Technicolor albo Standard Oto jest pytanie..

Technicolor albo Standard Oto jest pytanie..

Postprzez gardner » 21 Sty 2012, 00:54

Hej!
Nurtuje mnie pytanie: Otóż nie wiem jakiego stylu używać..
Czy cinestyle (technicolor) czy może Standard(Canonowski) , wiadomo ,że CineStyle lepiej odwzorowuje cienie , obrazek jest jaśniejszy i czasami można z mniejszym iso nagrywać z CineStyle. Na czym wam się lepiej pracuje ?
gardner
Senior Member
Senior Member

Re: Technicolor albo Standard Oto jest pytanie..

Postprzez VLF » 21 Sty 2012, 03:05

Pytanie morze!
Na pewno nie polecałbym "Standard", jeśli już wbudowany profil to "Neutral" lub "Faithful".
Osobiście wole "Cinema Style", ale to kosztuje. Piękne kolory i wspaniale reaguje na niedoświetlenie - bogate, filmowe cienie, dobra głębia kolorów. Doskonale też nadaje się do "Grading" (w granicach zdrowego rozsądku).
Technicolor mam i używałem. Zauważyłem że jest bardzo wrażliwy na balans bieli. Jeśli nie jest ustawiony perfekcyjnie to odcienie skóry potrafią się zrobić "plastikowe" lub lecieć w fiolet.
Tak na boku dodam że najlepszym sposobem korygowania kolorów skóry w kamerze jest w ustawieniach profilu - Color Tone. W prawo - bardziej żółte, w lewo - czerwone.
Na co dzień Cinema Style, Technicolor w ciemnych pomieszczeniach.
Polecam zrobienie 1001 testów, bo teoria jest dobra, ale praktyka lepsza.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez gardner » 21 Sty 2012, 14:30

VLF , dzięki za odpowiedź , "CineStyle" mam i używam tylko właśnei z balansem czasami bywa problem choć powiem ,że AWB dobrze sobie radzi w puszcze Canona.(ale nie zalecam AWB , wolę manual) zaś na Standardzie lepiej jest ustawić "na oko" balans bieli.
Kolega VLF , powiesz mi (jakie ustawienia w picture style) masz na swoim stylu którego najczęściej używasz i jest najlepszy do koloru ? bo ja ściągnąłem technicolor CineStyle i chciałbym się upewnić czy mamy podobne ustawienia , także jak możesz podaj parametry od góry do dołu jak masz ustawione. Dzięki wielkie !
gardner
Senior Member
Senior Member

Postprzez Kenzo » 21 Sty 2012, 14:59

Odkąd odkrylem Cinema Style nie używam niczego innego, moim zdaniem najlepiej oddaje odcień skóry.

VLF napisał(a):Osobiście wole "Cinema Style", ale to kosztuje.

Napisałeś to tak jak by to był jakiś majątek, a kosztuje 19 dolków tylko i moim zdaniem warto.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez WFanus » 21 Sty 2012, 15:07

Przepraszam, że się wtrącam, ale koledzy mają dziwne podejście do "stylów". One nie służą do prawidłowego naświetlenia, tylko do kreatywnego naświetlenia. Wystarczy kliknąć na dowolny film na Vimeo, albo jeszcze lepiej na Discovery lub NGChannel i tam widać, że "style" służą do określonego celu jaki chce realizator uzyskać. Raz modny jest jeden styl jak drugi. Hurlbut raz powiedział, ze wszystkie style przerobił i uznał, że najlepszy jest "standard" czyli 000 w canonie. Był czas kiedy modny był "flat", ale się znudził (pewnie ze względu na problemy z późniejszym podbiciem kontrastu, nie wiem dokładnie, ale faktem jest, że nie jest już modny) i tak dalej i tym podobne. Zgodzę się na pewno z VLF: 101 testów i wybrać co się podoba (co do balansu bieli to fakt, że styl ingeruje w ten parametr już wskazuje, że mamy do czynienia z pewnym niebezpieczeństwem. A co jeśli chcemy mieć ten sam styl, ale raz na słońcu raz w cieniu? Wielka zagadka:)
Pozdrawiam, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Kenzo » 21 Sty 2012, 16:49

WFanus - Generalnie masz rację, tylko, że Canon jak i zresztą każda kamera ma swoją własną specyfikę obrazu, która niekoniecznie musi się podobać, a za pomocą styli można ją zmienić.
Masz rację, że wszelkie flaty wyszły z mody, bo ludzie się w końcu zorientowali, że przy obróbce jednak jakość leci.
Oczywiście, że warto przetestować wszystko samemu i niech każdy wybierze to co mu odpowiada.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez gardner » 21 Sty 2012, 16:58

Właśnie mocniejszy grading i wychodzi taka "kompresja" a wy jakich ustawień picture style używacie ? jak możecie wypiszcie: ostrosc , kontrast , nasycenie , ton koloru ??
gardner
Senior Member
Senior Member

Postprzez WFanus » 21 Sty 2012, 19:46

Mój ulubiony Hurlbut (to ten co robił ostatniego Terminatora, jeśli nie pamietacie. Apostoł VDSLR) http://www.hurlbutvisuals.com/blog/2012/01/20/7-tips-for-hd-color-correction-and-dslr-color-correction/
I co może Cię zainteresować (wycinek z tego posta, co podałem linka)
"I like to use Technicolor Cinestyle or Canon Neutral with minimal sharpness and contrast. I’m also about to test the Similaar Flaat profiles that just became available in 4 different flavors. "
Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Aiedail » 21 Sty 2012, 20:36

To ja zadam pytanie lekko odbiegające od tematu: lepsze ustawienie stylu w aparacie czy korekcja w postprodukcji? Czy dobrze myślę, że cinestyle i mogę osiągnąć równie dobrze w postpro, tylko większym nakładem pracy/czasu? Czy wiąże się z tym jakaś utrata jakości?
Aiedail
Just Arrived

Postprzez Fafniak » 21 Sty 2012, 20:42

Jak nagrasz zbyt kontrastowo - stracisz pewne detale w cieniach i światłach - tego nie odzyskasz w postprosykcji bo w pewnych partiach obrazu po prostu nie będzie informacji....
Chyba że masz kamerę pracującą w RAW ;)
Ale gro wynalazków aparatokamerowych pracuje właściwie na zasadzie jpgów ;)
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Sztuka operatorska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości