Sztuka filmowa - materiały

Sztuka filmowa - materiały

Postprzez pacocreative » 12 Lut 2010, 18:21

Heja,

Zakładam ten wątek, byśmy dzielili się linkami do materiałów z warsztatem filmowym.
Czy ktoś z was zna może jakieś ciekawe miejsca w sieci, gdzie można poczytać na temat montażu, sztuki opratorskiej?
Interesują mnie m.in takie rzeczy jak analizy wybitnych scen z historii kina pod kątem warsztatu.

Załączam linka i zachęcam do dzielenia się znalezionymi przez Was.
http://www.cineobscure.com/category/the ... -language/
Patryk Kizny
5D MKII + sporo sprzętu DSLR video, sprzęt do timelapse, obserwatorium astronomiczne
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Wrocław

Re: Sztuka filmowa - materiały

Postprzez milk » 14 Lut 2010, 10:39

w związku z podanym linkiem przypomniała mi się ciekawa historia, był sobie jakiś znany historyczny
film w którym jeden kadr był uważany za arcydzieło sztuki operatorskiej (szkoda że nie wiem jaki to
był film ale do rzeczy...) krytycy filmowi doszukiwali się w tym kadrze głębokiego sensu filozoficznego,
pisali o tym dziesiątki analiz itd ... wkońcu ktoś zapytał operatora o ten kadr, jak on wpadł na tak
genialny kadr? wiecie co on powiedział? ... że film był kręcony dosyć dawno a film był historyczny, w tle
widać było słupy elektryczne, więc musiał jakoś poradzić sobie z nimi w kadrze - i stąd wziął się
ten genialny kadr.

Dlatego podchodze z dużym dystansem do wszelkich analiz kadru - szczególnie jeśli analizy nie pochodzą
od autorów filmu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
milk
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez pacocreative » 14 Mar 2010, 11:24

Znalazłem jakiś czas temu kapitalny kurs dotyczący pracy reżyserskiej i operatorskiej. Dotyczy staging'u i blockingu (wybaczcie, nie znam polskich odpowiedników), czyli tego jak ogólnie pracować na planie, ogrywać konkretne sceny i zadania od strony operatorskiej i też montażowej. Jest masa ujęć, sytuacji, praktycznie cały podstawowy język kinematografii omówiony. Taki operatorski cookbook. Od podstaw po bardzo zaawansowane ujęcia i sceny. Dotyczy raczej dużych produkcji, ale taka piguła przyda się chyba każdemu, niezależnie od tego, czy nastawia się na hollywoodzkie produkcje, czy małe amatorskie filmy. Całosć bogato ilustrowana przykładami 3D. Łącznie z 10h materiału.

Są łącznie 2 kursy:
1. The master course of high end staging and blocking
2. Visual effects for directors

Całość znajdziecie na
http://www.hollywoodcamerawork.us/

Ja pierwsze 5 pochłonąłem na jedno posiedzenie. Drugiego filmu jescze nie ruszyłem.
Przed zakupem można się zapoznać z filmem dzięki uprzejmości rs.

Samcznego!
Patryk Kizny
5D MKII + sporo sprzętu DSLR video, sprzęt do timelapse, obserwatorium astronomiczne
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 14 Mar 2010, 14:36

Są jeszcze polskie, bezpłatne warsztaty filmowe online ze Sławomirem Idziakiem.

Już 7 tutoriali naszego rodzimego operatora na stałe mieszkającego w stanach.

Do tego kilka książek.

Master Shots - kupiłem i nie żałuję. Książka składa się z wielu rozdziałów podzielonych wg scen: walki, pościgu, wejścia/wyjścia, szoku, kłutni, miłości/sexu, itd. Każdy rodzaj sceny opatrzony jest zdjęciami z filmu, renderami 3D pokazującymi ruch kamery i kilkoma zdaniami komentarza. W ten sposób zapełniono ponad 200 stron. Polecam.

The DV Rebel's Guide - więcej o niej na naszym forum.

Bardzo dobra jest też polskojęzyczna pozycja Sztuka reżyserii filmowej. Właśnie ją czytam i muszę powiedzieć, że otworzyła mi oczy na wiele spraw. Jest to bardzo przekrojowa pozycja, która dokładnie opisuje takie aspekty filmu jak reżyserowanie aktorów, dobór ujęć, pracę z aktorami, itd...
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez pacocreative » 14 Mar 2010, 17:28

No to zaczyna się ruch w temacie :)
Te tutoriale, o których piszesz to raczej absolutne podstawy.
Zamówiłem już sobie te książki i zresztą kilka innych.

Zdrówko!
Paco
Patryk Kizny
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 14 Mar 2010, 19:40

Jest jeszcze Digital Cinema Filmmakers Courses. Przed zakupem można pociągnąć 44 giga z rs :)

Osobiście jesczez nie oglądałem, ale jako rekomendacje może posłużyć ten oto cytat z DVinfo:

After 1 minute I was hooked! The section on screenwriting was incredible! It was not only informative but inspirational. I have been touched by this product. It lit a fire, in me and the next monday I was at B&H looking for Mics and lights. I just got an A1 and all the lighting info became priceless. I am a fan of this series, and it's a must for aspiring filmmakers because you can't just pick it up. Thanks again Rush for this product and again please, accept my apologies for the diss of the box cover.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez psychoraper » 14 Mar 2010, 20:09

Krzysztof napisał(a):Przed zakupem można pociągnąć 44 giga z rs

Zdarłeś to???? Bo jestem ciekaw co to wogole jest. Są jakies probki w necie?

No i powiedz jak szeroko mam sie usmiechać zebym nie musiał tego ściągać z neta... sąsiedzie ;)
Ostatnio edytowany przez psychoraper, 14 Mar 2010, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez pacocreative » 14 Mar 2010, 20:10

Krzysiek, dzięki za to, widzę, że będzie co oglądać.
Tylko muszę trochę miejsca na dysku odzyskać :)
Patryk Kizny
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 14 Mar 2010, 21:12

@ psychoraper - takie rzeczy to na prv :)

Jeszcze jeden wideotutorial tym razem na temat oświetlenia w filmie - DV Enlightenment.

Image

Poniżej fragment recenzji:

Over the years I have worked with a number of tutorials from DVcreators.net and have always felt that the production values of their products are excellent, this DV Enlightenment tutorial is true to form. I found this tutorial to be exceptional. It explains and demonstrates the different components of lighting and does so in a clear and interesting manner, it makes professional lighting seem intuitive (which it really is once you have understanding). There are reasons that this tutorial works so well. It is thorough and covers the basics of four point light, who's understanding is fundamental to producing professional lighting. It demonstrates that you can produce professional light 'on the cheap', with just a few basic lights and inexpensive accessories. It teaches you how to use creative lighting that will help add visual mood and ambience to your work, which will help you tell your story. It does all this on screen, you actually see the crew setting up lighting for different situations; indoors, outdoors, mixed light and green screening. You see how light is controlled and shaped for use, testing and controlling exposure using the zebra stripes in your camera, work with different color temperature light, the positioning of lights for effect and even the aesthetics of light and the uses for spectral (point source) and soft light. This DV Enlightenment tutorial from DVcreators.net is one of the best I have ever seen.

Jeśli ktoś chce sprawdzić, czy warto wydać na ten tutorial 75 dolców niech odwiedzi ten link.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Hddslr cinema with Vincent Laforet

Postprzez dreamboy » 31 Sty 2011, 14:46

Już kiedyś na forum były poruszane kursy z użyciem dslr w filmie, przez tego słynnego fotografa. Uważam, że kurs jest warty oglądnięcia. Dla chętnych podaje link do strony z tym kursem: http://creativelive.com/courses/vince_laforet/ gdzie można zapoznać się z tematami wykładów.
Poniżej podaje link dla ludzi z "małym portfelem" :twisted: :
http://www.torrentdownloads.net/torrent ... nt+laforet

...a dla jeszce bardziej spragnionych kolejnych wrażeń - kolejny kurs, ale za to z Philip Bloom "F-Stop Academy: Learn Canon 5D Mark II Cinematography with Philip Bloom"
http://www.heroturko.org/tutorials/phot ... bloom.html
Awatar użytkownika
dreamboy
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: dundee/krakow

Następna

Wróć do Sztuka operatorska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości