Video w klubach. Jaka stabilizacja?

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: Video w klubach. Jaka stabilizacja?

Postprzez filmowiec » 01 Lut 2012, 19:03

Jutro pożyczę od znajomego monopod i zobaczę jak się sprawdzi. Na pewno podzielę się obserwacjami.
filmowiec
Just Arrived

Postprzez kozaxx » 01 Lut 2012, 22:47

pamiętaj tylko że z monopodem tak jak i statywami i całą resztą - jeden drugiemu nie równy, w klubie najważniejsza jest mobilność i szybkość, to że statyw/monopod musi być solidny i stabilny chyba nie trzeba mówić, trójnoga na pewno w tłumie nie rozstawisz bo ktoś w niego kopnie i masz po sprzęcie, stojąc z rigiem też zajmujesz dużo miejsca - no i odstraszasz ludzi. Ja bardzo sobie cenię model monopoda manfrotto 685b - nie ma on zatrzasków, składa się go zaciskając rączkę - w jednej sekundzie filmujesz metr od ziemi, sekundę później już 2 metry nad ludźmi - wszystko jednym kliknięciem (szybkość i poręczność nieoceniona choć mógłby być trochę sztywniejszy po pełnym rozłożeniu) ja jednak bez niego się nie ruszam, w wielu sytuacjach uratował mi d....
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez dzygit » 02 Lut 2012, 15:38

witam

Krecilem ostatnio manfrotto 561bhdv-1 + cyclops pozyczony sprzet i bardzo mi sie spodobal mom zdaniem bardzo dobre rozwiazanie mobilne.

Mialem tez stedicam merlina w klubie ( bylo malo ludzi ) i powiem ze latwo nie bylo oprocz ludzi to masz jeszcze kilo kabli pod nogami jak krecisz DJ i inne wyzwania kelnerow itp - monopod powinien dac rade lepiej.

Staram sie pozyczyc lub wypozyczyc sprzed przed zakupem do testow bo tanio nie jest a kazdy ma jakies inne oczekiwania.
Monopod robi robote , w klubie powinien dac rade powiem po weekendzie jak sie sprawi bo jutro sam ide walczyc na iso 3200 :) .

Darek
.......oddam sprzęt za umiejętności w edycji ................
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez kozaxx » 02 Lut 2012, 22:27

Monopod jest fantastycznym urządzeniem, ale jeżeli bym miał do klubu wybrać tylko jedną opcję to byłby to glidecam - optymalnie glide i monopod. Monopod nie pozwoli ci na płynny ruch, a ten potęguje dynamikę i jest raczej w filmie klubowym konieczny (zdanie moje i nie tylko)
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez filmowiec » 03 Lut 2012, 00:54

Dzisiaj testowałem monopod i prawdopodobnie zmienię o nim zdanie. Faktycznie można użyć go na wiele sposobów. Okaże się w sobotę czy zda egzamin w terenie.
Dzygit, oglądałem to już wcześniej na forum, ale szczerze, nie zrobiło na mnie jakiegoś mega wrażenia. Szczególnie nie podobały mi się ujęcia, w których kobieta siedzi i czyta książkę. Jakoś mi nie leżą. Na pewno nie wydałbym takiej góry kasy na monopod, który używają w tym filmie.
Póki co na glidecama nie mogę sobie pozwolić. Jeśli już to zdecyduję się na herculesa lub aresa. No nic, zobaczę jak spisze się monopod:)
filmowiec
Just Arrived

Postprzez dzygit » 03 Lut 2012, 03:20

filmowiec napisał(a):Dzisiaj testowałem monopod i prawdopodobnie zmienię o nim zdanie. Faktycznie można użyć go na wiele sposobów. Okaże się w sobotę czy zda egzamin w terenie.
Dzygit, oglądałem to już wcześniej na forum, ale szczerze, nie zrobiło na mnie jakiegoś mega wrażenia. Szczególnie nie podobały mi się ujęcia, w których kobieta siedzi i czyta książkę. Jakoś mi nie leżą. Na pewno nie wydałbym takiej góry kasy na monopod, który używają w tym filmie.
Póki co na glidecama nie mogę sobie pozwolić. Jeśli już to zdecyduję się na herculesa lub aresa. No nic, zobaczę jak spisze się monopod:)

Witam

sorry za bubla tu lepiej jest pokazane jak dziala i jak zbudowany jest oraz jego mozliwosci przy kreceniu :)

Ja odnosilem sie sceptycznie do pomyslu monopod + krecenie filmu zawsze strzelalem z dlugich szkiel ale dopiero po testach i pierwszysch probach moge polecic ze to naprawde dobry pomysl.

Pzodrawiam Darek
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez dzygit » 04 Lut 2012, 14:07

Witam

do klubu podstawa to glidecam jak kolega pisał - pozniej monopod i szlo nie dłuższe niż 50 przy 85 już mi drży obraz na monopodzie choć na pewno idzie to opanować :)
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez archie » 04 Lut 2012, 17:13

dzygit napisał(a): 85 już mi drży obraz na monopodzie choć na pewno idzie to opanować :)

Nie chce wiedziec tych plikow ;)

Krecenie w klubie . Tez w sumie dopiero gryziemy temat .
Podstawa monopod . Zajefajne urzadzenie . Mozna pociagnac tym fajne ujecia . Jezeli ktos twierdzi inaczej , to nie mamy o czym dyskutowac :P
Glidecam - jesli nie jest zbyt tloczno oczywiscie jak najbardziej . Jesli z jakis przyczyn nie dysponujesz glidem a dysponujesz after effectem , to obejrz pare tutkow jak krecic z reki i jazda . Tylko jak ci sie lapy trzesa to potem trza kilkanascie plikow wyprostowac ;)
Mozna tez kamere wsadzic w relamowke/plastikowa torbe .Dziwnie wyglada , ale spelnia swoja role - stabilizuje obraz .
Ktos proponowal slider - chyba w pustym klubie jak masz czas na takie zabawy . Zamiast slidera ( i reklamowki ) propoponuje ulubiona zabawke skejtow - uchwyt stabilizujacy . Mozna podpiac swiatlo/podglad/mikrofon czy cos sie tam chce

No i uwaga na laserki .

Ktos tu wspominal rm vision/darkvision . Wiecie moze czym chlopaki kreca ? Kamery czy dslr ?
archie
Member
Member

Postprzez kozaxx » 05 Lut 2012, 12:19

archie napisał(a):
dzygit napisał(a):

No i uwaga na laserki .

Ktos tu wspominal rm vision/darkvision . Wiecie moze czym chlopaki kreca ? Kamery czy dslr ?

-uwaga na laserki - święte słowa, sam zjarałem matryce w kamerze (6tys zł)
-czym kręcą rm - 5dmk2, nie wiem jakie szkła, ale z tego co widziałem podczas ich pracy to chyba tylko z jednym, raczej nie zmieniają choć mogłem po prostu nie zauważyć, no i glidecam - generalnie 5d i glide i nic więcej, żadnych monitorów, statywów, rigów itp
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez archie » 06 Lut 2012, 12:18

kozaxx napisał(a):-uwaga na laserki - święte słowa, sam zjarałem matryce w kamerze (6tys zł)

ouch :O Dlatego pytam , bo widze ze w takim energy az widno od laserow

kozaxx napisał(a):-czym kręcą rm - 5dmk2, nie wiem jakie szkła, ale z tego co widziałem podczas ich pracy to chyba tylko z jednym, raczej nie zmieniają choć mogłem po prostu nie zauważyć, no i glidecam - generalnie 5d i glide i nic więcej, żadnych monitorów, statywów, rigów itp

Glidecam , no wlasnie . Po tym weekendzie stwierdzam , ze glidecam nadaje sie do duzego klubu gdzie jest duzo miejsca , albo ewentulanie nagrac tylko pare ujec tam gdzie sie mozna rozpedzic i tyle . Reszte mozna walic z reki . No dobra , prawie z reki ;)
archie
Member
Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości