Nikt za Ciebie tego nie zrobi.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Sajmon » 07 Paź 2010, 22:22

no nie często mam czas, żeby korzystać z internetu, ale "po woli i do przodu" czytam całe forum ale jest tego troche : ))

p.s. od strony fotografii aparat znam tylko a propos filmów trochę inaczej sie to wszystko ustawia... : /
Sajmon
New Member
New Member

Postprzez Jaroslavus » 07 Paź 2010, 22:30

Podpowiem tylko jedno bo sam z tym miałem dzisiaj problem, przysłonę zmienia się trzymając wciśnięty przycisk AV i kręcąc pokrętłem.
Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez Amadi » 07 Paź 2010, 22:30

Jeśli chodzi o same nastawy aparatu to wszystko jest zupełnie tak samo jak przy zdjęciach. Dochodzi tylko wybór ilości klatek na sekundę i świadomość że żeby żarówki pasów nie robiły to ma być 1/50. Wszystko, reszta jak przy zdjęciach.

Różnice tak naprawdę są na etapie estetyczno-merytorycznym a nie technicznym - koncepcja, scenariusz, planowanie ujęć, robienie ich, montaż itd.
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez Sajmon » 07 Paź 2010, 22:37

dzięki. poczytam po internecie itp. bo ja już mam tak, że jak sam nie zrozumiem czegoś i nie nauczę siętego to tłumaczenie innych mi nic nie da ; )

Pozdro
Sajmon
New Member
New Member

Postprzez komet » 07 Paź 2010, 22:41

Podstawowe rzeczy:
1/50 migawka (przy 24 lub 25 klatkach)
ustawienie odpowiedniego balansu bieli w zależności od oświetlenia
stabilizacja obrazu (z łapy dobrze filmu nie zrobisz - chyba, że szeroki kąt)
ustawienia picture style polecam blog: http://www.hurlbutvisuals.com/blog/ (gdzieś był artykuł o tym)
jak znasz się na fotografii to przynajmniej nie trzeba tłumaczyć głębi ostrości, kadrowania itd.
postprodukcja - było na forum o gradacji kolorów chociażby, ale nie tylko w tym rzecz

Obejrzyj ten kanał:
http://www.youtube.com/user/polcan99

Nie tylko sprzęt jest potrzebny, a już na pewno nie tylko aparat. O wszystkim było na forum - chociaż przydałby się podstawowe info z linkami do ciekawych blogów czy tematów.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Aston111 » 08 Paź 2010, 00:06

Jest to najlepsze forum dla osób filmujących lustrzankami jednak za brak podwieszonych tematów moderatorzy powinni zawisnąć za .... :D O ile ułatwi to poszukiwanie interesujących nas tematów i zapobiegnie zaśmiecaniu forum.To jak będzie :?: ;)
Aston111
VIP Member
VIP Member

Postprzez bwwd » 08 Paź 2010, 01:12

chcesz by filmiki wygadaly filmowo to daj na framerate 24p i nie zmieniaj ,chyba ze chcesz czasami slow motion wtedy dajesz w opcjach na ntsc i masz 60P(wtedy to w progamie do edycji zamieniasz tez na 24p i masz slow motion) , shutter trzymaj gdy masz 24 fps miedzy 50 i 125(nigdy mniej - np 40 , unikaj wiekszych niz 125 jesli mozesz a jak nie to trudno i krec jak musisz)gdy masz 60klatek na sek krec z shutterem 125 i nigdy mniej.
Chyba ze chcesz by twoje filmiki wygladaly jak shit z kamer handycam to krec wszystko na 50 czy 60p i auto ustawienia.
Filtry ND sa potrzebne by krecic na dworze i miec shutter 50.
Przeczytaj manual z pudelka,wiem ze niektorzy uwazaja sie za geniuszy i tgo nie robia (tez tak mialem) ale warto poczytac.
Jakie masz obiektywy ,jaki program do edycji.
Ostatnio edytowany przez bwwd, 08 Paź 2010, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
bwwd
VIP Member
VIP Member

Postprzez Amadi » 08 Paź 2010, 08:24

Aston111 napisał(a):Jest to najlepsze forum dla osób filmujących lustrzankami jednak za brak podwieszonych tematów moderatorzy powinni zawisnąć za .... :D O ile ułatwi to poszukiwanie interesujących nas tematów i zapobiegnie zaśmiecaniu forum.To jak będzie :?: ;)

Podwiesić to ja chętnie podwieszę. Tylko niech najpierw ktoś skompiluje całą potrzebną wiedzę w jeden wątek. Zrobiłem namiastkę tego przy obiektywach i wiem ile to jest roboty, jeśli się więcej osób w to nie zaangażuje to niewykonalne.
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości