Sprawa dźwięku

Re: Sprawa dźwięku

Postprzez greg » 22 Kwi 2011, 20:13

MarcinM napisał(a):trzyma konwencji :)

ale tak jak napisałem: "wszystko zależy od konkretnej produkcji"

gdybyś miał sytuację, że masz tylko rozmówcę np. w pokoju i nie widać innych osób/ruchów wokół, a w przerwach między jego wypowiedziami AGC podnosi Ci poziom dźwięku i dostajesz szum + odgłosy tła = dużo pracy na postprodukcji :)

Dokładnie, choć też sprawdzałem i nie jest tak źle jak by można było się spodziewać.

Dla wyjaśnienia - posiadam tascam dr100, rode Blimp, tyczkę od rode, futrzaki, mnóstwo przeróżnych mikrofonów, które zostały mi po studiu nagrań, ale zawsze staram się wybrać najbardziej efektywną metodę. Jak tylko mogę to eliminuję synchronizację.

Ten patent przedstawiony w filmie nie sprawdza się za dobrze przy sztucznym świetle, bo wtedy wchodzi straszny brum 50Hz który nasila się/zmniejsza przy każdym najmniejszym ruchu mikrofonem. A nie daj Boże ktoś trzyma mikrofon w ręce to już jest tragedia z brumem. Można go eliminować poprzez "odizolowanie się galwaniczne" od mikrofonu :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Amadi » 26 Kwi 2011, 12:06

W dużym skrócie odpowiadając na pytanie nr 4 - wszystko zależy od warunków tła. Na ruchliwej ulicy pół metra będzie za dużo, w komorze bezechowej może być i 10 metrów. Ale ogólna zasada "im bliżej tym lepiej" się sprawdza. A jeśli zamierzasz używać rejestratora jako mikrofonu to już wybitnie im bliżej tym lepiej bo ona ma mikrofony kardioidalne które nie są jakoś bardzo kierunkowe więc będą poza bohaterem zbierać sporo śmieci dookoła.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez atanasis » 28 Kwi 2011, 16:36

Dzięki wszystkim za zaspokojenie mojej żądzy wiedzy :)
atanasis
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości