szarpanie podczas zmiany ogniskowej.

Re: szarpanie podczas zmiany ogniskowej.

Postprzez luke » 06 Sty 2012, 19:26

Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził ;)
Chciałbyś coś małego, lekkiego, łatwego w obsłudze, uniwersalnego, dającego profesjonalną jakość i pewnie jeszcze niedrogiego...
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez maviozo » 06 Sty 2012, 19:52

Myślę, że rig/follow focus, których potrzebowałbyś do "pierścieni" będą jeszcze bardziej nieporęczne od kamery..to trzeba złożyć, poskręcać, przetransportować..zabawka nie na dwie minuty.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez mbloch » 06 Sty 2012, 20:11

luke napisał(a):Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził ;)
Chciałbyś coś małego, lekkiego, łatwego w obsłudze, uniwersalnego, dającego profesjonalną jakość i pewnie jeszcze niedrogiego...

DOKŁADNIE :-D
Dlatego wybór padł na Nex-a C3 lub (o ile cena pozwoli) 5N
mbloch
New Member
New Member

Postprzez Kenzo » 06 Sty 2012, 20:33

Generalnie obiektywy fotograficzne nie były projektowane do płynnej zmiany ogniskowej więc nic dziwnego, że szarpią. Pewnie jedne bardziej inne mniej, może też są takie, które umożliwiają całkiem płynną zmianę ogniskowej.
Chociaż mówi się , że zmiana ogniskowej to największe zło i amatorszczyzna, to nie do końca prawda, zoomowanie też jest jedną z technik, którą można wykorzystać kreatywnie, a nie tylko w stylu newsowego "pompowania zoomem".

Też mi tego brakowało dlatego własnie niedawno zaopatrzyłem się w zoom typu "pompka". Do codziennego filmowania raczej jest ciężki do okiełznania, natomiast sam zoom działa bardzo płynnie.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Poprzednia

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości