Witajcie,
Na wstepie chcialem wam podziekowac, bo mimo, ze jestem nowym uzytkownikiem, obserwuje forum od bardzo dawna i wielu kwestiach mi ono pomoglo. Przepraszam rowniez za brak polskich liter, ale sprzet w tej chwili mi nie pozwala pisac inaczej.
Stanalem przed ciezkim wyborem sprzetu do montazu z Canona 5d. Problem w tym, ze nie mam zadnego doswiadczenia w jego edycji, procz bardzo problemowego dla mnie konwertowania orginalnych plikow przy pomocy NEOSCENE i skladania tego w sony vegas.
Otoz, czy MacBook Pro 15 i5 2,53/4/500 plus FCP X dadza rade przy montowaniu surowki z canona?
Pomijam juz kwestie konwertowania ich w celu poprawienia jakosci, lepszej pracy na kolorach i miliona innych czynnikow, ktorych niestety na "SUCHO" ciezko ogarnac. Na ten moment chcialbym tylko w spokoju, bez ciecia i problemow zmontowac material z canona, nakladajac pare filtrow, lekko poprawiajac kolory. Nad Super jakoscia, rozdzielczoscia, skala kolorow bede zastanawial sie pozniej i uczyl na bledach, co chyba bedize mniej flustrujace niz wielogodzinne przegladanie roznych, skrajnych opinii na ten temat i co chwila odkrywaniu nowych problemow, ktorych nie rozumiem, bo nie mam w tej kwestii doswiadczenia i mozliwosci podejrzenia maca z FCP w akcji.
Zestaw jest zestawem budzetowym, bardzo zalezy mi na cenie zarowno komputera jak i FCP. Bedzie to kosztowalo okolo 6500 zl.
Wiec jest to pytanie do osob posiadajacych taki sprzet, lub podobne i mogacych spokojnie powiedziec- Stary, pomontujesz na tym 7 minutowe filmiki bez wiekszych problemow.