UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Lustrzanki i bezlusterkowce Canon

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez mati83 » 26 Cze 2013, 23:18

Member
mati83
Member
 
Posty: 91
Rejestracja: 25 Mar 2010, 17:05

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Mafox__ » 01 Lip 2013, 00:13

mafoxvision.pl
Awatar użytkownika King of DSLR
Mafox__
King of DSLR
 
Posty: 1545
Rejestracja: 30 Wrz 2011, 18:47
Miejscowość: Kraków

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez loniek » 01 Lip 2013, 18:29

czy ktos jest w stanie wypozyczyc min. 1 szt 64gb CF 1000x na 2 dni zdjęciowe? zamówiłem kartę, ale byćmoże nie zdaży przyjść paczka przed "dniem zdjęciowym"
Senior Member
loniek
Senior Member
 
Posty: 189
Rejestracja: 15 Lut 2010, 20:39

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez paparazzi » 02 Lip 2013, 09:14

Czy ktoś uzyskał na 5D2 wydajnośc zapisu na karcie 1000x (mam Komputerbay) taka, ze nagrał 1880x720 25fps bez problemów? bo mi sie raz nagra 1700 klatek a za chwile 230 (bez gubienia klatek), karta nadal za wolna? A przy 1880x840 25fps (chyba) to juz po chwili sa pogubione klatki i stop.
Junior Member
paparazzi
Junior Member
 
Posty: 51
Rejestracja: 08 Sie 2010, 19:09

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez loniek » 18 Lip 2013, 19:18

czy można po zaimportowaniu sekwencji DNG/RAW do AE, wywołać ponownie Adobe Camera Raw i zmienić parametry sekwencji? czy za każdym razem w celu zmiany, muszę importować sekwencję?
Senior Member
loniek
Senior Member
 
Posty: 189
Rejestracja: 15 Lut 2010, 20:39

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez loniek » 18 Lip 2013, 20:00

jakby ktos byl zainteresowany to znalazlem rozwiazanie powyzszego problemu

1. standard import DNG do AE
2. jesli nie podobaja się nam do konca parametry jakie wybralismy w Adobe RAW
3. Klik w bibliotece plikow prawym, reveal in Bridge
4. Zaznaczamy cala sekwencje, open in Camera Raw, wybieramy klatke wg. ktorej chcemy ustawic parametry
5. Po ustawieniu, zaznaczamy wszystkie po lewej, synchronizuj
6. W AE - reload file i gotowe :)

jesli ktos ma szybszy/prostszy sposob, chetnie sproboje
Senior Member
loniek
Senior Member
 
Posty: 189
Rejestracja: 15 Lut 2010, 20:39

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez paparazzi » 19 Lip 2013, 07:49

A ja ponawiam pytanie, czy na 5D2 komus udalo sie nagrac przy 1880x840 25fps wiecej niz 10sek (ok 300 klatek), z tego co widze po buforze, tu jest problem, a nie w karcie. Czyzby 1880x720 to max?
Junior Member
paparazzi
Junior Member
 
Posty: 51
Rejestracja: 08 Sie 2010, 19:09

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 19 Lip 2013, 08:55

paparazzi napisał(a):A ja ponawiam pytanie, czy na 5D2 komus udalo sie nagrac przy 1880x840 25fps wiecej niz 10sek (ok 300 klatek), z tego co widze po buforze, tu jest problem, a nie w karcie. Czyzby 1880x720 to max?


Na forum parę razy była odp. na podobne pytanie. http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=6215.0 tutaj masz tabelkę. Problem oczywiście to bufor ograniczony do 70mb/s (jak u 50d:). Poza tym podczas przestawiania parametrów (rozdzielczości i ilości fps) na dole w ML jest napisane czy da radę ciągłym trybem (napisy na zielono), czy też "tak sobie" (na żółto), albo "prawie wcale" (na czerwono:) - podają ok. ilu klatek da się zarejestrować i jaki jest wymagany bufor, przynajmniej ja tak mam na swoim 550d :P
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez paparazzi » 19 Lip 2013, 13:14

Dzieki za odpowiedz. Oczywiście tableke znam, przeczytałem co tylko znalazlem na ten temat. Tabelka pokazuje ze 1880x840 powinno działać, a u mnie nie bardzo - 10 seku (max. 300 klatek). Pytanie czy doswiadczalnie udało się komus nagrać np chociaz 20 sek. Czy inną karta coś zwojuje czy to max dla 5D2? Z 1880x720 tez problem taki ze losowo kończy nawet bez gubienia klatek, bez zapełnienia bufora a czasami udaje sie nagrać "całe" 4gb.

A jeszcze pdczas zapisu pokazuje około 55-60mb/s czyli wydaje sie za zapas jest do 70-75mb/s...
Junior Member
paparazzi
Junior Member
 
Posty: 51
Rejestracja: 08 Sie 2010, 19:09

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Arthor » 22 Lip 2013, 14:30

Przedwczoraj pierwszy raz na poważnie testowałem 5dmk3 z RAW'ami, na planie zdjęciowym teledysku. Zdjęcia trwały 18h, wszystko tylko na jednym 5d i jednej karcie Transcend 64gb 1000x. Moje spostrzeżenia:
1. Obraz jest obłędny. A nie, przepraszam: jest Boski...
2. Muszą być co najmniej 2 karty, z jedną kartą to sobie można... wodę w klozecie ponagrywać.
3. Ogromną wygodą jest na planie komputer stacjonarny, obowiązkowo czytnik usb3.0 i koniecznie jedna osoba na stałe oddelegowana tylko do zgrywania materiału i robienia backupów.
4. Karta Transcend daje radę, ale nie zawsze. Jest kilka tricków:
- Low-level format narzędziem Transcenda, ale to działa na krótko. Do tego formatuje do FAT32 i ML dzieli duże pliki na części po 4GB. Optymalnie by było formatować po każdym zgraniu materiału, ale to za długo trwa (jakieś 15-20 min).
- szybki format w Windowsie do exFat, ale po zapięciu karty do aparatu trzeba ją rozgrzać. (jest też ta opcja w ML, ale działa jeszcze za słabo). Kilka razy włączam nagrywanie na parę sekund i obserwuję transfer. Czasem od razu jest ok (85-93MB/s), czasem zaczyna od 45-60MB/s. Przy każdym kolejnym załączeniu transfer jest odrobinę szybszy, aż za którymś razem wskakuje docelowy 93MB/s. i już tak śmiga do zapełnienia karty.
5. Obraz jest tak ostry, że jak rzucasz ziemniakiem w monitor, to Ci frytki wychodzą... (ale o tym już chyba pisałem ;-) )
Samej surówki wyszło mi ponad 500GB, więc trochę potrwa zanim to obrobię. No i oczywiście pochwalę się efektem :)
Pro Member
Arthor
Pro Member
 
Posty: 211
Rejestracja: 10 Lip 2012, 11:09
Miejscowość: Warszawa

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 22 Lip 2013, 15:07

Arthor napisał(a):Przedwczoraj pierwszy raz na poważnie testowałem 5dmk3 z RAW'ami,
Samej surówki wyszło mi ponad 500GB, więc trochę potrwa zanim to obrobię. No i oczywiście pochwalę się efektem :)


no to niezłą żonglerkę miałeś :) nie testowałeś może przypadkiem tego 64gb komputerbay'a?
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Arthor » 22 Lip 2013, 16:27

Marcin Golik napisał(a):no to niezłą żonglerkę miałeś :) nie testowałeś może przypadkiem tego 64gb komputerbay'a?

Nie. Naczytałem się opinii o rozrzucie jakości tych kart, a miałem tylko jeden strzał na zamówienie karty. Gdyby ta się okazała za wolna, to już druga by nie dotarła na czas...
Pro Member
Arthor
Pro Member
 
Posty: 211
Rejestracja: 10 Lip 2012, 11:09
Miejscowość: Warszawa

Re: 2k i RAW w Canonach 5dm2 i 5dm3 dzięki Magic Lantern!

Postprzez exo » 23 Lip 2013, 11:14

mati83 napisał(a):Witam,
czy może ktoś odpowiedzieć na pytanie, czy 5D mk II z ML 2.3 rejestruje Wam pliki *.DNG ?
Mi daje np 87690001.422, a nie 87690001.DNG.
Pozdrawiam.

Znalazłem update w tym wątku : http://www.magiclantern.fm/forum/index. ... 2#msg31952

a tu bezpośredni link do aktualizacji :

http://nanomad.magiclantern.fm/nightly/ ... b08005dcc/


Witam mam ten sam problem. o co chodzi z tym rozszerzeniem .422 ?
dlaczego nie mam .dng?
jakim softem mogę to obrobić?
Member
exo
Member
 
Posty: 93
Rejestracja: 12 Lis 2010, 19:37

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez exo » 23 Lip 2013, 11:44

zmieniłem MLa na najnowszego. teraz obraz video raw zapisywany jest do jednego piku RAW. może byłby ktoś tak miły i wytłumaczył mi dlaczego RAW a nie pliki dng i co z tym dalej zrobić?
dodatkowo mój 5d2 wyciąga max 1854x1004. co może być powodem? karta?
Member
exo
Member
 
Posty: 93
Rejestracja: 12 Lis 2010, 19:37

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez FatAlbert » 23 Lip 2013, 13:58

Wszytko jest w linkach w tym temacie.
Zbierałem na FS700 i komplet CP.2. Zbierałem na F35 i komplet CP.2 Zbieram Na F5 i CDO7Q.
żarcik się wyostrza.

aka Gruby Wujcio
VIP Member
FatAlbert
VIP Member
 
Posty: 384
Rejestracja: 03 Sie 2011, 15:24
Miejscowość: Rypin / kuj-pom

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez exo » 24 Lip 2013, 08:24

Arthor napisał(a):
conrado napisał(a):Moze mam nieaktualny soft, bo np nie mam opcji hacked. Może ktos mi wysłać aktualny (sprawdzony) najszybszy soft ?

http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5520.0
tu jest biblia nagrywania w RAW'ach. Pierwszy post jest uaktualniany nawet kilka razy dziennie i ma zawsze aktualne linki do najnowszych wersji. i tam masz WSZYSTKIE niezbędne informacje jak zainstalować, nagrywać, obrabiać, itp...


tak to wartościowy link :)
Member
exo
Member
 
Posty: 93
Rejestracja: 12 Lis 2010, 19:37

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez gostfejs » 26 Lip 2013, 14:09

Red Scarlet vs. 5D Mark III Raw
https://vimeo.com/69803484
Przymierzam się do kupna kart, prawdopodobnie komputerbay 64gb, ale cały czas się zastanawiam nad innymi producentami.
Czy ktoś testował karty 128gb? (np. Transcend, Lexar)
Awatar użytkownika Just Arrived
gostfejs
Just Arrived
 
Posty: 6
Rejestracja: 31 Gru 2012, 00:05
Miejscowość: Radomsko

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez paparazzi » 30 Lip 2013, 09:54

Witam, filmujac 5D2, niezaleznie jaki rozmiar, testowalem 13XX(nie pamietam)x720, 1880x720, 1880x840 25FPS bserwuje u siebie w pliku finalnym brak a wzasadzie powtorzenie klatki przed ostatniej mimo ze aparat nie zgłaszał drop frames i zastanawiam sie czy cos dziwnego nie dzieje sie podczas konwersji w raw2dng efekt jest taki zo co którąś sekunde mniej wiecej w okolicach 25tej klatki cos sie dzieje i czesto po 1wszej sekundzie i potem 3-4-5 sekund ok i potem znowu, a pod koniec sieczka zwiazana z buforem. Przy mniejszych rozdziałkach, ujecie dlugie i tez losowo szarpie (powtarza klatke). Jak sie przeanalizuje pliki dng to jest np klatka 23,24,23,26.
Czy aparat moze miec problem, cos trzeba ustawic w LM? Zapewne aparat mam ustawiony 25p i sekwencja raw w AF tez 25klatek, tu sprawdzalem i robilem testy juz kilka razy. raz na 10 wychodzi dobrze (wlascieiwie to poprostu dluzej ni 5 sek), ale rzadko. Nie jest to raczej problem karty, gdyz przy mniejszej rozdzialce jest spory zapas mb/s, a problem sie tez pojawia. Ma ktos jakis pomysl, szczególnie cenne uwagi od testerow raw na 5D2.
Junior Member
paparazzi
Junior Member
 
Posty: 51
Rejestracja: 08 Sie 2010, 19:09

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 30 Lip 2013, 10:12

gostfejs napisał(a):Przymierzam się do kupna kart, prawdopodobnie komputerbay 64gb, ale cały czas się zastanawiam nad innymi producentami.


bodajże w ciągu miesiąca komputerbay wyda x1200 - to powinno rozwiązać wszystkie problemy :)
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez saibot » 31 Lip 2013, 18:21

witam wszystkich
nie chcę zakładać nowego tematu więc tu się zapytam :)
czy ktoś wie o co chodzi z tym magic lantern do 5d mark3? czyli nie mogę nigdzie znaleźć wersji wydanej w maju tego roku :/ wszędzie jest tylko wersja alpha3 testowa okrojona :/
może coś przeoczyłem? :)
dzięki za odpowiedz :)
Just Arrived
saibot
Just Arrived
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 Lip 2013, 15:38

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 31 Lip 2013, 21:17

saibot napisał(a):czy ktoś wie o co chodzi z tym magic lantern do 5d mark3? czyli nie mogę nigdzie znaleźć wersji wydanej w maju tego roku :/ wszędzie jest tylko wersja alpha3 testowa okrojona :/
może coś przeoczyłem? :)
dzięki za odpowiedz :)


Nie wiem jak "wszędzie" szukałeś, ale http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5451.0
tutaj masz wszystko. TAKŻE jest napisane, że ML do 5dmk3 jest w wersji alpha (która wcale nie jest "okrojona"..)
Na forum są też niemalże codzienne buildy. Wszystko rzecz jasna instalujesz na własną odpowiedzialność :)
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez saibot » 31 Lip 2013, 23:44

no tak :) byłem tam i wiele razy sprawdzałem :? pewnie jestem ślepy :D no ale wciąż mi chodzi o wersje z maja tego roku a nie z 2012 alpha 3 :/ na youtube widać jak koleś instaluje taką właśnie wersje a znów inny pokazuje że to jest wersja nie testowa tylko pełna no i nawet widać że menu jest inne, czy ja coś myle?
tu są linki do tych filmów :)

http://www.youtube.com/watch?v=2AgyiJmrio4

na tym filmie widać dokładnie o którą wersje mi chodzi :)

http://www.youtube.com/watch?v=d7pn5Q6wNMY !!!!!!!!!!!!!!!

a tu jest film z wersją co teraz można ściągnąć i tak ona wygląda, tylko że pisze alpha 3

http://www.youtube.com/watch?v=f0Egk16x5EU
Just Arrived
saibot
Just Arrived
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 Lip 2013, 15:38

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 01 Sie 2013, 00:44

stary naprawdę nie wiem o co ci chodzi.
wg. oficjalnego forum w chwili obecnej jest TYLKO wersja alpha, której robione są ciągle nowe buildy.
koleś na filmiku (który zaznaczyłeś wykrzyknikami) instaluje wersję build'a z 25 maja, publikuje filmik 1go czerwca.. no i co z tego? chodzi o to, że w tym buildzie nie ma napisu "alpha" u góry? ;)
na wszystkich filmikach masz na dole napisane jaka wersja z kiedy, na wszystkich też jest alpha.
czytaj forum ml, tam naprawdę wszystko opisują i masz tutoriale na których możesz polegać.
i raz jeszcze: w linku co podałem masz odp. na wszystko.
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez saibot » 01 Sie 2013, 13:30

dzięki Marcin :) wczoraj czyli dzisiaj siedziałem całą noc i krok po kroku linijka po linijce sprawdziłem wszystko :) no i znalazłem błąd mój :) czyli znalazłem tą wersje co chciałem i okazało się że ja ją miałem już wcześniej ale mi aparat się zwiesił i na dodatek wyskakiwał error 80 i jeszcze bez karty nie chciał się uruchomić (gdy wyciągnąłem z aparatu) ostry stres i nerwy :/ więc tą wersje uznałem za uszkodzoną :/
musiałem ściągnąć ponownie aktualizacje 1.1.3 i zainstalować by aparat zaczął chodzić ponownie ( a myślałem już że szlag go trafił) a to nowy sprzęt :0
tak dla informacji to jak kupiłem aparat to już była zainstalowana wersja 1.1.3
błąd polegał na tym że nie użyłem aplikacji EOScard :/
teraz już wszystko śmiga pięknie i ładnie :) sorki za zawracanie głowy :)
Just Arrived
saibot
Just Arrived
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 Lip 2013, 15:38

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 01 Sie 2013, 14:10

spokoloko, ja się dziś bawiłem cropem - super sprawa, z 70-200 robi mi się jakieś 210-600 :D no i crop 1:1 więc jest ostro jak diabli :)
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez mati83 » 04 Sie 2013, 20:54

Marcin Golik napisał(a):spokoloko, ja się dziś bawiłem cropem - super sprawa, z 70-200 robi mi się jakieś 210-600 :D no i crop 1:1 więc jest ostro jak diabli :)


Masz na myśli zoom x5 i x10 ? :). Ja ostatnio nagrywałem pewien klip w RAW. Potrzebowałem ciasnego kadru samego oka. Cały projekt był rejestrowany przy pomocy trzech szkieł tj. Sigma 50mm 1.4, Canon 85mm 1.8 i Tamron 28-75 2.8. Tylko zoom mógł uratować sytuację. W przypadku tego ostatniego szkła na zoom x5 wyszło takie mydło, że się załamałem... Dobrze, że to co mogłem to rejestrowałem po 2 razy na różnych szkłach, aby mieć alternatywny materiał :). Ujęcia, które zarejestrowałem na 85mm był bardzo ostry. Jedyne co mi przeszkadza to czasem widoczna mora. Jeśli masz na myśli ten zoom x5 i x10 to czy wprowadzałeś jakieś specjalne ustawienia z poziomu menu ML ? znalazłem coś takiego na YT
Member
mati83
Member
 
Posty: 91
Rejestracja: 25 Mar 2010, 17:05

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 04 Sie 2013, 21:15

mati83 napisał(a):Masz na myśli zoom x5 i x10 ? :)


tak, a tak dokładnie to zoom x3 (czyli 300% powiększenia, albo 1:1 - jak kto woli) - w tym filmiku co podałeś jest dokładnie ten motyw pokazany, a także tutaj: http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5441.0

u mnie moiry żadnej nie widać, BA, nawet nie może być widać, bo to obraz 1:1 z matrycy, bez skalowania (a od skalowania w końcu robi się moira i aliasing)

wczoraj zrobiłem taki szybki teścik w którym także użyłem cropa 1:1, w download (po rejestracji) jest oryginalny plik do pobrania :

SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez mati83 » 04 Sie 2013, 21:54

Kurcze, powiem Ci, że jakoś tego co podesłałeś jest bardzo dobra. Ale Ty też kręciłeś to MK III, ja mam MK II. Ciekawe czy na mojej puszcze osiągnie się podobny efekt ?. I dzięki za linka do tematu na ML :).
Member
mati83
Member
 
Posty: 91
Rejestracja: 25 Mar 2010, 17:05

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez Marcin Golik » 04 Sie 2013, 22:07

mati83 napisał(a):Kurcze, powiem Ci, że jakoś tego co podesłałeś jest bardzo dobra. Ale Ty też kręciłeś to MK III, ja mam MK II. Ciekawe czy na mojej puszcze osiągnie się podobny efekt ?. I dzięki za linka do tematu na ML :).


nie ma sprawy,
co do 5d mk2 to niestety, ale moira i aliasing będzie, chociaż w cropie 1:1 powinno być ok. (widziałem gdzieś filmik z 50d gdzie właśnie zachwyt był nad brakiem moiry i aliasignu).
5d mk3 ma "w standardzie" praktycznie całkowity brak aliasingu i moiry, a co za tym idzie obrazek niby jest bardziej miękki, choć praktycznie jakoś tego nie zauważyłem, a ostrość i tak zazwyczaj podbijam w post, nawet delikatnie.
SPRZEDAM! Canon 7D + LCDVF *** Monitor Neway CL7669NT (Lilliput 669GL) *** Monitor Swivi 5.6"
--> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika King of DSLR
Marcin Golik
King of DSLR
 
Posty: 1062
Rejestracja: 14 Gru 2009, 14:46

Re: UPDATE: Nawet 3,5K W 5Dm2 i 5Dm3 i to w RAW DNG !

Postprzez mati83 » 04 Sie 2013, 22:22

co do 5d mk2 to niestety, ale moira i aliasing będzie, chociaż w cropie 1:1 powinno być ok. (widziałem gdzieś filmik z 50d gdzie właśnie zachwyt był nad brakiem moiry i aliasignu).
5d mk3 ma "w standardzie" praktycznie całkowity brak aliasingu i moiry, a co za tym idzie obrazek niby jest bardziej miękki, choć praktycznie jakoś tego nie zauważyłem, a ostrość i tak zazwyczaj podbijam w post, nawet delikatnie.


Tak, wiem, że w MK III jest to już w standardzie dobrze wyprowadzone. Kupię nową puszkę to będę testował :D, a na razie muszę pomyśleć nad filtrem VAF-5D2b Moire/Aliasing. Ja właśnie przez tą moire już nic nie ostrze w postprodukcji.
Member
mati83
Member
 
Posty: 91
Rejestracja: 25 Mar 2010, 17:05

PoprzedniaNastępna

Wróć do Canon

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości