Video w klubach. Jaka stabilizacja?

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Video w klubach. Jaka stabilizacja?

Postprzez filmowiec » 31 Sty 2012, 19:53

W fotografii siedzę od dawna, ale filmowanie dopiero odkrywam, także proszę o wyrozumiałość :)
Niedawno zacząłem kręcić klipy w klubach. Jedyną "stabilizacją" jaką używam jest (proszę się nie śmiać:) statyw stołowy. Służy raczej jako dodatkowa rączka, niż stabilizacja, ale nieco ułatwia trzymanie lustrzanki co powoduje mniejsze drgania. Zastanawiam się nad zakupem riga lub steadicama. Na chwilę obecną biorę pod uwagę dwa rozwiązania:
1. DSLR RIG model SPIDER+Viewfinder Perfect GGS 3.0
2. Flycam HERCULES mod.3000

Filmuję Canonem 5D II. Przy kręceniu z ręki podpinam 28 1.8 i 50 1.4, natomiast przy 100 2.0 używam statywu.
Wiadomo, że w tego typu produkcjach stosuje się raczej krótkie sceny, robi się dynamiczny montaż z kilkoma statycznymi wstawkami. Macie jakieś doświadczenie w tego typu filmach? Co polecacie do stabilizacji? Pozdrawiam
filmowiec
Just Arrived

Re: Video w klubach. Jaka stabilizacja?

Postprzez peter221 » 31 Sty 2012, 20:00

ja bym zaczął od monopoda manfrotto. zależy jeszcze czy będzie to ekskluzywny klub czy tłoczne disco, tak czy siak monopod jest najbardziej uniwersalny.
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez filmowiec » 31 Sty 2012, 20:14

Nie będą to raczej super ekskluzywne kluby, ale chcę jednak zaprezentować nieco wyższy poziom niż kameruni z małpkami;) Monopod proponujesz stosować jako podpórkę, czy coś w stylu uchwytu i obciążenia?
filmowiec
Just Arrived

Postprzez imeil » 31 Sty 2012, 20:19

Zdecydowanie monopod to Twój target. Oczywiście jakiś rig czy flycam to fajna zabawka i całkiem użyteczna, ale raczej wymagająca swobody ruchów i przydają się w bardziej "zorganizowanych" tłumach niż klubowe morze ludzi.
Dlatego właśnie monopod to rozwiązanie Twojego problemu i najlepiej właśnie jakiś monopod z serii Fluid firmy Manfroto. Dlaczego manfrotto? Ponieważ kupując Manfrotto kupujesz naprawdę wysoką jakość i uniwersalność która będzie Ci służyła przez ładnych kilka lat bez szwanku.
A dlaczego monopod a nie rig czy flycam do klubu?
Ponieważ w klubach jest tłoczni, w klubach jest ciężko z możliwością położenia dodatkowego sprzętu w jednocześnie bezpiecznym, ale i łatwo i szybko dostępnym miejscu. Dlatego też monopod, kamera/aparat i wszelkie dodatkowe szkła, i inne zabawki przy sobie poukrywane w kieszeniach, małych tornach etc. Warunki klubowe musisz traktowac jak warunki polowo wojenne gdzi enie będziesz miał na nic czasu, gdzie będziesz popychany, potrącany i nieszanowny :) A monopod poza tym że da Ci mobilność większą niż statyw i stabilność której potrzebujesz może zostać użyty do filmowania "z lotu ptaka" znad ludzi czy innych takich tricków.
http://splaszfx.pl - praca
http://motionfreaks.pl - Newsy i After Effects
25fps.pl - relaks i filmiki
http://www.dslry.pl - kamery i filmowanie
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez filmowiec » 31 Sty 2012, 20:26

Nakręciłem dwa filmy klubowe i z tym nieszanowaniem masz całkowitą rację :) Obiektywy noszę w pokrowcach na pasku biodrowym i trzeba strasznie uważać na potrącenia. Dzięki za Wasze opinie. Zacznę rozglądać się za monopodem, ale nadal proszę o kolejne porady.
filmowiec
Just Arrived

Postprzez riddimowy » 31 Sty 2012, 22:32

ja bylem doslownie pary razy na koncertach i straszne hamstwo hehe pozyczylem rig'a ale okazal sie zbedny mysle ze taki monopod bedzie dobra opcja napewno lepszy od masywnych duzysz sprzetow:)
riddimowy
New Member
New Member

Miejscowość: Kraków

Postprzez fancy » 01 Lut 2012, 00:59

Samym monopodem nie zrobisz super ciekawych ujęć. Zazwyczaj będzie to statyczny obraz. Ludzie lubią urozmaicony obraz, tym bardziej że to będzie klub. Więc z czasem pomyśl też o innej stabilizacji, chociażby jakiś mały steadycam. Wiadomo że zawsze to są koszta ale jeśli będziesz myślał o zainwestowaniu dalej to szedłbym w mały steady, później jakiś malutki slider.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez filmowiec » 01 Lut 2012, 01:43

Kurcze nie mam przekonania do monopoda. Pokopałem trochę na forum i efekty nie są jakieś mega zadowalające. W oko wpadł mi Hercules 3000 i Wondlan ARES. Ten drugi to już ponad 1tys. zł także spory wydatek. Slider też mam w planach, ale raczej jego budowę we własnym zakresie.
filmowiec
Just Arrived

Postprzez filmowiec » 01 Lut 2012, 01:52

Jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku herculesa i aresa można aparat przytwierdzić od razu do urządzenia, czy potrzebny jest jakiś dodatkowy system mocowania?
filmowiec
Just Arrived

Postprzez kozaxx » 01 Lut 2012, 03:25

popatrz na produkcje rm vision/darkvision, firma jedzie tylko na produkcjach klubowych i jest bardzo "poważana" w środowisku (w sensie klubowym), zleceń im nie brakuje - trochę się orientowałem w środowisku i to co robią jest, że tak powiem traktowane jako wzożec (mimo, że wiele bym ja i pewnie ludzie z forum zmienili), chłopaki z tego co widziałem jadą tylko i wyłącznie na glidecamie - myślę, że do tłocznego klubu to najlepsze wyjście, raczej zapomnij o statywie bo w większości przypadków nie będziesz miał go gdzie postawić, albo gdzie zostawić gdy nie będziesz go używać, steady jest potrzebny bo potrzebne są ujęcia w ruchu, z innych tylko i wyłącznie monopod, bardzo zacne i niedoceniane urządzenie.

Tyle z moich (wydaje mi się dosyć dużych) doświadczeń/obserwacji
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości