Temperatury minusowe

Re: Temperatury minusowe

Postprzez kamo19 » 02 Lut 2012, 08:13

Wiesz dla niektórych ludzi nie zawsze liczą się tylko i wyłącznie pieniądze. Wiadomo dobrze jest je mieć, ale dla nas przyjemnością jest tworzenie filmu, którego zrobienia nie każdy by się podjął.
Po prostu mamy różne podejście do sprawy.
kamo19
Just Arrived

Miejscowość: Bielsko- Biała

Postprzez vjf/x » 02 Lut 2012, 08:47

ludzie, co pękacie, przecież 7d to aparat dla reporterów, uszczelniany, itp., jak sie dorzuci do tego elke, i nie zmienia obiektywow co chwile, to nic sie przeciez nie stanie, co najwyzej bateria szybciej padnie :D

w przypadku tych nizszych modeli tez bym nie przesadzał z tą ostrożnościa na mrozie, mimo ze uszczelniane nie są i obudowa plastikowa, to też nie słyszałem, zeby sie komus kiedys aparat zepsuł na mrozie :P
vjf/x
VIP Member
VIP Member

Postprzez Szmajdzik » 02 Lut 2012, 16:41

kamo19 napisał(a):Wiesz dla niektórych ludzi nie zawsze liczą się tylko i wyłącznie pieniądze. Wiadomo dobrze jest je mieć, ale dla nas przyjemnością jest tworzenie filmu, którego zrobienia nie każdy by się podjął.
Po prostu mamy różne podejście do sprawy.

A dla niektórych liczy się sprzęt, który jest wart 4-5 tysięcy. Też robię filmy z pasji i nie mało zrobiłem za bezcen, jednak utrata chociaż aparatu mogłaby mnie wyeliminować chwilowo. A co z zamówieniami na które już mam podpisane umowy?
Ja oczywiście cię szanuję, że podjąłeś wyzwanie i wykonałeś film. Zapewne zamawiający był zadowolony (zwłaszcza patrząc na warunki w jakich pracowaliście), tylko po prostu mówię, że osobiście nie miałbym tyle odwagi ;)
Szmajdzik
New Member
New Member

Miejscowość: Dębica

Postprzez Cwany » 02 Lut 2012, 17:45

Aparat aparatem a trzesacie sie lapy przy -15 to chyba normalka po kilku minutach. Chyba ze wszystko na statywie. Pogoda mi nieco pokrzyzowala plany w ostatnim teledysku scenariuszowe ktore byly nie wykonalne w sniezny dzien przy -15, a teraz kiedy na weekend zapowiadaja -20 musielismy przeniesc zdjecia na inny weekend. Sprzet wiadomo.. ale tez i zdrowie tymbardziej ze praca poza miastem. Przy -15 w sloneczny dzien aparat dzialal normalnie, fakt ze byly to szybkie ujecia. Daje ta pogoda popalic...
5dmII, 550d i cała masa akcesoriòw..
Awatar użytkownika
Cwany
Senior Member
Senior Member

Postprzez FireBird » 04 Lut 2012, 20:06

Wlasnie jestem po tygodniu krecenia we Włoszech (550d) przy temperaturze -25/30 stopni i jak najbardziej jestem zadowolony. Jedyne problemy to:
- zamarzajacy śnieg na wszystkim co mozliwe - radze go szybko 'scierac' bo zeskrobywanie z obiektywu zamarznietego lodu nie sprawia przyjemnosci;
- pogorszenie plynnosci ruchu glowicy olejowej - znacznie trudniej i ciezej sie ja porusza (Velbon cx-686);
- wczesniej juz wspominane parowanie obiektywu;
- po powrocie do mieszkania wszystko sie skrapla, wiec warto przeleciec sprzet jakims recznikiem;

Jesli chodzi o czas pracy baterii - zauwazalnej roznicy chyba nie zanotowalem. Podsumowujac: nie ma sie czym przejmowac oprocz odmarzania konczyn, co juz sam bolesnie odczulem.
Pozdrawiam i zycze udanej zabawy na sniegu.
Ostatnio edytowany przez FireBird, 07 Lut 2012, 21:19, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
FireBird
Member
Member

Postprzez Zwierzak » 05 Lut 2012, 11:55

Wystarczy chuchnąć przypadkiem na wyświetlacz i od razu zamarza para wodna. Trzeba wycierać aparat kiedy pada śnieg, by woda nie dostała się do środka i nie zamarzła. Nieoryginalne baterie lubią wysiadać kiedy na wyświetlaczu widzimy 1/2 pojemności. Warto mieć dobre rękawiczki, bo odsłonięte palce przy -20 szybko odmawiają współpracy.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Poprzednia

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości