sprzęt do klipów - 24tys

rozważania na temat zakupu aparatu

sprzęt do klipów - 24tys

Postprzez mentos » 12 Gru 2011, 20:05

Witam,
jestem tu nowy, chociaż już od dłuższego czasu czytam wasze forum, to jeszcze się nie udzielałem. Tak więc na wstępie witam wszystkich:) Na wasze nieszczęście zaraz zaleje was durnymi pytaniami...;] Jeżeli zachaczę o tematy które pojawiły się już na tym forum to przepraszam. Wydaje mi się, że większość czytałem, ale w tym ogromie mogłem coś przeoczyć. Także jeśli już coś było to proszę walnąć mnie w łeb:))

Sprawa wygląda następująco:
Planuję zakupić sprzęt do około 24tys. który posłuży mi do produkcji teledysków/nagrań ze studia muzycznego/koncertów.

Proszę was o opinie i propozycję różnych konfiguracji. Narazie zastanawiam się nad:

realizacja zdjęć:
canon 5d - 7.200zł
obiektywy - tutaj narazie mam mętlik w głowie. Generalnie myślałem o:
- Samyang 35mm f/1.4 - 1400zł
- Sigma 18-200 (http://allegro.pl/sigma-18-200-f3-5-6-3 ... 67117.html)
lub TAMRON 18-270 (http://allegro.pl/tamron-18-270-vc-pzd- ... 66682.html)
to w zaokrągleniu 2000zł

taki wybór, dlatego że potrzebuje jedno bardzo jasne szkło (zastanawiałem się też nad 50, ale stwierdziłem, że 35 da lepsze efekty przy klipach). Drugi obiektyw potrzebuje z dużym zakresem ogniskowej (do ewentualnych nagrań z koncertów) - tylko zastanawiam się czy na najwyższym zakresie 270 przesłona 6.3 da rade przy oświetleniu scenicznym...? ale matryca 5d powinna poradzic sobie z dużym iso... W ogóle to chciałbym jakiś L ;D ale chyba mnie na to nie stać..

..no i filtr szary by się przydał do samyang (http://allegro.pl/filtr-szary-regulowan ... 47353.html) + (http://allegro.pl/filtr-polowkowy-szary ... 87921.html) - w sumie 250zł

karty - 2x8GB (http://allegro.pl/8gb-compactflash-cf-s ... 72757.html) - 400zł

statyw manfrotto (http://multifoto.pl/manfrotto-546gb-glo ... rotto.html) - 2560zł ...znalazłoby się coś tańszego w tej klasie?

co do reszty sprzętu realizacyjnego to będę jeszcze wspomagał się 550d oraz lilliput'em. Światło, slajder, jazde, kran itp. będę wypożyczał.

postprodukcja:
macbook pro 15 - 8000zł (musi być to przenośka, bo czasami trzeba coś zmontować w terenie, a na miejscu będę traktował to jako "jednostkę centralną" - pięknie brzmi:)

final cut X - 1500zł z dodatkami (tak na marginesie to dlaczego on jest taki tani?) wiem, wiem, że sporo złych rzeczy o nim krąży. Obecnie montuje na ediusie 6 i zdecydowanie chce przejść na coś bardziej pro. Wiem że X jest mniej pro niż poprzednie jego wersje, ale sądze że i tak wali w łeb ediusa. Martwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie to że podobno FCX potrafi szwankować z niektórymi macbookami, mieliście takie przypadki? No i jak wygląda sprawa z wystawieniem faktury przez apple? Formy "płytowej" FCX chyba nie ma i nie będzie...

...a i jeszcze jedna ważna sprawa - wszystkie rzeczy muszę zakupić nowe. Później ewentualnie będę dokupował używane obiektywy:)

i tak o to "wydałem" 23310zł...

Bardzo was proszÄ™ o porady i opinie.
mentos
Just Arrived

Re: sprzęt do klipów - 24tys

Postprzez t-jack » 12 Gru 2011, 20:43

Na pewno do edycji PC, Maca odradzam wszelkimi kończynami, drogi, słaby, psuje się...

Więc tu już oszczędzasz dużo.

Zestaw na C 5D mk II może być, z tym, że ani sigma 18-200, ani tamron 18-270 nie kryje pełnej klatki. Jeśli chcesz takie szkła, weź raczej 7D.

Tego typu zestawy, pod teledyski:
5D mk II + C 28/1,8 + 24-105
C7D + C 17-40 + C 50/1,4 + C 70-200
Ew IMO najciekawiej, choć bez zoomów:
Panasonic GH2 + Olympus 12/2 + Voigtlander 25/0,95 + Olympus 45/1,8 (zamiast tego ostatniego może być np jakieś szkiełko FD, powiedzmy 50/1,4, taniej wyjdzie).

Pamiętaj, że sam aparat + szkła to nie wszystko, dochodzą do tego monitory, follow focus, matte box, no i standardowo statyw, może jakiś glidecam czy coś...
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez mentos » 12 Gru 2011, 22:26

t-jack napisał(a):Na pewno do edycji PC, Maca odradzam wszelkimi kończynami, drogi, słaby, psuje się...

??? Zdziwiła mnie taka opinia. Raczej spotykałem się z pozytywnymi ocenami mac'a. To co w takim razie proponujesz? i7 4gb ram, grafika 1gb... wystarczy? A program? avid? sony vegas? muszę się na coś przeżucić bo już nie zdzierże tego ediusa:P

t-jack napisał(a): ani sigma 18-200, ani tamron 18-270 nie kryje pełnej klatki

może to głupie pytanie, ale po jakich parametrach mogę poznać czy dany obiektyw jest przeznaczony do pełnej klatki czy nie? Czy znajdę coś do 5d z podobnymi parametrami i ceną jak w/w sigma i tamron?
mentos
Just Arrived

Postprzez rafilm » 12 Gru 2011, 22:57

mentos napisał(a):A program? avid? sony vegas? muszę się na coś przeżucić bo już nie zdzierże tego ediusa:P

Może taki mały "Off Topic" - co Ci nie pasuje w Edius'ie ?

Pracowałem na wielu programach i jakoś ten wydaje mi się jeszcze najsensowniejszym wyborem.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez RyanCam » 12 Gru 2011, 23:20

t-jack napisał(a):Na pewno do edycji PC, Maca odradzam wszelkimi kończynami, drogi, słaby, psuje się...

Nie ma co pisać takich bzdur (bo nie poparte niczym) i rozpoczynać kolejnej wojny na temat świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Bądźmy dorośli, każdy ma rozum i wybierze sprzęt odpowiedni do potrzeb. Jedni wezmą PC, inni Apple i wszyscy będą mieć rację w swym wyborze.

Czy drogi to pojęcie względne, słabe też nie są... psuje się? Wszystko się psuje. MBP 15" i7 wersja 2011 śmiga aż miło... długi czas pracy w terenie, stacjonarnie wpięty do monitora zewnętrznego. Ma to co potrzeba, wydajnościowo jest nieźle. Cena, no cóż. Nawet doliczając koszt oprogramowania, które dostajemy w cenie lapka wychodzi drożej niż PC. Ale jednak warto. Po prostu od wyjęcia z pudła to działa.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez t-jack » 13 Gru 2011, 03:05

Psuje się owszem wszystko, ale PC łatwiej naprawić. A argumentu, że są tańsze, nie podważy nikt, bo liczyć mam nadzieję każdy umie. Jaki soft, to już kwestia indywidualna. Teraz głównie używam premierki, bo wygodnie pracuje się na tercecie premiere, photoshop, after, ale programom ze stajni Avida też nie mam nic do zarzucenia.

Pod 5D (czyli aparat full frame) pasują obiektywy z mocowaniem EF, a te z EF-S już nie. Z podobną ceną i parametrami są różne gniotki, typu 28-300 Tamrona, ale dobrymi szkłami bym tego nie nazwał. Jest oczywiście 28-300L Canona, świetne szkło, ale ogromne, i patologicznie drogie (choć wielu wypadów na zdjęcia nie wyobrażam sobie bez niego, ale do filmowania nigdy nie używałem i raczej nie użyję).
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

sprzęt do klipów - 24tys

Postprzez greg » 13 Gru 2011, 08:04

t-jack napisał(a):Psuje się owszem wszystko, ale PC łatwiej naprawić..

a slyszales o apple care? ;)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Kenzo » 13 Gru 2011, 09:11

Dyskusja Mac vs PC jest bezsensu. Mac równie dobrze nadaje się do montażu. Inna sprawa, że biorąc pod uwagę cenę Maczków to zdecydowałbym się na niego tylko pod kątem montażu na Final Cut. Oczywiście jak ktoś ogólnie potrzebuje OSX-a, bo bardzie lub, itd, niech bierze Maca, jak ktoś chce stawiać typową maszynkę do montażu, to poza ceną nie ma różnicy czy Mac czy PC. Mac+Final Cut cenowo wychodzi podobnie jak PC+Avid MC, a mnie osobiście przekonuje bardziej druga wersja.
Ale zostawiając osobiste preferencje, na pewno laptop do montażu to kiepski pomysł, oczywiście jako wsparcie, pomocniczy komputer jak najbardziej ale jako podstawowa jednostka montażowa to zły pomysł.

No i jak wcześniej pisał t-jack te tanie, wakacyjne spacer-zoomy raczej sobie odpuść.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez mentos » 13 Gru 2011, 09:29

rafilm napisał(a):Może taki mały "Off Topic" - co Ci nie pasuje w Edius'ie ?

Pracuje na ediusie od ponad 2 lat i wydaje mi się, że już niczym mnie nie zaskoczy. Wcześniej pracowałem trochę na adobe, ale edius okazał się dla mnie "wygopdniejszy". Teraz chcę zwyczajnie przeżucić się na coś innego. FCX wydaje mi się dobrą drogą.

RyanCam napisał(a): MBP 15" i7 wersja 2011 śmiga aż miło... długi czas pracy w terenie, stacjonarnie wpięty do monitora zewnętrznego. Ma to co potrzeba, wydajnościowo jest nieźle.

na tym MBP 15 masz FCX czy jakÄ…Å› starszÄ… wersjÄ™? Pracujesz na mov bez problemu? ...i z koloryzacjÄ… nie tnie?

t-jack napisał(a): Pod 5D (czyli aparat full frame) pasują obiektywy z mocowaniem EF, a te z EF-S już nie.

aaa... ja głupi... wydawało mi się że zapis EF to kwestia tylko dot. focusa. No ale ok, to już mi rozjaśniłeś sprawę, dzięki:) Dalej nie wiem co zrobić z obiektywami. Ten 28-300 może i faktycznie fajna sprawa, szkoda tylko że kosztuje koło 10k;]. To może ktoś poleci jakiegoś dobrego zooma do 5d do 2tys?
mentos
Just Arrived

Postprzez RyanCam » 13 Gru 2011, 11:05

mentos napisał(a):na tym MBP 15 masz FCX czy jakąś starszą wersję? Pracujesz na mov bez problemu? ...i z koloryzacją nie tnie?

Mam FCP X oraz FCS3. Nic się nie tnie i wszystko śmiga bezpośrednio (w fcp X) na plikach mov z aparatu. Liczy się oczywiście wydajność dysku tak naprawdę - to jest jedyne wąskie gardło w każdym laptopie. Zwykły wbudowany działa bo działa, ale to nie to. Można oczywiście wymienić na jakiś 7200rpm lub najlepiej SSD, co poprawi wydajność. Można spróbować podpiąć coś w raid pod thunderbolt czy FW800... jest tego trochę do wyboru już. Wszystkie filtry chodzą w RT, nie udało mi się zamulić go nawet kilkunastoma. Fakt - pomaga tu pewnie również renderowanie w tle.

Co do pracy na lapku... już w 2002 roku w jakiejś prasie widziałem reklamę powerbooka z final cut jako przenośne studio filmowe. Pełny montaż da się na tym zrobić, można podpiąć monitor, klawiaturę i mysz i niczym nie różni się praca od stacjonarki. Jedynie jak ktoś ma do kodowania do dvd czy blu-ray pliki godzinne lub dłuższe to sobie nieco dłużej poczeka na efekt końcowy. Przy kilkuminutowych klipach, nie ma to znaczenia czy będzie to minuta dłużej czy krócej.

A jak ktoś lubi Premiere - też chodzi. Avid również. Tak naprawdę w Apple najważniejszy jest OSX - system, którego nie zamienię na inny.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości