Tablet jako Monitor?

monitory poglÄ…dowe, view findery, itp...

Re: Tablet jako Monitor?

Postprzez Kenzo » 29 Lis 2011, 00:34

Jak znajdziesz z wejściem hdmi to możesz spróbować...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez rysiul » 05 Gru 2011, 19:23

A przez usb nie da siÄ™?
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez maviozo » 05 Gru 2011, 19:56

Problem polega raczej na tym, że większość tych tabletów stoi na androidzie, z czego te chińskie to nawet nie wiadomo i może być problem ze znalezieniem aplikacji (i sterowników?) do sterowania lub nawet samego podglądu. Nie jest to przecież zbyt popularne zastosowanie tabletu ;)
Poza tym nie wiem, jak wyglądałaby sprawa podglądu na żywo - czy przez USB nie będzie dużego opóźnienia / straty klatek / straty jakości.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez rysiul » 06 Gru 2011, 13:30

Znam ten program: http://dslrcontroller.com/about.php.
Być może są jeszcze inne.
Może ktoś próbował i podzieli się doświadczeniem.
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez dzygit » 20 Sty 2012, 13:26

witam

widze ze temat umarl lekko.
Ja po przejrzeniu cen lcd zainwestowalem w prejsciowke usb na probe bo tablet i tak jest juz w domu wiec inwestycja to 45 dolarow za
Original ASUS Eee Pad Transformer TF101/TF201/SL101 External USB Adapter

Podpiolem 5dmk2 -- asus tft101.

Po. piwerwszysch zabawach.

Live vie dziala super controler tez , body mozna pozostawic i cale sterownie od af po picture stile jest na tablecie,lcd w aparacie mona wylaczyc wiec bateria pozyje dluzej / bateria tableta tez daje rade .
10 wyglada dobrze , jest lekki lag w przesyle obrazu ale to na plus przynajmniej dla mnie bo uczy mnie stalego tempa filmowania.

Minus to budowa 5dmk2 - tak samo jak po hdmi to i po usb po wcisnieciu nagrywania jakosc obrazu spada na podgladzie.
Zooma x5 nie darady zostawic na stale co by bylo naprawde super bo tablet by tylko odpowiadal za podglad af-u.

Narazie to tyle pomysl wsadzenie tableta jako live podglad na glidecama byl ale czy to zda egzamin zobacze pozniej.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez dzygit » 20 Sty 2012, 16:09

Maciozaurus Rex odpowiedz cos pm mi nie dziala :(

to jest Asus Eee Pad Transformer TF101

Czy jako kontrola ostrości taki tablet zda egzamin? czy strata jakości po włączeniu nagrywania dyskwalifikuje go jako podgląd do ostrzenia?

Nie ma biedy co do ostrzenia po włączeniu nagrywanie szczególnie ze nie musisz mieć full kolor włączysz kanał rgb green i masz zielony monitor w dslr.

28 wybieram sie na testy z archim tu z forum jak znajdÄ™ jakis uchwyt samochodowy to go przetestuje .
Ja nastawiłem się na galaxy note na stopce - 5,3 cala i full hd tylko nadal czekam na przejściówkę i uchwyt samochodowy .

Generalnie lepiej to wyglÄ…da niz na lcd 5d , tez nastawiam sie tylko na podglad bardziej niz na controle af.

Jak dobrze pamiętam to sklejasz glidecama hd - pomyśl nad lcd uchwytem zgłoszę się po całość :P

Darek
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez Maciozaurus Rex » 20 Sty 2012, 16:59

Spoko:) Póki co czekam na elementy do Glide:) Ale pod koniec stycznia już powinien być:) A uchwyt coś się narysuje;)
550Dmini kran,DIY Glidecam,rig,rochę szkiełek,autyzm i brak kolegów:D
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

Postprzez dzygit » 21 Sty 2012, 01:09

witam

Przyszedlem z obrazow stalych wiec nie smiac sie prosze bo moj 2gi film nagrany w zyciu i pierwsze odpalenie softu do edycji czyli nic nie wiem jeszcze.
Dzieki archi za pomoc w ustawieniach bo udalo mi sie 2:15 zrenderowac do 16Gb :P , zdolnosci wrodzone.

Film pokazuje jak dziala tablet z dslr / slepy jestem i lcd 5d mi nie wystarcza - najwazniejsze nie dziala z magic latern wiesza caly sprzet od aparatu po tablet a by bylo tak pienie.

Darek
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

Postprzez rysiul » 14 Lut 2012, 12:24

Taki tablet z możliwością sterowania ostrością to fajna sprawy przy zastosowaniu na kranie.
Zastanawiam się czy najtańsze tablety z Androidem też będą działały z tym oprogramowaniem?
I jak to zamontować na lustrzance jeśli chcemy go użyć w ten sposób?
Szkoda tylko, że nie współpracuje z ML.
rysiul
Senior Member
Senior Member

Postprzez dzygit » 14 Lut 2012, 12:49

rysiul napisał(a):Taki tablet z możliwością sterowania ostrością to fajna sprawy przy zastosowaniu na kranie.
Zastanawiam się czy najtańsze tablety z Androidem też będą działały z tym oprogramowaniem?
I jak to zamontować na lustrzance jeśli chcemy go użyć w ten sposób?
Szkoda tylko, że nie współpracuje z ML.

sa uniwersalne mocowania tabletow do auta i utrzyma go + manfrotto lcd 492 i da rade .
Waga porownywalna do lampy blyskowej a uwierz mi duzo zniesie stopka w aparacie :)
Kazdy android bedzie dzialal tylko rozdzialka ,jakosc i wielkosc monitora - to juz kwesja ceny.

Darek
.......oddam sprzęt za umiejętności w edycji ................
Awatar użytkownika
dzygit
Senior Member
Senior Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości