Tania lustrzanka - Pentax K-X czy K-R?

rozważania na temat zakupu aparatu

Re: Tania lustrzanka - Pentax K-X czy K-R?

Postprzez Skarabeusz » 15 Maj 2011, 13:03

posiadam pentaxa k-x.

Jedyną funkcja manualną jaką można ustawić jest przysłona. Czas i ISO jest ustawiane zawsze automatycznie. To jeszcze nie byłoby takie straszne gdyby tylko można było sprawdzić co tak naprawdę aparat ustawił. Niestety nie mamy takiej możliwości.
Obraz podczas filmowania będzie się "rozjaśniał/przyciemniał" jest to normalne przy ustawieniach automatyczny. Jest jednak możliwość zablokowania ekspozycji. Bez tej blokady nie wyobrażam sobie filmowania.
Kolejne poważne ograniczenia to brak full HD i jedyny dostępny klatkaż 24fp. (kr chyba 25fp).

Oczywiście moim zdaniem nie jest tak, że nic się nie da sfilmować pentaksem. Jest to jednak znacznie trudniejsze niż 550.

Jeżeli aparat ma służyć tylko filmowaniu a fotografia Cię nie interesuje to niestety odradzam zakup.
"Jeśli wciąż myślisz o tym, co chcesz zrobić albo co, masz nadzieję, się wydarzy. Nic nie zrobisz i nic się nie wydarzy." (Joe DiMaggio)

Pentax k-x.... przepraszamy sprzęt w rozbudowie
http://studioff.com.pl/
Skarabeusz
New Member
New Member

Postprzez FireBird » 15 Maj 2011, 19:57

Ok, dzięki za komentarz właściciela. Dla mnie za to 24 klatki nie są dużym minusem, za to najszersza kompatybilność z obiektywami okazuje się ogromną zaletą - a sporo starych dobrych na stanie mam.
Tylko teraz jeszcze: Czy warto dopłacać do K-R?
Awatar użytkownika
FireBird
Member
Member

Postprzez Kenzo » 16 Maj 2011, 14:35

Do K-R moim zdaniem warto dopłacić.

Co do szerokiej kompatybilności to Canon jest tak samo kompatybilny z obiektywami Pentaxa jak sam Pentax ;) (Mowa oczywiście o obiektywach serii M i K).

Widać nikt cię nie przekona. Ja długo miałem K10 i trochę szkiełek do Pentaxa, czekałem cierpliwie na K-5 i niestety dzień po premierze poszedłem kupić Canona, a Pentax poszedł na aukcję. Darzę dużym sentymentem Pentaxa i bardzo żałuję, że nie zrobili w nim trybu filmowego z prawdziwego zdarzenia. Piszesz, że w kamerce brakowało ci możliwości manualnych nastaw, tu będziesz miał tak samo. No cóż Twoja kasa, Twój wybór.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez Ernest » 16 Maj 2011, 14:38

Jeśli chcesz serio zacząć filmować, nie mówię tu o mega produkcjach, ale serio Cię to interesuje i chcesz się serio w to bawić - odpuść Pentaksa i weź 550D. Ten aparat da Ci większą swobodę działania. Obiektywy Pentaksa możesz spokojnie podpiąć poprzez przejściówkę więc nic nie tracisz.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez FireBird » 16 Maj 2011, 18:58

Ernest napisał(a):Jeśli chcesz serio zacząć filmować, nie mówię tu o mega produkcjach, ale serio Cię to interesuje i chcesz się serio w to bawić - odpuść Pentaksa i weź 550D. Ten aparat da Ci większą swobodę działania. Obiektywy Pentaksa możesz spokojnie podpiąć poprzez przejściówkę więc nic nie tracisz.

Taak, i teraz trzeba dozbierać kasę do 550d (co w moim trybie życia po prostu będzie się ciągnęło nie wiadomo ile...) + na przejściuwkę do obiektywu. Jesli chodzi o obraz w ciemnym pomieszczeniu - pentax wygrywa. Ostatnio ejszcze natknąłem się na ten interesujący wątek:
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-video-forum/88535-setting-shutter-speed-video-how-guide.html
Wygląda na to że przysłonę również można ustawić, w pewnym zakresie jednak, ale zawsze coś...

Dobra, chyba w takim razie wybiorę teko K-R'a bo różnica w cenie jest praktycznie żadna i może jak już dozbieram więcej kasy, sprzedam Pentaxa i zainwestuję w jakiegoś Canona.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S. Jestem największym przeciwnikiem kupowania używanego sprzętu, ale ta oferta wydaje się być interesująca... Co o niej myślicie?
http://allegro.pl/okazja-lumix-gh1-z-podrasowanym-firmware-i1615004136.html
Awatar użytkownika
FireBird
Member
Member

Postprzez Dobosz65 » 23 Lis 2011, 10:07

Naprawdę dobry aparat lustrzanka to raczej nie Pentax... ale jak sobie wypatrzyłeś to pewnie kolejna opinia i tak nic nie da.
Dobosz65
Just Arrived

Postprzez Amadi » 23 Lis 2011, 16:54

A390 nie kręci filmów w ogóle.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez cypher » 26 Lis 2011, 16:01

czy dołożyć 100 pln do lepszego pentaxa ?
nie...
dozbierać na 550d jak prawie wszyscy tu napisali.
Canon EOS 550d, 18-135 IS, 14 f2.8, 50 f1.8, 85 f1.8, 50 f1,7, 58 f2 x2, 29 f 2.8, CMEHA 8M, CMEHA SYMBOL, YASHICA 108, ZENIT E, lampy statywy parasolki i inne rupiecie...

Płock - wrażeń MOCZ
cypher
Member
Member

Miejscowość: płock

Poprzednia

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości