Wadliwe body?

Wadliwe body?

Postprzez Arsen » 25 Cze 2010, 18:34

Ostatnio zaobserwowałem, że jak zostawię w aparacie akumulator np. przez noc to rano nie ma bata żeby aparat wstał. Trzeba od nowa naładować akumulator i znowu bangla. Nie ma znaczenia, czy wcześniej były wszystkie kreski naładowania, czy tylko jedna. Zawsze to samo. Chyba nie jest to normalne, co? Serwis?
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Re: Wadliwe body?

Postprzez psychoraper » 25 Cze 2010, 18:50

No serwis, serwis ale stawiałbym na akumulator. Nie masz kogos z 7D zeby sprawdzic czy to faktycznie jego wina? Przekładasz i zobaczysz czy przy innym sie to samo dzieje. Chyba ze masz 2 akumulatory i z obydwoma sie to samo dzieje. I tak czeka cie wizyta na gwarancji, albo z puszką albo z akku.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Arsen » 25 Cze 2010, 19:22

Mam znajomego, w poniedziałek mu pocisnę aku. Tylko dziwne, że jak leży sobie poza puszką to nic mu się nie dzieje nawet przez tydzień (dłużej nie miałem okazji sprawdzić) hym.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez psychoraper » 25 Cze 2010, 21:50

No dziwne bo to tak jakby Ci puszka targała napięcie cały czas. Sprawdz co i jak idaj znać :) Dobrze bedzie sie dowiedziec czego to wina.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Michel » 26 Lis 2010, 12:53

Ja mam innego rodzaju problem. Zdarzyło mi się to już kilka razy niestety ;/
Podczas nagrywania na 7d aparat wychodzi z live view (opuszcza lustro itd.), a na ekranie wywala error zapisu.
Już nie pamiętam dokładnie co tam było napisane, jak znów mi wyskoczy zrobię zdjęcie. Oczywiście zapis zostaje przerwany, a a plik który był nagrywany nie istnieje na karcie (akurat temu się nie dziwię, wiele kamer na karty tak ma)
Uprzedzam, że nie jest to problem z zapełnionym buforem karty :)
Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Michel
Just Arrived

Postprzez KeneDi » 30 Mar 2011, 18:53

Witam serdecznie.
Przeszukałem mam nadzieję dokładnie to forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Filmując obiektywem o zmiennej przysłonie 3.5-5.6 w trybie Manual i stałym ISO ustawiam parametry obrazu na 1/100 7.0. Podczas kolokwialnie mówiąc zoomowania obraz mi się dopasowuje sam do istniejących warunków oświetleniowych. Wygląda to tak jakbym miał przy 15mm przysłonę 3.5 i jadąc do 85 robi się 5.6. Jednak ja mam na stałe 7.0. Dzieje się to tylko przypominam w czasie zmiany ogniskowej - najazd lub odjazd. Sprawdziłem na dwóch różnych obiektywach - to samo. Oczywiście na 4.0 nic takiego się nie dzieje.
Czy w takim razie trzeba jeszcze coś zmienić w ustawieniach Menu czy coś jest z puszką nie tak???
KeneDi
Just Arrived

Postprzez kroox23 » 01 Kwi 2011, 14:17

Puszka niby nic do tego nie ma. Stawiałbym na obiektyw, ale że napisałeś, że sprawdzałeś to na kilku szkłach to sprawa się komplikuje. Troche to pokręcone co napisałeś i nie wiem czy dokładnie rozumiem co masz myśli. Jak zoomujesz to przysłona zawsze jest na 7 czy po prostu bardziej się zamyka ( to akurat byłoby normalne jeżeli mowa o obiektywach z niestałym światłem). Tak z ciekawości - co to za obiektyw?
kroox23
Member
Member

Postprzez hoganmw » 01 Kwi 2011, 22:07

Jestem świeżutki tutaj ale filmowałem już najróżniejszym sprzętem semi-pro.

To zupełnie normalne, a także niezbyt normalne zachowanie. Mam to samo. Wygląda to jakby obraz był jeszcze korygowany znaną mi z kamer funkcją czułości GAIN. Trochę jest to dziwne bo czułość w tym przypadku określa ISO, które też mam ustawione ręcznie np. ISO 100 plus przysłona 5.6 przy 1/640. W momencie kiedy cofam z końca lufy czyli 85mm do 15mm obraz tak czy inaczej się ściemnia. U mnie problem znika kiedy na szerokim kącie 15mm ustawię początkową przysłonę 3,5 , a obiektyw reguluje nią automatycznie przy zoomowaniu aż do 5.6 dla 85mm i wraca do 3,5 kiedy wracam do 15mm.

Jest na to jakieś logiczne uzasadnienie. Fizyka obiektywu typu zoom ze zmienną przysłoną. Widocznie tak po prostu jest kiedy ustawiamy przysłonę ręcznie np 8.0 dla każdej ogniskowej.

Mój obiektyw 15-85mm dla każdej ogniskowej jest najostrzejszy z repertuaru obiektywów jakie miałem. Naprawdę rewelka ale najbardziej dokuczliwa jest wineta, Czasem muszę przejść ręcznie na przysłony rzędu 5.6 - 8.0. odpowiednio dla 15mm i 85mm żeby było "prawie" pięknie no ale w tym momencie zoomowanie objawia się tą właśnie przypadłością ściemniania/rozjaśniania obrazu. Rozwiązania są dwa :
1.Nie ruszać ogniskową podczas ujęć :)
2.Ustawić tak jak daje nam fabryka :) w moim przypadku 3,5-5.6 (15-85mm)

...niestety czasem bez ingerencji nie da się zrobić dobrych ujęć
hoganmw
New Member
New Member

Postprzez Amadi » 01 Kwi 2011, 22:10

3. Włączyć auto iso żeby to korygowało. Aczkolwiek ma to sens tylko przy sytuacjach, w których auto iso nie zwariuje.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kroox23 » 01 Kwi 2011, 22:35

Apropo tego AUTO ISO to mój 7D jak już gdzieś wspominałem nie radzi sobie z pomiarem światła podczas opcji nagrywania video ( na foto jest OK). Cały czas praktycznie pokazuje niedoświetlenie, a kiedy już nastawię czasy i ISO ręcznie tak żeby kreska była na środku działki to obraz jest kompletnie przepalony. Po kilku bezowocnych próbach ( również na innym egzemplarzu 7d) dojścia do sedna problemu, poddałem się i stwierdziłem, że można też w końcu ufać swojemu oku i będzie git ( w przypadku, gdy słońce wali w LCD i nie ma ViewFindera sprawa się komplikuje). Teraz jednak po przeczytaniu tego co napisał szanowny moderator Amadi postanowiłem sprawdzić jak sobie poradzi z AUTO ISO... no i szok - dobrał co prawda w moim troche ciemnym pokoju szalone ISO 2000 (F/2,8 i 1/30), ale obraz jest spoko i kreska na środku działki. Czy ktoś wie z czego może więc wynikać problem podczas gdy AUTO ISO jest wyłączone? Dodam, że używam tylko manualnych słoiczków.
Ostatnio edytowany przez kroox23 01 Kwi 2011, 22:39, edytowano w sumie 2 razy
kroox23
Member
Member

Następna

Wróć do Canon 7D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości