Transport sprzętu

kable, zasilanie, karty pamięci, itp...

Re: Transport sprzętu

Postprzez greg » 28 Cze 2011, 19:13

Przy pakowaniu sie na jutrzejszy shoot pomyslalem ze dopisze sie do watku jak ja rozwiazalem problem pakowania.

hmmmm.... jak na wyjscie na spacer z kamera to troche niewygodne.... a gdzie dzwiek? gdzie kran? gdzie statyw? ;)

Zatem tak sie pakuje na typowy shoot

case nr:
1 - Glidecam
2 - swiatla, slider, dolly plus jakies pierdoly
3 - kamera
na 1 lezy: walizka na clapperboard i dokumenty plus walizka na baterie i ladowarki
na 3 lezy walizka ze szklarnia
no i tool box z dodatkowym rigiem, klatka do kamery i narzedziami itd

Jaki jest tego moral... ano taki, ze jest mega bezpiecznie, ale tez mega ciezko i niewygodnie. Taka forma transportu nadaje sie tylko do vana. I raczej nie ma innej opcji by sie efektywnie i bezpiecznie spakowac przy wiekszej ilosci sprzetu bez uzycia flight case'ow.

Na wycieczki za miasto biore najzwyklejszy plecak foto :)

Image
By fiftysevenstudio at 2011-06-28
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Arsen » 28 Cze 2011, 20:00

Ja też śmigam z plecakiem foto, ale przy gregu to jestem totalną lamą :P.

A propos vana. Ja już jakiś czas temu doszedłem do tego, że nie kupie tego:
Image
tylko to:
Image
Auto trochę dla tatusiowatego taksówkarza z wąsem, ale cóż poradzić...
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Transport sprzętu

Postprzez greg » 28 Cze 2011, 20:40

@Arsen
To nie sprzet robi, Ze sie jest lama lub nie:) bo sa na swiecie magicy co I iphonem potrafia takie filmy robic, Ze ja co najwyzej moglbym im ladowarke nosic ;)

Co do aut to ja juz "doroslem" do swojego rodzinnego samochodu, w ktorym jedynym sportowym akcentem jest breloczek ;) .... Takie czasy coz zrobic ;)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 28 Cze 2011, 23:53

Jak tydzień temu robiłem backstage z sesji foto to pan fotograf cały sprzęt oświetleniowy, blendy i statywy woził Saabem kabrioletem, więc jak widać jak się chce to można :P
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Arsen » 29 Cze 2011, 16:11

@greg
Sprzętowo (liczę prywatny, bo klub pod tym względem nieźle stoi) i pod względem umiejętności jestem lama, ale już postanowiłem, że nie chcę być panem mgr inż. od czyszczenia zlewek i cisnę w szeroko pojętą "realizacje obrazu".

Do tego, że to nie sprzęt robi dobry film nie musisz mnie przekonywać. Kręciliśmy w klubie cztery krótkie filmiki, na każdy dzień festiwalu, który organizowaliśmy. Najlepiej wyszedł mój zrealizowany najskromniejszymi środkami (skromniacha ;]).

@Amadi
Nie dalej jak trzy miesiące temu robiliśmy w klubie film w opuszczonej fabryce i gdzieś trzeba było wsadzić agregat prądotwórczy 6,5kW. Saab by się pewnie złamał pod samym jego ciężarem :P.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez greg » 29 Sty 2012, 21:31

Ok... jako, ze wlasnie przepakowywalem troche sprzetu, to i wrzuce "wnetrza' moich case'ow Moze kogos "zainspiruja" do spakowania swoich gratow.

wnetrze case nr 3: kamera gotowa do pracy.

Image
By fiftysevenstudio at 2012-01-29

wnetrze case nr 2: troche swieczek ;)

Image

wnetrze case nr 1: glidecam

Image

Podrzuce za jakis czas fotki mojego patentu na trzymanie odpowiedniego zapasu pradu na planie ;)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Re: Transport sprzętu SAMOLOT

Postprzez cnbd8 » 01 Mar 2012, 08:34

Witam wszystkich.

Chcialbym poradzic sie i dowiedziec jak wyglada transport lotniczy profesionalnego sprzetu. Mysle o zakupie w europie lub ameryce kamer i aparatow. Caly sprzet troche zajmuje. Napewno niektorzy z was podrozowali nie raz z cennym sprzetem filmowym/fotograficznym. Jak radzicie sobie ?
Bo nie sadze zeby mozna bylo to umiescic w bagazu glownym. Czy sa jakies ubezpieczenia, ograniczenia, normy wsrod przewoznikow lub cos innego o czym warto wiedziec ??

z gory dzieki i pozdrawiam wszystkich

Damian
cnbd8
Just Arrived

Transport sprzętu

Postprzez greg » 01 Mar 2012, 08:56

Flight case, np pelikan case i bagaz glowny. Zaden podreczny!

Edit:

Jedna sztuka bagazu nie moze byc wieksza niz 32kg. Powyzej tej wagi -cargo. Oczywiscie oplata za nadbagaz bedzie naliczana.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez 123 » 01 Mar 2012, 12:45

Ja bym główny sprzęt (aparat ,kamere) wsadził do podręcznego a ringi itp do głównego. W razie kontroli podręcznego to ty wyciągasz sprzęt i pokazujesz .Bagaż główny idzie gdzieś tam sobie i jak oni sprawdzają i co z tym robią tego już się nie dowiesz .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez greg » 01 Mar 2012, 13:03

123 napisał(a):Ja bym główny sprzęt (aparat ,kamere) wsadził do podręcznego a ringi itp do głównego. W razie kontroli podręcznego to ty wyciągasz sprzęt i pokazujesz .Bagaż główny idzie gdzieś tam sobie i jak oni sprawdzają i co z tym robią tego już się nie dowiesz .

Caly swiat lata ze sprzetem w pelicase w bagazu glownym. Mozesz miec case zamkniety i tylko w USA moga otworzyc case bez Twojej wiedzy.oczywiscie, jesli nie masz lotniczego case to bagaz glowny odpada calkowicie. Jak trafisz nienajlepiej, to ci tak przygniata twoj podrecczny w schowku, ze lepiej by bylo dac go bez zabezpieczen do glownego. ozna oczywiscie legalnie trzymac pod nogami, ale to szczegolnie przy dluzszych trasach wplywa na komfort podrozy. Dlatego ja bym sprzet wsadzil w case i niech se leci, a przy sobie mialbym to co potrzebuje na czas lotu.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości