Krzysztof napisał(a):Zdecydowałem się w końcu na szerokokątny
Lens Hood firmy Lee i jestem zadowolony. Lekki, można go na płasko złożyć i nie zajmuje dużo miejsca. I co najważniejsze, nawet przy obiektywie 16 mm na pełnej klatce (5D) nie winietuje.
Jak po roku czasu spisuje się ten Lens Hood Lee ? Przymierzam się do zakupu jakiegoś mocowania dla filtrów ND i myślałem o samym holderze HITECH i jakieś 2-3 podstawowe filtry tej samej firmy (przy okazji też proszę o radę o jakiej gęstości,z jakim parametrem żeby w świetle dziennym na cropie(60D) uzyskać w miarę przyzwoitą płytką głebie(Tamron 17-50)no i choć jeden połówkowy,też nie wiem jaki?) Nie mam żadnego doświadczenia z filtrami ale po paru próbach filmowania w plenerze już wiem ze bez tego sie nie obejdzie.Nie ukrywam ze w grę wchodzi też niski budżet

a to mocowanie firmy Lee rozwiązało by też problem z kupowaniem w późniejszym terminie matteboxa który( z jakiejkolwiek firmy) jest cholernie drogi,a tu 2 w jednym

obecnie jestem na terytorium UK więc nie ma problemu z zakupem tego sprzętu.Jak to się sprawuje jako mattebox? rozwiązanie harmonijkowe nie przeszkadza? jest to stabilne np.gdy bym chciał filmować z ręki w ruchu?dobra jakość wykonania?Proszę wszystkich tych co posiadają ten wynalazek o wypowiedź.Pozdrawiam.