Uszkodzone pliki

kable, zasilanie, karty pamięci, itp...

Uszkodzone pliki

Postprzez www0zeten0pl » 18 Lip 2011, 18:05

Witam mam bardzo nietypowy problem ostatnio po filmowaniu okazało się ze kilka plików na karcie mov jest prawdopodobnie uszkodzonych. W aparacie pojawia się tylko malutka ikonka podglądu oraz komunikat „Nie można odtwarzać tego filmu” Po zgraniu na komputer nie mogę go otworzyć żadnym dostępnym edytorem ani playerem. Pojawia mi się komunikat, że plik jest uszkodzony.
Zaktualizowałem już oprogramowanie w aparacie i nic nie pomogło.
Aparat Canon 7D Karta SanDisk 16GB 60MB/s
Oto link do najkrótszego pliku niecałe 50 mega http://www.zeten.pl/MVI_4376.MOV
Ma ktoś jakiś pomysł jak naprawić te pliki??
Awatar użytkownika
www0zeten0pl
New Member
New Member

Miejscowość: Cieszyn

Re: Uszkodzone pliki

Postprzez shd » 18 Lip 2011, 21:40

Sprobuj notatnikiem podejrzec ten i jakis dzialajacy plik .mov. Jak uda Ci sie zorientowac gdzie jest naglowek i zakonczenie (ktore byc moze sa uszkodzone) to jak przekleisz sprawny naglowek to moze sie uda. Moze... :) Zawsze warto probowac.
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Postprzez Stefan » 19 Lip 2011, 14:01

Jeśli już, to jakimś hex editorem, notatnik sie nie nadaje do grzebania w czymkolwiek, co nie jest tekstem.
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez www0zeten0pl » 19 Lip 2011, 14:12

No z tym kodem źródłowym to chyba ciężko – robiłem testy na króciutkim filmiku 4 mega i nawet bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w kodzie po zapisaniu pliku nie dało się już go otworzyć.
(zapisywałem w wszystkich rodzajach kodowania ANSI, UTF-8, Unicode i Unicode big Indian)
Czy ty kiedykolwiek edytowałeś jakiś plik wideo w notatniku i czy działał??

W między czasie udało mi się znaleźć program do naprawy uszkodzonych filmików
http://grauonline.de/cmsimple2_6/en/?So ... ir_Utility
tylko że jak dla mnie to za drogo się cenią. Na szczęście w wersji free można odzyskać połowę każdego uszkodzonego pliku, co powiedzmy w tym przypadku nawet mi wystarcza.

…ale wpadła mi myśl z tym podmienieniem początku kodu i końca z naprawionego pliku w programie i przeklejenie go do oryginału. Tylko problem w tym ze nawet bez edycji kodu w notatniku po zapisaniu film już się nie otwiera.
Awatar użytkownika
www0zeten0pl
New Member
New Member

Miejscowość: Cieszyn

Postprzez Stefan » 19 Lip 2011, 16:00

Dlatego pisałem, żeby użyć jakiegoś hex editora - np stąd: http://www.hexedit.com/

Nie obiecuj sobie za dużo, bo jest szansa, że to nie będzie działać ale jak jednak zadziała, to będzie fajnie, nie? :-)
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez kamel987 » 21 Sty 2012, 11:05

Jakie wyniki przy naprawianiu pliku ???

Ja mam identycznie to samo... jeden plik po prostu nie działa.... a cholernie go ptorzebuje... ;/ jest ktoś w stanie pomóc???
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości