standardowo - co wybrać?

rozważania na temat zakupu aparatu

standardowo - co wybrać?

Postprzez kozaxx » 28 Lis 2011, 19:24

Jako świeżak na początku dzień dobry bardzo.
Jak wielu na tym forum i na mnie przyszedł czas do zmiany kamery na lustro, w związku z czym mam kilka pytań dla osób używających powyższego na co dzień. Przeczytałem chyba wszystko co można przeczytać i na chwilę obecną nurtują mnie następujące rzeczy - ludziom dobrej woli bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Mam kilka typów co do mojego zestawu i sporo wahań:
1. opcja główna 5dmk2 +.... jako, że często zdarza mi się pracować w sytuacjach gdzie nie ma za bardzo czasu na częste wymiany obiektywów, albo przynajmniej jest to kłopotliwe (tak, między innymi wesela) wymyśliłem sobie taki zestaw
-chwalony tu na forum tamron 17-50 2.8
-do tego canonowski 70-200 2.8
i tu pytanie, czy coś radykalnie byście odradzili? coś nie tak w moim toku myślenia? wydaje mi się, że stałki w tym przypadku będą zbyt kłopotliwe, planuję wprawdzie jakieś do sytuacji gdzie jest więcej czasu, ale do sytuacji gdzie nie ma czasu na wymiany mam te dwa szkła. Pytanie także czy 2,8 jest problematyczne pod względem światła (czy nie jest za ciemny) - wiem, że to nie 1,4 w stałce, ale chodzi o kompromis między światłem a zasięgiem i wygodą. A może jednak różnica między tymi dwoma a stałkami jest tak drastyczna, że warto mimo wszystko zrezygnować z tego co proponuję i wziąć stałki?

2.dodatkowy aparat- tu już z jakąś stałką (jeszcze nie wiem jaką), pytanie tylko - często poruszane na tym forum
60d czy 550/600d?
wiem, że było to wałkowane wiele razy i na ogół padał wybór na 550d + magic lantern, mam jednak zasadnicze wątpliwości - jak wygląda różnica między 60d a 550d pod kątem pracy na wysokich iso w słabym oświetleniu (czy jest zauważalna, czy w ogóle jest?) i drugie zasadnicze pytanie, na ile problematyczna jest dla was praca z 550d z balansem bieli? 60d ma ustawienie balansu w stopniach calvina, z doświadczenia wyciągniętego z pracy normalna kamerą, w wielu sytuacjach gdzie nie ma dużej ilości czasu nie wyobrażam sobie pracy bez możliwości ustawienia balansu w stopniach - a może aparat radzi sobie znacznie lepiej i nie warto dopłacać do 60d tego 1000zł tylko po to aby mieć ustawienia w calvinach? czy jest jeszcze coś co działa na korzyść 60d?

Mowa tylko o video, do fotografii używam systemu nikona z którego jestem bardzo zadowolony, jak wielu jednak doszedłem do wniosku, że nie ma chyba co czekać, aż nikon w końcu zrobi coś sensownego do filmowania.

Pozdrawiam i dziękuję bardzo za wszelkie rady.

Ps nie interesuje mnie różnica w dźwięku bo będzie zewnętrzny rejestrator, nie interesuje tez monitor, bo będzie dodatkowy liliput. Moderatora przepraszam też za pytania o obiektywy w tym dziale, ale chciałem wszystko zmieścić w jednym wątku.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: standardowo - co wybrać?

Postprzez luke » 28 Lis 2011, 19:32

chwalony tu na forum tamron 17-50 2.8

To jest obiektyw pod cropa. Do piÄ…tki nie podejdzie.
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez kozaxx » 28 Lis 2011, 19:33

słuszna uwaga - dzięki, w takim razie na szeroki kąt pójdzie pewnie stałka lub może 16-35 canona.
Ciekawi mnie najbardziej opinia na temat 70-200
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez greg » 28 Lis 2011, 19:38

kozaxx napisał(a):Ciekawi mnie najbardziej opinia na temat 70-200

O szklach 70-200 napisalismy juz na forum chyba wzystko, zatem polecam zaprzyjaznic sie z wyszukiwarka postow. NIc nowego tutaj napewno nie dodamy
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez kozaxx » 28 Lis 2011, 20:24

z tym pytaniem o szkła może faktycznie nie do końca trafiłem, zbytnio skupiłem się na aparatach, dalej jednak pozostaje kwestia pytań odnośnie balansu bieli i iso w d60 i 550d
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez kozaxx » 29 Lis 2011, 23:21

Napisze ktoÅ› coÅ› na temat tego balansu? ProszÄ™!!!
Na temat szumów przyjmę wypowiedź z innych tematów, że "różnica w jakości jest żadna"
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez Kenzo » 30 Lis 2011, 10:12

W 550D po wgraniu ML też masz możliwość ustawiania balansu w Kelvinach.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez przemol » 03 Gru 2011, 17:06

Cześć!
Nie będzie to odpowiedź wprost na Twoje pytanie.
Kilka miesięcy temu też miałem takie dylematy i niestety popełniłem kilka błędów przy zakupach, co dopiero w praniu miało okazję wyjść. Może na coś przyda się Tobie moja odpowiedź.
Dodam tylko, że dla mnie dopiero teraz nasze zestawy mają sens (filmujemy we dwoje).

5d MkII
Canon 24-70 2.8
(nie widzę potrzeby szerzej, ale zawsze można Samyego 14mm podpiąć - tylko jest nieładna dystorsja na FF)
Canon 70-200 2.8 MkII IS

MkII - to istotne, bo dopiero MkII jest ostre od 2.8 (nie jak poprzednik, dopiero od 4) - tylko to szkło jest mega drogie
IS - bez stabilizacji (przy dużym tele) na statywie foto, drgania masakryczne, przy każdym dotknięciu aparatu lub statywu - można mieć mega ciężki statyw wideo i pewnie będzie lepiej, ale dla mobilnych to utrudnienie (statywu pro wideo nie posiadam, więc spekuluję ;)

7D
Samyang 14mm ,35mm, 85mm (o Samyang'ach nie chcę się rozpisywać - je po prostu trzeba mieć).
Z czasem będzie też 8mm Fisheye i być może 24mm
(pierwszy obiektyw pewnie tylko do kilku ujęć na film, chyba, że jakieś deskorolki czy rowery, wtedy znacznie więcej, a drugi wiele do naszego zestawu już nie wniesie, poza światłem, więc opcja do rozważenia).

Oczywiście obiektywami można się dowolnie wymieniać, co daje więcej kombinacji, na każdą pogodę ;)

Moje wtopy:
Canon 17-55 2.8 IS - świetny dla fotografa, masakra dla filmowca pomimo IS - pierścień ostrości porażka.
Canon 10-22 3.5/4.5 (sprzedaję, bo zalega w szafie) - wolę jaśniejszą i ostrzejszą stałkę Samyang 14mm (nie aż tak szeroko pod 7d, ale może być) do pracy z Glidecamem, gdzie zoom nie jest mi potrzebny. Zresztą, kontynuując szczerość (wolę sprzedać fotografowi - na pewno będzie zadowolony), szkło spoko dla fotografa, ale dla filmującego lustrzanką potrzeba trochę więcej rozdzielczości/ostrości i mniej aberracji, ze względu na rozdzielczość - marne 1080/720 ;)

Jeśli kręcisz film okolicznościowy, często w pomieszczeniach i niejednokrotnie w ciemnościach, polecam nasze zestawy, a szczególnie Samyang'i.
Nie popełnij tych samych błędów co ja, bo za kilka miesięcy będziesz odsprzedawał nowy sprzęt ze stratą :).

Aha...nie podejrzewam, żeby Tamron miał dobry pierścień ostrości (również wszystkie Canony nie L-ki).
Filmowanie DSLR = full manual i jest to bardzo ważna kwestia - chyba, że masz FollowFocus - nie miałem okazji używać, więc nie wiem, czy to załatwia sprawę beznadziejnego pierścienia ostrości obiektywu.
przemol
New Member
New Member

Postprzez kozaxx » 03 Gru 2011, 19:59

Bardzo dziękuję, post na pewno przydatny.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości