Jako świeżak na początku dzień dobry bardzo.
Jak wielu na tym forum i na mnie przyszedł czas do zmiany kamery na lustro, w związku z czym mam kilka pytań dla osób używających powyższego na co dzień. Przeczytałem chyba wszystko co można przeczytać i na chwilę obecną nurtują mnie następujące rzeczy - ludziom dobrej woli bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Mam kilka typów co do mojego zestawu i sporo wahań:
1. opcja główna 5dmk2 +.... jako, że często zdarza mi się pracować w sytuacjach gdzie nie ma za bardzo czasu na częste wymiany obiektywów, albo przynajmniej jest to kłopotliwe (tak, między innymi wesela) wymyśliłem sobie taki zestaw
-chwalony tu na forum tamron 17-50 2.8
-do tego canonowski 70-200 2.8
i tu pytanie, czy coś radykalnie byście odradzili? coś nie tak w moim toku myślenia? wydaje mi się, że stałki w tym przypadku będą zbyt kłopotliwe, planuję wprawdzie jakieś do sytuacji gdzie jest więcej czasu, ale do sytuacji gdzie nie ma czasu na wymiany mam te dwa szkła. Pytanie także czy 2,8 jest problematyczne pod względem światła (czy nie jest za ciemny) - wiem, że to nie 1,4 w stałce, ale chodzi o kompromis między światłem a zasięgiem i wygodą. A może jednak różnica między tymi dwoma a stałkami jest tak drastyczna, że warto mimo wszystko zrezygnować z tego co proponuję i wziąć stałki?
2.dodatkowy aparat- tu już z jakąś stałką (jeszcze nie wiem jaką), pytanie tylko - często poruszane na tym forum
60d czy 550/600d?
wiem, że było to wałkowane wiele razy i na ogół padał wybór na 550d + magic lantern, mam jednak zasadnicze wątpliwości - jak wygląda różnica między 60d a 550d pod kątem pracy na wysokich iso w słabym oświetleniu (czy jest zauważalna, czy w ogóle jest?) i drugie zasadnicze pytanie, na ile problematyczna jest dla was praca z 550d z balansem bieli? 60d ma ustawienie balansu w stopniach calvina, z doświadczenia wyciągniętego z pracy normalna kamerą, w wielu sytuacjach gdzie nie ma dużej ilości czasu nie wyobrażam sobie pracy bez możliwości ustawienia balansu w stopniach - a może aparat radzi sobie znacznie lepiej i nie warto dopłacać do 60d tego 1000zł tylko po to aby mieć ustawienia w calvinach? czy jest jeszcze coś co działa na korzyść 60d?
Mowa tylko o video, do fotografii używam systemu nikona z którego jestem bardzo zadowolony, jak wielu jednak doszedłem do wniosku, że nie ma chyba co czekać, aż nikon w końcu zrobi coś sensownego do filmowania.
Pozdrawiam i dziękuję bardzo za wszelkie rady.
Ps nie interesuje mnie różnica w dźwięku bo będzie zewnętrzny rejestrator, nie interesuje tez monitor, bo będzie dodatkowy liliput. Moderatora przepraszam też za pytania o obiektywy w tym dziale, ale chciałem wszystko zmieścić w jednym wątku.