Statyw naramienny. Jaki? Wasze opinie.

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Postprzez imeil » 12 Sie 2011, 15:34

Witajcie koledzy i koleżanki ... w związku z tym że to mój pierwszy post to witam i mam nadzieję że tu długo posiedzę... ale wracam do sedna.
Statywy naramienne... co Wy o nich sądzicie? A dokładniej rzecz ujmując co sądzicie o takim statywie naramiennym:
Image

Wygląda strasznie - nie sądzicie? Wygląda nawet nie weselnie... wygląda żenująco... tak sądziłem do dziś, a dlaczego zmieniłem zdanie to o tym za chwilę.

Zacząłem się nad czymś takim ponieważ szukam szybkiego, lekkiego, kompaktowego i stabilnego rozwiązania do strzelania zdjęć w dość dynamicznych sytuacjach. Dotychczas przez ostatnie lata pracowałem na dużych kamerach (beta) i masywnych statywach.. przy dość spokojnych realizacjach... w związku z czym nie mam rozeznania w rozwiązaniach lekkich i mobilnych. Lekkie i mobilne i tanie zawsze kojarzyły mi się z niestabilnością i zabawkowością....
Ale dziś trafiłem na to wideo:

No i to zmieniło moje myślenie...

I teraz moje właściwe pytanie... po zerknięciu na to - moim zdaniem mało zachęcające zdjęcie - i obejrzeniu tego bardzo zachęcającego filmiku ... powiedzcie co sądzicie o takim rozwiązaniu ... i czy może jakimś cudem ktoś z was miał okazję go używać i może się podzielić osobistymi wrażeniami.
Brać trzeba pod uwagę że statyw kosztuje +/- 30 dolarów ( w polsce od 59pln do 100pln)

Będę wdzięczny za każdą opinię, wrażenia i poradę.
imeil
VIP Member
VIP Member

Re: Statyw naramienny. Jaki? Wasze opinie.

Postprzez luke » 12 Sie 2011, 21:08

Ja mam właśnie ten wynalazek. Co mogę powiedzieć? Tyle, że ma rewelacyjny stosumek ceny do jakości. Dałem za niego 70 PLN i po drobnych przeróbkach daje rade ;) Użyłem go kilka razy i już na siebie zarobił z nawiązką. Jasne, że jak masz kasę na dobrego riga, to nie ma co myśleć o tym statywie naramiennym. Ale jak budżet ograniczony to warto.
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez imeil » 12 Sie 2011, 21:51

Masz absolutna rację - rig to jednak rig, ale szukam właśnie rozwiązania małego polowego a rig to jednak kupa zelastwa.
Skoro więc używasz to czy jest to tak stabilne i mobilne jak koleś pokazuje w tym filmie. Pytam ponieważ to co jest spowodowane Polsce dostępne wydaje się gorsze nóż to co koleś pokazuje w filmie.
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez maciek8791 » 12 Sie 2011, 22:00

Ja bym nie brał tego z uwagi na jedną rzecz - to oparcie na klatce piersiowej. Mam statyw fotonu oparty na podobnej zasadzie. Nie idzie tym robić chyba żebym przestał całkiem oddychać :D jakikolwiek oddech i kamera chodzi góra-dół. Dla mnie nieporozumienie z oparciem w miejscu klatki piersiowej. Dołóżcie te 3-4 stówy i kupcie riga za ok. 500 zł (tego z niebieskimi zaciskami). W połączeniu z obiektywem ze stabilizacją - bajka.

pozdrawiam
Maciej
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Postprzez luke » 12 Sie 2011, 22:12

Potwierdzam, że jest to rozwiązanie mobilne. Statyw jest lekki i składa się szybko do małych rozmiarów. Ze stabilnością jest na czwórkę. Fakt, że jak jesteś zasapany to obraz pływa. Tak jak już pisałem: lepszy jest rig, ale jak kasy brak to daje rade. Na pewno nie jest to badziew, nie do użycia, którego cena jest nieadekwatna do jakości.
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez nevoX » 12 Sie 2011, 23:23

Zainteresuj sie rigiem Spider. Bardzo mobilny i za cene 300zl na Allegro.
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez imeil » 13 Sie 2011, 07:15

No taki spider to nie taki zły pomysł... Choć zastanawiam się jak taki spajderek się nosi... Na bo jeśli już to przemawia do mnie to rozwiązanie s filmu -_ten naramienny plus taki spajderek. Dodam tylko ze potrzebuje go do kamery(kamer) a nie aparatu...
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez andibandi » 14 Sie 2011, 20:04

Używam w/w sprzętu razem z rigiem Hangrip V8. Całość tworzy całkiem udane połączenie. Nie jest to rozwiązanie najlepsze ani jedyne. W większości przypadków (wesele, konferencja, targi, wykłady) sprawdziło się. Czego brakuje najbardziej – przeciwwagi. Jak założysz komplet sprzętu to po 20 minutach plecy zaczynają boleć. Daje rade w pełnym rynsztunku wytrzymać godzinę. Zaletą jest niewielka waga i wymiary oraz błyskawiczny montaż i demontaż. Kombinuję jak do ramienia doczepić pałąk a na nim powiesić odważniki i wtedy zrezygnować z podpórki brzusznej.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/a ... directlink
550D, parę słoików i trochę żelastwa
andibandi
New Member
New Member

Miejscowość: Sandomierz

Postprzez fiba » 16 Sie 2011, 12:49

Ja posiadam również taki statyw naramienny.
Póki co samego nie używałem, kupiłem bo zamierzam zrobić bazę pod riga takiego jak tutuaj:

Na forum cinema5D.com jest kilka tematów na temat tego wynalazku (statyw naramienny) i większość pozytywnych :)
Co do 'oddychania' jeszcze.. Moim zdaniem gdy dołożymy rączki to wtedy podpórka nie opiera się o brzuch tylko znajduje się w pewnej odległości od niego dzięki czemu takie zjawisko nie będzie występowało. A podpórka przydaje się gdy nie kręcimy, wtedy możemy ściągnąć ręce żeby odpoczęły a rig nam nie zleci.

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez imeil » 17 Sie 2011, 14:49

I nastąpiło... dorodzy panowie i pewnie panie... jako że stary już ze mnie człek i nie lubię pozostawiać dyskusji nieskończonymi - dziś przyszedł czas na podsumowanie mojego zapytania.
Na wstępie oczywiście dziękuję wszystkim którzy starali się mi pomóc i doradzić, a w czym to pomogło?

Decyzja zapadła i zakupiłem przy pomocy serwisu Allegro rig spider który polecaliście (szybka paczka-po 24h miałem w domu produkt, świetny kontakt ze sprzedającym - ogólnie polecam aukcję) jak i również statyw naramienny którego dotyczył tenm wątek od początku.

Co mogę sam powiedzieć na temat tych właśnie produktów... jedyne co mogę zrobić to polecić obydwa... są świetnym połączeniem cena/jakość zaskakującą naprawdę solidnością wykonania.
Więc może od początku...
Statyw naramienny kupiłem również przez allegro ( również polecam 59,88pln plus wysyłka więc nawet gdyby okazało się jednorazówką to i tak cena jest ok) ... po zamontowaniu kamery i całego żelastwa dookoła niej statyw jest stabilny, ręka się nie męczy i problem z oddychaniem i ruchami kamery tym spowodowanymi nie występuje... no chyba że może ktoś ma astmę albo coś gruźlicę i nim rzuca :)

Co do rigu spider - polecam... wiele możliwości konfiguracji, całkiem stabilny, wytrzymałość do 4,5 kilo(według producenta). po złożeniu bardzo mały, .. i solidnie wyglądający.

Jeśli ktoś jeszcze nie jest pewny to polecam poniższe filmiki które mnie przekonały.. (może wkrótce również wytworzę coś na zasadzie testu/wideo review ale narazie to co inni pokazali:

Świetne obudowanie naramiennego statywu w osprzęt i dslra:

Krótki ogólny opis statywu naramiennego:

Świetny test obciążenia dla statywu naramiennego dla wszystkich tych którzy nie są pewni jego wytrzymałości (32 funty to około 14,5 kg) :

steadycam i nasz statyw naramienny - mnie przekonuje i to bardzo:

Rig spider - chyba najbardziej znany filmi i jednocześnie najmniej konkretny :)

Rig spider i krótki test:

Pokaz układania i rozkładania riga spidera. W niektórych momenmtach sprawia wrażenie "rozlatującego się" - szczególnie w miejscach gdzie nie ma gałek do przykręcania, ale osobiście zapewniam że to jest spowodowane tylko tym że autor filmu rozkręcił te łączenia żeby łatwiej się układało. Do rozkręcania i skręcania na tych łączniach co prawda nie ma żadnych "motylków" czy gałek, ale w komplecie jest klucz imbusowy którym dokręcamy konstrukcję gdy jesteśmy już pewni tego że tak właśnie chcemy pracować"

Z rzeczy które mogę powiedzięc i polecić każdemu kto będzie używał tych urządzeń jak i jakichkolwiek innych statywów, rigów, monopodów czy steadycamów i glidecamów. Polecam zamówienie i zamontowanie na wszystkich urządzeniach takiej samej szybkozłączki a do kamery/aparatu zamontować pasującą do nich stopkę.
Co to daje?
Daje to przede wszystkim dużo szybszy montaż bo tylko podchodzimy...KLIK...i gotowe... nie musimy nic przykręcać i się męczyć.
i Kolejną ważną rzeczą za tym żeby zamontować takie same podstawki jest to że ciągle odkręcając i zakręcając nasz aparat czy kamerę wcześniej czy pózniej nam się spieprzy gwint pod podstawkę, więc musimy to ograniczać tak mocno jak się tylko da.

Tyle na dziÅ› ode mnie. :)
http://splaszfx.pl - praca
http://motionfreaks.pl - Newsy i After Effects
25fps.pl - relaks i filmiki
http://www.dslry.pl - kamery i filmowanie
imeil
VIP Member
VIP Member

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości