taki mac starczy? Pytanie do doswiadczonych.

jaki komputer, karta, procesor, itp...

taki mac starczy? Pytanie do doswiadczonych.

Postprzez kamos » 18 Sie 2011, 12:37

Witajcie,

Na wstepie chcialem wam podziekowac, bo mimo, ze jestem nowym uzytkownikiem, obserwuje forum od bardzo dawna i wielu kwestiach mi ono pomoglo. Przepraszam rowniez za brak polskich liter, ale sprzet w tej chwili mi nie pozwala pisac inaczej.

Stanalem przed ciezkim wyborem sprzetu do montazu z Canona 5d. Problem w tym, ze nie mam zadnego doswiadczenia w jego edycji, procz bardzo problemowego dla mnie konwertowania orginalnych plikow przy pomocy NEOSCENE i skladania tego w sony vegas.

Otoz, czy MacBook Pro 15 i5 2,53/4/500 plus FCP X dadza rade przy montowaniu surowki z canona?

Pomijam juz kwestie konwertowania ich w celu poprawienia jakosci, lepszej pracy na kolorach i miliona innych czynnikow, ktorych niestety na "SUCHO" ciezko ogarnac. Na ten moment chcialbym tylko w spokoju, bez ciecia i problemow zmontowac material z canona, nakladajac pare filtrow, lekko poprawiajac kolory. Nad Super jakoscia, rozdzielczoscia, skala kolorow bede zastanawial sie pozniej i uczyl na bledach, co chyba bedize mniej flustrujace niz wielogodzinne przegladanie roznych, skrajnych opinii na ten temat i co chwila odkrywaniu nowych problemow, ktorych nie rozumiem, bo nie mam w tej kwestii doswiadczenia i mozliwosci podejrzenia maca z FCP w akcji.

Zestaw jest zestawem budzetowym, bardzo zalezy mi na cenie zarowno komputera jak i FCP. Bedzie to kosztowalo okolo 6500 zl.

Wiec jest to pytanie do osob posiadajacych taki sprzet, lub podobne i mogacych spokojnie powiedziec- Stary, pomontujesz na tym 7 minutowe filmiki bez wiekszych problemow.
kamos
Just Arrived

Re: taki mac starczy? Pytanie do doswiadczonych.

Postprzez RyanCam » 18 Sie 2011, 13:53

Ten mac jak najbardziej pozwoli na swobodny i bezproblemowy montaż. Jedynym wąskim gardłem będzie dysk. Tu należy zaopatrzyć się w jakiś zewnętrzny dysk sieciowy (po ethernet) lub pod FW800. Idealnym jest thunderbold, jednak jeszcze jest mały wybór pod ten protokół. Dysk najlepiej SSD lub 3,5" ze względu na wydajność (2,5" są dosyć wolne).

Renderowaniem zajmie się proc łącznie z grafiką, więc da to radę (OpenCL). Samo kodowanie gorzej, jednak nie będzie to problemem. Mac, rozumiem z 2011 roku?
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez michal » 18 Sie 2011, 14:12

potwierdzam, starczy:)

a w ramach późniejszego upgrade'u polecam wymianę dysku na SSD - różnica naprawdę jest duża...
michal
Just Arrived

Postprzez kamos » 18 Sie 2011, 14:17

No wlasnie chyba to nie jest tegoroczny, najnowszy.

Intel Core i5 2,53GHz / 3.06GHz
Procesor graficzny nVIDIA GeForce GT330M 256 MB pamięci GDDR3 / Intel HD Graphics 384 MB

Mam rowniez mozliwosc zakupu

Macbook Pro 15.4 i7 2.0GHz z 2011, tu akurat jestem pewny.

2.0 GHz Intel Core i7 quad-core processor

Dual graphics processors with automatic switching between AMD Radeon HD 6490M (with 256 MB of GDDR5 video memory) for demanding applications and integrated Intel HD Graphics 3000 (with 384 MB of DDR3 SDRAM shared with main memory) for power savings.

500 GB Serial ATA hard drive (5400 RPM)

4 GB installed RAM (1333 MHz DDR3; supports up to 8 GB)

Tylko znowu, czytalem wiele opinii na temat slabosci I7 - maly przyrost predkosci kosztem ciepla, wiec warto dodawac 1000zl do i7 z tego roku? W sumie lepsza grafika, tak? Ale w dysk i tak trzeba bedize zainwestowac?
kamos
Just Arrived

Postprzez RyanCam » 18 Sie 2011, 15:05

Różnica w prockach czy to i5 czy i7 w makach z 2010 a 2011 jest spora. W 2011r mamy Sandy Bridge, które są znacznie wydajniejsze od poprzednich. Więc osobiście brałbym coś z tego roku. Oczywiście, montować da się i w starszym modelu, jednak zakup jabłka jest na parę lat, warto zatem dołożyć i cieszyć się z większej wydajności a tym bardziej z thunderbold, które to przyda się jak nie dziś to za rok na pewno.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez kamos » 18 Sie 2011, 16:04

Dzieki wam bardzo :). Czyli sprawa sie klaruje.

A w ktorym FC montujecie? Co myslicie o tym najnowszym? To jest tak, ze duzo rzeczy jest tam poukrywanych, czy faktycznie stracil na profesjonalnej funkcjonalnosci w najnowszej wersji?

Ludzie nie radza sobie z Log and Transfer, uproszczono przejscia i w ogole zblizyl sie bardziej do Imovie. Da rade profesjonalnie filmiki sklejac? Podpowiem, ze porownujac w efekcie wybralem Sony Vegasa na rzecz Premiera, mimo, ze paru drobiazgow nie mozna zrobic dokladnie tak jak sie chce, sa predefiniowane, ale funkcjonalnie mi on odpowiada. Taki wlasnie jest FCP X? Funkcjonalnosc na rzecz profesjonalizmu? Czy ograniczenia na rzecz profesjonalizmy i lepiej poszukac wczesniejszych wersji?
kamos
Just Arrived

Postprzez michal » 18 Sie 2011, 16:56

Rzeczywiscie chyba warto dorzucic do wersji 2011. Natomiast przewaga i7 nad i5 porownujac modele z tego roku nie jest juz tak kolosalna. Z tego co widzialem wiekszego kopa daje wymiana dysku na ssd.

Co do FCPX osobiscie jestem bardzo zadowolony, ale moje doswiadzenie w kwestii montazu video jest znikome i przed FCPX ograniczalo sie wlasnie do iMovie. Dlatego dla mnie to ogromny krok naprzod. Niemniej jednak rozumiem frustracje uzytkownikow Poprzedniego Final Cuta...
michal
Just Arrived

Postprzez VLF » 20 Sie 2011, 07:08

MacBook Pro nie bedzie mial problemu z edycja video. Jedyne co bym doradzal to 8Gb RAM (przy 4, FCPX sie troche potyka niestety), najtaniej z Amazon! Apple chca majatek za taki sam RAM ale z ich naklejka.
Jesli chodzi o dysk to ja uzywam wewnetrznego do edycji i zewnetrznego do backup. Osobiscie nie mysle ze !musisz! miec drogi zewnetrzny dysk chyba ze edtytujesz codziennie i dlugi material. Ale oczywiscie lepiej miec niz nie. Osobiscie trzymam wszystko na zewnetrznym dysku FW800 i kopiuje material do edycji na HD, edytuje i buch z powrotem na zewnetrzny.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości