Matte box - dobry i w rozsÄ…dnej cenie

Matte box - dobry i w rozsÄ…dnej cenie

Postprzez Krzysztof » 17 Maj 2010, 22:56

Moozg opisał w tym wątku swój sposób na taniego Matteboxa.

Ja od razu powiem, że ten zestaw do Canona 5D to raczej słaba opcja. Wszystko dlatego, że bazuje on na systemie mocowań filtrów Cookin P. Kupiłem ten system wraz z kilkoma filtrami połówkowymi i muszę powiedzieć, że nie były to rozsądnie wydane pieniądze. Nie dość, że jakość samych filtrów jest mocno dyskusyjna, to dodatkowo pojawia się problem winietowania (delikatnie mówiąc). W czasie filmowania na ogniskowej mniejszej niż 29 mm widać w kadrze mocowanie filtrów co kompletnie dyskwalifikuje ten system w szerszych kadrach.

Szukając alternatywy natknąłem się na cieszące się dobrą opinią filtry Lee. Szczególnie interesujący jest następujący zestaw:

- Mattebox (a właściwie kompendium albo mieszek) szerokokątny z mocowaniem na 2 filtry za 152 Funty.
- Ring pozwalający na zamontowanie kompendium na obiektywie. W zależności od średnicy obiektywu na którym chcemy go zamontować kosztuje od 29 do 33 funtów.

W sumie za około 180 funtów (840 zł) mamy dobrej jakości Mateboxx, którego dużą zaletą jest lekkość i mobilność.

Do zestawu możemy też dokupić bardzo dobrej jakości filtry.

Jedna ważna uwaga odnośnie cen. Nie polecam kupować filtrów u polskiego dystrybutor, gdyż ceny są prawie dwukrotnie wyższe, niż w brytyjskim sklepie (za towar z UK nie płaci się cła i można odliczyć VAT z faktury).

Jest też pewne ograniczenie tego zestawu. Otóż nie ma do niego mocowania na obracający się filtr (na przykład polaryzacyjny albo ND ze zmienną gęstością). Można to obejść zakładając filtr bezpośrednio na obiektyw i do niego przykręcić mocującego ringa. Rozwiązanie to nie jest najwygodniejsze w użyciu, ale da się pracować.

Jutro planuję zamówić powyższy zestaw. Jak go przetestuje to opiszę swoje doświadczenia na blogu.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Matte box - dobry i w rozsÄ…dnej cenie

Postprzez Krzysztof » 17 Maj 2010, 23:11

RozpatrujÄ™ jeszcze alternatywne opcje:

http://dvcity.com/dve/product_info.php? ... cts_id=400
http://geardear.com/index.html
http://cgi.ebay.com/100mm-Matte-Box-fr- ... 19b84b2dbe
http://www.thecinecity.com/tcc/product. ... 270&page=1

Zależy mi na możliwości użycia obracających się filtrów w szerokim (16 mm) obiektywie bez winietowania. Z tego co czytałem n cinema5D jednym z lepszych rozwiązań (lekkie, solidne, nieduże) są mate boxy firmy Genus. Są wprawdzie ciut tańsze niż wielkie i nieporęczne matte boxy RedRock, ale jednak cena wciąż jest wysoka:

Z drążkami - 3500 zł brutto
Bez drążków - 2300 zł

Nadal szukam...
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez moozg » 18 Maj 2010, 01:25

dokladnie jak mowisz - do szerokich szkiel to sie nie nadaje, nie tylko przy 5d, takze podlaczenie np. ZD 9-18mm do GH1 tez lapie czesc adaptera w kadrze (tak do 11mm, czyli 22mm dla pelnej klatki), dlatego chce dokupic jeszcze jeden adapter i uciac 2 zewnetrzne wejscia na filtry i zostawic tylko jedno, ale wtedy juz bez matteboxa
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez anatol » 18 Maj 2010, 22:23

moozg napisał(a):[ciach] dlatego chce dokupic jeszcze jeden adapter i uciac 2 zewnetrzne wejscia na filtry i zostawic tylko jedno, ale wtedy juz bez matteboxa

hej,

ucięcie 2 slotów w mocowaniu cokin sprawdziło się u mnie przy tokince 12-24, nic nie ładuje się już w kadr (w pełnym zakresie ogniskowych) :) A matte boxa i tak na uciętym już zamontowałem :]
anatol
Just Arrived

Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez conr4d » 23 Maj 2010, 20:39

Jakieś nowe informacje odnośnie tanich Matte boxów?
Canon 5D Mark II & Canon 7D / Samyang 14 mm f/2.8, Canon 28 mm f/1.8, Canon 50 mm f/1.4, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/2.8
Awatar użytkownika
conr4d
Senior Member
Senior Member

Postprzez Arsen » 06 Lip 2010, 01:57

Dla tych, którym nie chce się nic piłować istnieje pewne rozwiązanie, a mianowicie holder dla obiektywów szerokokątnych:
http://www.akcesoriafoto.com/uchwyt-sli ... p-283.html

Niestety przy ultra szerokich kadrach problem nie znika, przedstawia się to mniej więcej tak:
- od 20 mm (przy dobrym zamocowaniu nawet mniej) holder slim dla jednego filtra
- od 30 mm normalny holder

Ale faktycznie rozwiÄ…zanie od moozga jest chyba najlepsze.

Kolejna kwestia - wystrzegać się jak ognia filtrów polaryzacyjnych z tego systemu.

Jeśli dla kogoś jest to dalej niewystarczające mocowanie to trzeba zmienić system na X-Pro, ale za tym idzie też pieniążek.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Krzysztof » 16 Lip 2010, 20:09

Zdecydowałem się w końcu na szerokokątny Lens Hood firmy Lee i jestem zadowolony. Lekki, można go na płasko złożyć i nie zajmuje dużo miejsca. I co najważniejsze, nawet przy obiektywie 16 mm na pełnej klatce (5D) nie winietuje.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez staszewski » 11 Sty 2011, 21:09

staszewski
Just Arrived

Postprzez greg » 18 Sty 2011, 19:14

No ja zdecydowanie polecam Chrosziel 450-R10 , ale ma on pewna wade, a mianowicie jest dosy drogi.

Czego zdecydowanie nie polecam do wszelkie indyjskie wynalazki typu DVCity itd ( jest tego do duzo - gdzie wszystko wychodzi od jednego Indianina;)) Problemem tych Matte boxów jest to ze flagami mozna sié wachlowac - jeden szybszy ruch kamera i flagi sie same skladaja. Zreszta czasem nawet nie trzeba sie ruszac ;)

RedRock jak na swojá cene jest takze bardzo przyzwoity, no ale generalnie jak wszedzie - jakosc kosztuje, i ciezko sie spodziewac za pareset zlotych swietnie wykonanego i bardzo funkcjonalnego matteboxa.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Arsen » 18 Sty 2011, 20:07

Raczej niewielu forumowiczów stać na sprzęt Chrosziela. Wróć. Może nawet nie tyle stać, co po prostu wolą inaczej spożytkować swoje pieniądze.

Zgadzam się, że za jakość się płaci. Za markę również, a Chrosziel to taki Versace wśród filmowych zabawek.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Następna

Wróć do Matte Box

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości