Jaki rodzaj dysku zewnętrznego i przez jakie złącze/kontroler to podpiąć do laptopa z Win7 żeby to działało najszybciej jak się da pod kątem montażu materiału filmowego?
Jeśli szukasz realnej szybkości to tylko e-sata i żadne usb czy firewire tego nie przeskoczy... A jaki? To zależy... Czy chcesz małego mocno przenośnego dysku czy chcesz jakiegoś nie koniecznie najmniejszego rozwiązania które będzie dyskiem magazynującym i do pracy z ciężkim materiałem. Co do małych i przenośnych rozwiązań to szybkość i niezawodność i mobilność to dość mocno wykluczające się pojęcia więc nic ci nie polecę, ale jeśli szukasz szybkiego i dobrego rozwiązania to ... jest tego trochę ale z tańszych mogę z całą pewnością polecić Ci Chieftec CEB-2235S - całkiem niedrogie rozwiązanie dające spore przyspieszenie naszym dyskom: - połączenie e-sata (i usb dla chętnych) - pojemność : 2 dyski 2,5 lub 3,5 cala - możliwość konfiguracji dysków jako: RAID 0 / RAID 1 / Dual / JBOD / SAFE50 / SAFE33
Czyli podłączasz po e-sata, dyski łączysz w Raid 0 i cieszysz się sporym przyspieszeniem.
Polecam zewnętrzne dyski WD, dobra, zaufana firma, dane stosunkowo najbezpieczniejsze, sam mam 1.5TB od 2 lat chyba już i bez problemu działa, wiadomo, wolniejszy niż wbudowany, no ale jest ok jeśli tam nie masz systemu .