Udostępnienie klipu do telewizji sportowej

gdzie i za ile kupić

Postprzez maczek » 02 Lut 2012, 08:45

Ostatnio odezwała się do mnie pani z pewnej nowo powstającej telewizji sportowej, która będzie nadawana w wybranych klubach sportowych, fitness, itp. Zapytała mnie czy zgodziłbym się udostępnić kilka moich filmów o tematyce podwodnej. W zapytaniu nie padły żadne kwoty, tylko prośba o zgodę na udostępnienie z zapewnieniem, że pojawi się tam moje nazwisko jako autora. Czyli w domyśle chcą to za darmo. Jako, że nigdy nie robiłem nic komercyjnego ani nie filmowałem dla nikogo za pieniądze, mam pytanie do Was - co o tym sądzicie? Udostępnić to za darmo czy zawołać jakąś kasę? Jeśli kasę, to ile? :)
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Re: Udostępnienie klipu do telewizji sportowej

Postprzez Fafniak » 02 Lut 2012, 09:01

Wątpię żeby chcieli zapłacić - to w końcu oni mają zarabiać a nie kto inny :lol:
A realnie po zaproponowaniu stawki na którą się nei zgodzą - zaproponuj umowę emisjiwłasnej reklamy w zamian za emisje własnych materiałów.
Stawki ci nie podpowiem bo chyba jestem mocno nei dzisiejszy - obok w temacie okazuje się ze reklamówkę internetową mozna zrobić za 3 tyś (cały budżet)
Ponieważ filmiki już wykonałeś może 200zł miesięcznie?
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 02 Lut 2012, 09:04

Jasne zebym dal. Material jest gotowy, wiec nie generujesz zadnych kosztow. Traktuj to jako swoja reklama za darmo w tej "tv". Inaczej by bylo gdyby poprosili cie o wykonanie takiego filmu.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Fafniak » 02 Lut 2012, 09:07

Ale stawiałbym jednak na umieszczenie własnej reklamy - będzie mocniejsze niż tylko imię nazwisko
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 02 Lut 2012, 09:11

Ja bym po prostu na koncu filmu wstawil swoja plansze. Prosic o swoja reklame to tak jakby dajac teledysk do mtv za darmo wymagac miejsca na swoj spot reklamowy. Jak dla mnie plansza na koncu zalatwia sprawe.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Fafniak » 02 Lut 2012, 09:14

masz rację - to nawet lepiej będzie bo będzie to integralną częscią materiału
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez maczek » 02 Lut 2012, 09:23

Plansza to dobry pomysł :) Dzięki :)
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez jotem » 02 Lut 2012, 22:11

Nie zgadzaj się na udostępnianie swojego dzieła za darmo. Mają firmę, mają i budżet na promocję. Za nazwisko na obrazku chleba nie kupisz. U nas miasto chciało wydać przewodnik reklamowy ze zdjęciami od fotoreporterów z Lublina. W zamian za zgodę, miało pojawić się ich nazwisko. Gdy pstryki wyśmiali miasto, to pojawiły się kwoty. Nagle okazało się, że i pieniądze się znalazły, aby im zapłacić :)
Awatar użytkownika
jotem
Member
Member

Miejscowość: Lublin

Postprzez greg » 03 Lut 2012, 00:17

jotem napisał(a):Nie zgadzaj się na udostępnianie swojego dzieła za darmo. Mają firmę, mają i budżet na promocję. Za nazwisko na obrazku chleba nie kupisz. U nas miasto chciało wydać przewodnik reklamowy ze zdjęciami od fotoreporterów z Lublina. W zamian za zgodę, miało pojawić się ich nazwisko. Gdy pstryki wyśmiali miasto, to pojawiły się kwoty. Nagle okazało się, że i pieniądze się znalazły, aby im zapłacić :)

opisana sytuacja nieco sie rozni od twojego przykladu.

Ja mimo ze dosc restrykcyjnie podchodze do biznesowej strony naszego hobby;) to uwazam ze tego typu publikacje maja sens. W przeciwnym wypadku wiele z naszych filmikow poumiera w odmetach youtube.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez kozaxx » 03 Lut 2012, 01:07

Musisz sam się zastanowić czy nie możesz się opędzić od klientów, czy przydała by się dodatkowa reklama.
Jeżeli ta druga opcja to ja bym udostępnił, tyle że jakoś mocno zaznaczył że to moje (może być wspomniana plansza).
Czasem lepiej zrobić jedną rzecz za darmo, żeby później dzięki temu dostać 10 za duże pieniądze.

Oczywiście tylko Ty znasz dokładnie sytuację i jesteś w stanie ocenić, czy można z tego coś wyciągnąć w przyszłości czy niekoniecznie - ja zawsze twierdze, że trzeba najpierw zasiać żeby później zbierać duże plony.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Wróć do Dostępność i ceny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości