Temperatury minusowe

Temperatury minusowe

Postprzez pemstudio » 30 Sty 2012, 08:51

Wiec pytanie dość proste do ile na - można bezpiecznie używać aparatu? Obecnie noce są już w okolicach -15 -18 stopni za to niebo jest super przejrzyste i chciał bym trochę to wykorzystać.
pemstudio
Senior Member
Senior Member

Re: Temperatury minusowe

Postprzez peter221 » 30 Sty 2012, 09:14

dołączam się do pytania, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

chętnie bym coś skręcił, jest pięknie :D
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez pemstudio » 30 Sty 2012, 09:17

peter221 napisał(a):dołączam się do pytania, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

chętnie bym coś skręcił, jest pięknie :D

Mi chodzi po głowie Time Laps ale nikt nie umiał mi do tej pory jakoś określić temperatur, lub sposobu ogrzania puszki.
pemstudio
Senior Member
Senior Member

Postprzez kamo19 » 30 Sty 2012, 10:49

To pierwszy mój post na tym forum, dlatego warto się przywitać.

Witajcie i od razu moja odpowiedź na Wasze pytanie.
Ostatnio miałem "przyjemność" uczestniczyć w realizacji clipu o tematyce WRC, (czyt. przygotowanie samochodu do sezonu) a że miało to miejsce w Beskidzie śląskim, to pogoda nie ułatwiała nam pracy.
Temperatura oscylowała około -15 C, ale odczuwalna była nieco niższa, ponieważ wiało dosyć mocno.
Do dyspozycji mieliśmy 60D, 7D oraz 5D II wszystkie aparaty dały rade nawet gdy były całe w śniegu, sądzę że poradziły by sobie spokojnie nawet w nieco niższej temperaturze. Dodam jeszcze, że wystawione one były na taką temperaturę przez około 8 godzin non stop.
kamo19
Just Arrived

Miejscowość: Bielsko- Biała

Postprzez maviozo » 30 Sty 2012, 12:35

Gorszy problem to raczej przenoszenie aparatu z dworu do wewnątrz, bo mamy piękne parowanie szkła. Za dwa tygodnie mam wesele i nie ukrywam, że sram o to w pory. Jak obiektyw zacznie parować, to umarł w butach.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Amadi » 30 Sty 2012, 12:58

Miałem sesję foto 2 tygodnie temu, na której co rusz wychodziliśmy i wchodziliśmy z powrotem do środka. Fakt faktem było może -3, niemniej parowało wszystko aż miło. Pomocny okazał się kominek we wnętrzu. Demontaż obiektywu, chwilę z nim postać przy kominku (w sensownej odległości oczywiście żeby się nie rozlazł mechanicznie ani optycznie od różnicy temperatur) i pary nie było. Obiektywy oczywiście uszczelnione więc parowały tylko przednia i tylna soczewka, przy nieszczelnych mogłoby być gorzej.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Maciozaurus Rex » 30 Sty 2012, 13:46

Mam nadzieje że Patryk mnie nie ubije ale to bardziej w celu promocji jego genialnego Bloga:)
Tutaj macie rozwiÄ…zanie http://lookycreative.com/lang/pl/know-how/timelapse-compendium/introduction/#7

Warto poczytać wszystkie jego publikacje ponieważ jest to skarbnica wiedzy

Pozdrawiam.
550Dmini kran,DIY Glidecam,rig,rochę szkiełek,autyzm i brak kolegów:D
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

Postprzez rysiul » 31 Sty 2012, 12:36

Także zastanawiam się czy mój 600d wytrzyma na mrozie i do jakiej temperatury. Czy ma ktoś jeszcze doświadczenia w tej kwestii?
Jestem ciekaw, czy w serwisie (aparat na gwarancji) jakoś zauważą że uszkodzenie nastąpiło na skutek używania w nieodpowiednich temperaturach?
Wydaje mi się, że niższa odczuwalnie temperatura (dla człowieka) spowodowana wiatrem, nie wpływa na pracę sprzętu. Co innego, gdy powoduje to wilgotność pojawiająca się przy np. -1 stopni C.

Jestem ciekaw na ile w zimowych warunkach pomagają ocieplane pokrowce przeciwdeszczowe? Widziałem takowe (na allegro) firmy Matin po 110 zl i 130 zł do 500mm tele, lecz nadają się raczej jedynie do fotografowania, gdy nie potrzeba dostępu do lcd. A może wystarczy szczelny (czyli nie płachta zarzucana od góry) pokrowiec przeciwdeszczowy np. PAU1 (dostępny w fotonie kalisz), gdzie włożone dłonie ogrzeją sprzęt o ile nam wcześniej nie odmarzną ;)

W sumie to sporym wyzwaniem będzie zasilanie w takich temperaturach.
kamo19
Jak poradziliście sobie z tym problemem? Ile aku było potrzeba?
Czy używaliście jakiś ocieplaczy?
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez kamo19 » 31 Sty 2012, 14:51

Co do kwestii zasilania, to używaliśmy tylko i wyłącznie naładowanych wcześniej baterii i o dziwo padły dopiero gdy po całym dniu pracy przyjechałem do domu i oglądałem materiał na aparacie (wiadomo, że gdy się nie kręci to warto wyłączyć aparat :D ) Każdy miał od 2-3 baterii w zapasie. Nie używaliśmy żadnych ocieplaczy ani niczego w tym stylu, staraliśmy się bardzo rzadko dmuchać na obiektywy ciepłym powietrzem i równie rzadko zmieniać optykę, żeby wilgoć nie dostała się do środka.
kamo19
Just Arrived

Miejscowość: Bielsko- Biała

Postprzez Szmajdzik » 02 Lut 2012, 01:48

kamo19 napisał(a):To pierwszy mój post na tym forum, dlatego warto się przywitać.

Witajcie i od razu moja odpowiedź na Wasze pytanie.
Ostatnio miałem "przyjemność" uczestniczyć w realizacji clipu o tematyce WRC, (czyt. przygotowanie samochodu do sezonu) a że miało to miejsce w Beskidzie śląskim, to pogoda nie ułatwiała nam pracy.
Temperatura oscylowała około -15 C, ale odczuwalna była nieco niższa, ponieważ wiało dosyć mocno.
Do dyspozycji mieliśmy 60D, 7D oraz 5D II wszystkie aparaty dały rade nawet gdy były całe w śniegu, sądzę że poradziły by sobie spokojnie nawet w nieco niższej temperaturze. Dodam jeszcze, że wystawione one były na taką temperaturę przez około 8 godzin non stop.

Nie przyjąłbym takiego zamówienia :shock: A na pewno w dniu wykonywania powołałbym się na punkt w umowie, mówiący o warunkach atmosferycznych. Chyba bym miał ciepło pod siedzeniem kiedy by mi śnieg pokrył cały aparat.
Ale dobrze wiedzieć, że w okolicach zera spokojnie można filmować :)
Szmajdzik
New Member
New Member

Miejscowość: Dębica

Następna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości