Witam. Mam niestety spory problem z kartą Sandisk Extreme SDHC 16gb 30mbit/s. Otóż kartę kupiłem około 3tygodnie temu ( sklep Henryx.pl ) i przez mniej więcej pierwsze 2 tygodnie wszystko było z kartą OK. Jednak ostatnim czasem karta zaczeła wysypywac się przy zapisie ponad 50mbit/s. Gdy bitrate zapisu przekracza 49/50mbit/sek. wywala komunikat "przerwano nagrywanie z powodu zbyt małej szybkości zapisu karty". Po tym film przestaje się nagrywac, jednak zostaje na karcie i można go później odtworzyc. Wydaje mi się, że z początku karta bezproblemowo zapisywała 75mbit/sek jednak później coś się popsuło... Największy problem jednak jest taki, że na nieszczęście zgubiłem paragon zakupu, a sprzedawca nie specjalnie chce bez niego wziąc kartę na serwis... Pewne skoki prędkości zauważyłem właśnie po tym gdy formatowałem kartę...Może to moja wina i po prostu źle ją sformatowałem-> ? Dodam, że karta zachowuje się tak przy wgranych kilku różnych hackach, więc to nie wina aparatu i źle ustawionego patcha...
Przy formacie ( windows ) zaznaczam tak:
Pojemnośc: 14.8GB
System plików: FAT32
Rozmiar jednostki alokacji: domyślny rozmiar alokacji ( przywróc ustawienia domyślne urządzenia )
Szybkie formatowanie: zaznaczone.
Już sam nie wiem co mam o tym myślec... w niezależnych testach ten model karty kręci średni zapis na poziomie 30mb/s czyli ok. 240mbit/s DUŻO powyżej linii przy której moja karta się wysypuje. Z drugiej strony ta karta uznawana jest za bardzo niezawodną i wiem, że raczej takie rzeczy nie powinny się z nia dziac, chyba że wcisneli mi podróbkę.
Pozdrawiam