[przyklejone] Wątek prostych pytań

Re: [przyklejone] Wątek prostych pytań

Postprzez karus93 » 29 Sty 2012, 15:00

dreamboy napisał(a):Używam oryginalnej wersji Premiere Pro CS5.5 i jest git. Dziś odkryłem, że nie ma możliwości 720 p 25fps. Czy wy też tak macie?

Image

edit:

Nikt nie pomoże:)

u mnie tez tak jest
Canon 5d Mark II + Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG HSM+ Canon EF 15mm f2.8 Fisheye+
Flycam 5000+ Figrig+ Slidecam+ Greenscreen pinacle chroma key
Awatar użytkownika
karus93
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Tomaszów Lubelski

Postprzez Å»arówkogÅ‚owy » 07 Lut 2012, 16:34

Cześć. Mam pytanie.

Możecie mi powiedzieć jaki obiektyw daje taki efekt jak z tego zdjęcia co zamieszczam?
Podejrzewam jakąś małą ogniskową, ale coś jeszcze. Bo "rybie oko" jak widać to nie jest, a widok sprawia wrażenie bardziej oddającego przestrzeń. Jak nazywają się takie obiektywy?

Zdjęcie:

Image
Ostatnio edytowany przez Żarówkogłowy 07 Lut 2012, 17:25, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Żarówkogłowy
Just Arrived

Postprzez Mati^^ » 07 Lut 2012, 17:22

Żarówkogłowy napisał(a):Możecie mi powiedzieć jaki obiektyw daje taki efekt jak z tego zdjęcia co zamieszczam?

Taki efekt można uzyskać za pomocą obiektywów UWA (ultra wide angle), najlepiej na pełnej klatce.
Mati^^
New Member
New Member

Postprzez Å»arówkogÅ‚owy » 07 Lut 2012, 17:25

I tutaj jeszcze moja infografika do tego pytania:
http://img339.imageshack.us/img339/3161/jakitotyp.jpg
Awatar użytkownika
Żarówkogłowy
Just Arrived

Postprzez Mati^^ » 07 Lut 2012, 18:49

1. jest to wlaśnie UWA
2. fisheye
3. circular fisheye
Mati^^
New Member
New Member

Postprzez _fenix_ » 27 Lut 2012, 14:04

Zastanawiam się nad kupnem 2-giej kamery ze względu na to że czasami lubię pofocić, zastanawiam się sprzedaża D300 i zamianą na aparat z możliwością filmowania D700 lub D800.
Chcę używać aparatu jako drugiej kamery w związku z tym że stosowanie aparatu wiąże się ze zmniejszeniem głębi ostrości, ale jest coś takiego w fotografii jak "hiperfocus" do nieskończoności np.
Czy podczas filmowania w pomieszczeniach da się uzyskać na tyle dużą głębie ostrości aby spokojnie w razie potrzeby filmować wdowa kamerami (aparat i kamera) i nie było specjalnie różnicy, wiem że w pomieszczeniach jest ciemno i zastosowanie zbyt ciemnego szkła może być problemem, nie mam zupełnie doświadczenia w filmowaniu aparatem i to jeszcze z pełną klatką.

Proszę o pomoc czy taki wybór ma jakiś sens a kreci mnie bardzo filmowanie aparatem ze względu na mocniejsze pokazanie wyrazu danej sceny przez małą głębię ostrości, ale pokazanie tego naprzemiennie z kamerą będzie źle wyglądało.

Dzięki za wszelka pomoc
_fenix_
Just Arrived

Postprzez Amadi » 27 Lut 2012, 14:22

Jak założysz coś szerokiego/bardzo szerokiego to głębi powinno wystarczyć. Poszukaj sobie jakiegoś kalkulatora głębi ostrości i zobacz. W przypadku D800 (D700 nie flmuje) coś na poziomie 24mm i f/2.8 powinno załatwić sprawę.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez _fenix_ » 27 Lut 2012, 14:37

Amadi napisał(a):Jak założysz coś szerokiego/bardzo szerokiego to głębi powinno wystarczyć. Poszukaj sobie jakiegoś kalkulatora głębi ostrości i zobacz. W przypadku D800 (D700 nie flmuje) coś na poziomie 24mm i f/2.8 powinno załatwić sprawę.

miałem namyśli D7000.

Czy te b. szerokie nie popsuje kadru, chodzi o to czy nie zdeformuje mi obrazu zbyt mocno.

Mam taki kalkulator i wygląda na to że bez problemu może uzyskać głębię do nieskończoności, tyko czy przy filmowaniu taki kalkulator nie przekłamuje bo kadr to nie cała klatka tylko 16:9.
Czyli jak sądzisz nie mam się co martwić o pełną głębię ?
A jak to będzie z jasnością przy obiektywie 2.8 to chyba ciemno będzie?

można prosić o przykłady ujęć które w opisach będą miały jaki sprzęt do tego został użyty co by zobaczyć jak ta głębia się kształtuje w zależności od szkła i przysłony.
Ostatnio edytowany przez _fenix_, 27 Lut 2012, 14:46, edytowano w sumie 1 raz
_fenix_
Just Arrived

Postprzez maviozo » 27 Lut 2012, 14:45

Mam sigmę 24mm 2.8* na pełnej klatce (D7000 to crop!) i w żadnym razie nie powiedziałbym, że wystarczy ustawić ostrość na nieskończoność, by nie mieć problemu z głębią. Samy 14mm już faktycznie dużo mniej problemowy w tej kwestii.

*zakładam, że sama głębia powinna być bardzo podobna również w "lepszych" szkłach.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Amadi » 27 Lut 2012, 16:01

_fenix_ napisał(a):Mam taki kalkulator i wygląda na to że bez problemu może uzyskać głębię do nieskończoności, tyko czy przy filmowaniu taki kalkulator nie przekłamuje bo kadr to nie cała klatka tylko 16:9.

To nie ma nic do rzeczy w tym przypadku. Ważniejsza jest np. rozdzielczość i wynikający z niej maksymalny dopuszczalny rozmiar nieostrego krążka który nadal zmieści się w jednym pikselu, a tego już zwykle w kalkulatorach nie uwzględniają.

Co do ogniskowej to coÅ› za coÅ›
- albo masz szeroki kąt i dużo głębi ale z deformacjami w narożnikach
- albo wąski kąt i płytką go
- albo domykasz przysłonę i szum wyłazi.

Jeśli przy filmowaniu nie potrzebujesz równocześnie 2 szerokich kątów to lepiej do szerokich ujęć zostaw sobie kamerę, a aparatem baw się w ujęcia z płytszą głębią na dłuższych ogniskowych
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości