"Ujęcia Mistrzów" - polecam tę książkę

Re: "Ujęcia Mistrzów" - polecam tę książkę

Postprzez komet » 16 Cze 2011, 13:23

Nie ma kompletnie mowy o lustrzankach tam
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez andibandi » 16 Cze 2011, 14:06

komet napisał(a):Nie ma kompletnie mowy o lustrzankach tam

Poza tytułem oczywiście :)
550D, parę słoików i trochę żelastwa
andibandi
New Member
New Member

Miejscowość: Sandomierz

Postprzez ucantstop » 16 Cze 2011, 17:07

Kwadratogłowy napisał(a):Dziekuję za odpowiedź.

Ej, no to co to ma być? Zwyczajny chwyt marketingowy.
A szkoda, bo chciałem już kupować taką książeczkę. :oops:

A mógłbyś mi polecić jakąś jedną książkę, twoim zdaniem najlepsza, na temat ogólno pojętego filmowania? Nie musi to oczywiście być książka ukierunkowana pod lutrzankę.
Swego czasu przeglądałem różne związane jednak z fotografia, gdyż swego czasu się nią zajmowałem.
Od niedawna jednak powoli kompletuje sprzęt vdslr i z chęcią zaznajomiłbym się bliżej z podstawami pracy operatorskiej.
ucantstop
Just Arrived

Postprzez ambas » 16 Cze 2011, 21:54

A mógłbyś mi polecić jakąś jedną książkę, twoim zdaniem najlepsza, na temat ogólno pojętego filmowania?

Polecam "5 tajników warsztatu filmowego".
Awatar użytkownika
ambas
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

Postprzez Czlowiek Kamera » 22 Lip 2011, 20:54

Ja polecam ostatnio przeczytaną "Operowanie Obrazem" autor Bruce Block. Dostałem w prezencie Ujęcia mistrzów i sredio mi podeszła, tak na prawde zbyt mało konkretnych informacji, tylko przykłady ruchów kamery... aż za szkolna i hermetyczna.
Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez furiat » 22 Sie 2011, 14:58

w wątku jest jedna zdawkowa recenzja ""W mgnieniu oka - sztuka montażu filmowego", która wiele mi nie powiedziała. Jeśli ktoś z tego korzystał albo zna jakieś pożyteczne publikacje lub po prostu materiały na temat montażu to chętnie się zapoznam :)
Awatar użytkownika
furiat
New Member
New Member

Postprzez furiat » 24 Sie 2011, 15:32

przejrzałem "W mgnieniu oka - sztuka montażu filmowego". Dla uczących się jest nawet spoko. No każdym razie mnie jakoś tam w księgarni wciągnęła. Za to nie ogarniam trochę dlaczego jest tak ubogo wydana. Żadnych zdjęć, nudny układ tekstu. Wydawało mi się, że jak się robi książkę dla ludzi związanych ze światem sztuki/mediów to się myśli o takich rzeczach. A tu byle książka kucharska ma sto razy ciekawszą szatę od tych publikacji tego wydawnictwa (bo nowsze z tego co widziałem wiele nie odbiegają od tej z 2006).
Awatar użytkownika
furiat
New Member
New Member

Postprzez jinxx » 19 Sty 2012, 14:28

"Ujęcia Mistrzów" na początku byłem " podjarany " tą książką , kupiłem byłem zadowolony , przejrzałem było fajnie , natomiast jak już zagłębiałem się ze stronami to tak jak ktoś pisał wyżej ....hermetycznie i skrótowo ...mało rozwinięcia natomiast na pewno jakąś wiedzę się na pewno wyniesie z niej ...więc mimo wszystko polecam ...
Natomiast książka "5 tajników warsztatu filmowego" to była moja pierwsza książka z tej dziedziny i w bardzo ciekawy sposób steoretyzowała to co już wiedziałem polecam na początek przygody z kamerą .
Ciekaw jestem czy ktoś miał ten tytuł "Storyboard - ruch w sztuce filmowej "...

Również popieram,że w okresie zimowym warto pogłębiać wiedzę teoretyczną.

Książka Browna "Światło w Filmie " jest strzałem w dziesiątkę!!!

Opowiadanie obrazem. Tworzenie wizualnej struktury w filmie, telewizji i mediach cyfrowych, Bruce Block
Zaciekawił mnie po pierwsze opis a po drugie autor ...zobaczymy

W mgnieniu oka. Sztuka montażu filmowego, Walter Murch ...zobaczymy
jinxx
Just Arrived

Postprzez ambas » 19 Sty 2012, 15:07

Ostatnio przeglądałem w empiku "okiem filmowca"
http://www.w-wm.pl/okiem_filmowca.php

i powiem tak, jak ktoś zaczyna filmować i chce szybko wchłonąć podstawową wiedzę o ujęciach, kadrach, zasadach itp. to ta książka jest dla niego, natomiast dla kogoś kto już trochę filmuje książka ta nic nowego nie nauczy (ja nie znalazłem w niej nic czego bym wcześniej nie wiedział a interesuję się filowaniem dopiero ok 3 lata).
Awatar użytkownika
ambas
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

Postprzez mate » 04 Lut 2012, 22:57

^^ Od kilku dni jestem w posiadaniu 'Okiem filmowca (zamówiłem wraz z 'Opowiadanie obrazem') i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Po pierwsze świetnie wydana, masa ciekawych kadrów z kultowych filmów (ale jak sam autor przyznał, nie ograniczył się w wyborze filmów do tzw. "żelaznej klasyki). Ja jestem bardzo zadowolony i mimo iż posiada wiele oczywistości, to czytanie jej pochłania mnie od kilku dni na dobre :D
mate
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Sztuka operatorska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości