Upgrade Macbooka czy kolejna inwestycja

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Upgrade Macbooka czy kolejna inwestycja

Postprzez farba » 04 Lut 2012, 11:14

Przede wszystkim witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Jestem młodym adeptem video lustrzankowego i w obliczu sporej inwestycji jaka czeka mnie w najbliższym czasie na podstawowy zestaw do rozpoczęcia pracy chciałbym za wszelką cenę uniknąć kupna nowego komputera..

Obecnie posiadam prywatnego Macbooka Alu late 2008 o nast. parametrach;

Core 2 Duo 2,4 GHz,
2GB RAM DDR3 1067 MHz
250 gb 5400 rpm
GeForce 9400M 256mb

..dysponuję też niezłym monitorem zewnętrznym który z Maciem sprawdza się świetnie. System póki co Snow Leopard.

Zanabyłem z pomocą zniżek studenckich pełen pakiet Adobe CS 5.5, o ile Illustrator i Indesign czy Photoshop działają całkiem nieźle, o tyle Premiere nie chce nawet poprawnie odtwarzać podglądu nietkniętych plików. Z informacji na często wymienianym tu blogu wyczytałem, że w tym przypadku znacznie pomoże kompresja materiału do ProRes, ale komputer mimo wszystko nie jest już demonem szybkości. Moje pytanie brzmi czy warto doinwestować go w standardowy sposób - ten model przyjmuje do 8gb ramu, mógłbym też pokusić się o dysk zewnętrzny puszczony po eSata (istnieją jakieś przejściówki, prawda?) względnie wewnętrzny SSD, do tego aktualizacja systemu do Liona i w sumie tyle chyba. Czy to da względny komfort pracy w Premiere/AfterEffects cs5.5? Mowa o krótkich materiałach reklamowych/reportaże z koncertów, imprez, może teledyski znajomych kapel, etc.

Serdecznie pozdrawiam.
farba
Just Arrived

Re: Upgrade Macbooka czy kolejna inwestycja

Postprzez VLF » 04 Lut 2012, 12:44

Po pierwsze primo pliki prosto z kamery są H.264 nie ProRes. Nie używam Premiere to nie powiem jak to hula z ProRes, ale na Macku to bym polecał Final Cut 7, Studio, X... Podejrzewam że pliki w ProRes będą nawet w Premiere działać.
Z Lion'em to bym się jeszcze powstrzymał.
Głównym twoim problemem jest RAM. Do Video z 2Gb to aż strach podchodzić. 4 lub 8Gb!
Możesz też wsadzić szybszy dysk, 1Tb i na co dzień do pracy nie musisz kupować zewnętrznego. MBP z 2008 ma Firewire 400 a to w zupełności wystarczy.
Osobiście wsadziłbym więcej RAM, szybki HD (oba są łatwe do zamiany w MBP, znajdziesz info na stronie Apple). Do tego duży zewnętrzny dysk do archiwizacji i koniec.
Czy będziesz pracował w Premiere czy w FCP, gorąco polecam pracę na Proxy, a tylko ostatni render na pełnej jakości.
Ja mam MBP 2009 unibody, 8Gb RAM Core 2 Duo 2.53 i to lata jak trzeba.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez farba » 04 Lut 2012, 15:32

Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi oczywiście o konwersję do ProRes, a mój laptop to niestety nie 'pro' tylko zwykły macbook unibody. Z tego co mi wiadomo różni się właśnie brakiem firewire z tych co bardziej istotnych i dlatego wspomniałem o jakimś zewnętrznym rozwiązaniu. Ram jak najbardziej tragedia także to w pierwszej kolejności, pytanie czy szybki hd czy jednak mniejszy ssd i do tego zewn na archiwum.

Finala znam ale na pewno jednak Premiere z kilku powodów - po pierwsze już go posiadam bo tak opłacało się w tej chwili najbardziej. Na lionie całość nie powinna nieco przyspieszyć? I co z kartą - czy ten GeForce nadaje się do czegokolwiek w kontekście montażu HD?

Pozdrawiam.
farba
Just Arrived

Postprzez VLF » 04 Lut 2012, 23:54

Niestety osobiście nie używałem MackBook'a. Wiem że karta wideo nie ma własnej pamięci i używa RAM z komputera.
Jeśli użyjesz proxy to nie będziesz montował w HD (bo po prostu nie ma potrzeby) i będzie chodzić bez problemu.
Ryzykował bym stwierdzenie że nawet HD poleci bez problemu. Ja nie widzę sensu pracy na materiale HD, proxy, proxy, proxy...
Lion, to może osobiste, nieuzasadnione, uprzedzenie ale ja bym poczekał. Czy będzie szybciej na Lion... niby dlaczego? Może, nie wiem.
Ja bym wsadził 1Tb 7200RPM dysk do środka i kupił zewnętrzny jako archiwum. Zewnętrzny może nawet być USB bo co to ma za znaczenie czy poczekasz 10 czy 5 minut.
Zaoszczędzisz w ten sposób i za jakiś czas kupisz lepszy komp.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez farba » 05 Lut 2012, 13:56

Dzięki raz jeszcze, w tej chwili kupię 8gb ramu i 500gb wd scorpio black-a 7200. Jeśli to zapewni mi względną płynność pracy przy krótkich materiałach to mam rok czy dwa spokoju. Liona jeszcze przemyślę.
farba
Just Arrived

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości