Watek troche stary, ale warto odswiezyc - cena $4999, B&H i AbelCine przyjmuja zapisy, pierwsze kamery maja trafic do rak uzytkownikow pod koniec maja. Przy obecnym kursie papiera to naprawde niewiele (oczywiscie to rownoczesnie duzo, porownujac z HDSLRs)
spawnd - Obrazek minimalnie lepszy od AF100? Nie wiem, nie wiem:
- ponad 100 linii wiecej, i to prawdziwych, bez aliasingu - to calkiem duzo; zreszta ten akurat parametr ma stosunkowo nieduze znaczenie dla faktycznej ostrosci - za ta odpowiadaja bowiem wartosci MTF w srodku skali - testy, ktore widzialem, kaza mi sadzic, ze FS100 ma tutaj tez wyrazna przewage
- autor testu nie wspomina nic o dynamice, w tym zakresie FS100 bije AF100 na glowe - dla mnie to wazniejsze niz detale
- kolory - z tego co widzialem na necie jest duzo lepiej, byc moze to zasluga 3D-LUT, w którą wyposażono FS100, a moze po prostu ogolnie przyczyna jest pewna slabosc AF100 w tym wzgledzie (nie tak jednak dramatyczna jak GH2 - mam m.in. ten aparat i szlag mnie trafia z powodu kolorow). To generalnie troche wstyd dla Panasa, ktorego kolory zawsze odbieralem jak rewelacyjne (a przeszedlem droge od DVX przez HMC)
- swiatla - AF100 ma bardzo nieprzyjemne przejscie do obszarow przeswietlonych, w duzym stopniu przyczyna jest mniejszy zakres dynamiki, ale nie tylko
- crop i glebia ostrosci - autor troche sie pogubil opisujac rozmiary sensorow - dla AF100 podaje bowiem aktywny wymiar przy pracy w 4:3 a dla FS100 w 16:9 (jedynym trybie dostepnym w przypadku tej kamery). Prawda jest jednak taka, ze w AF100 przekatna pozostaje stala, przez co aktywna szerokosc sensora przy pracy w 16:9 jest wieksza niz wspomniane 17mm (co troche ratuje AF100). Faktycznie daje to pewnie nieco ponad 30% roznicy (cropa) - tu sie nie pomylil. Jesli dla autora ma to marginalny wplyw na glebie ostrosci, to ja sie z tym nie zgadzam. Widze spora roznice w glebii przy pracy z obiektywem 35mm i 50mm (dla tej samej wartosci przyslony i szerokosci kadru), a crop 1.3costam sprawia, ze 35ka staje sie wlasnie mniej wiecej 50tka. Autor nie wspomina tez nic o tym, ze crop zmienia kat widzenia obiektywu, a to moze nawet wazniejsze niz glebia. Poniewaz nie jestem wielkim fanem bardzo szerokiego kata w kinematografii, w przypadku sensora super35 wystarczy mi szklo 24mm. Mam takie jedno o swietle 1.4. W przypadku AF100 musialbym miec jakies 16-18. Ktos zna szklo o takiej ogniskowej z podobnym swiatlem?
- czulosc i poziom szumow - tutaj FS100 zupelnie dystansuje AF100. 18dB gain i wciaz jest praktycznie czysto! AF100 moze pomarzyc o takich parametrach. Jak wielka jest to zaleta wiedza ci, ktorzy uzywaja czasem swiatla wiekszego (i drozszego) niz stuwatowa zarowka zachomikowana z czasow, gdy jeszcze takie byly

Zupelnie nie martwi mnie tez brak filtrow ND. I tak bym ich nie uzywal, zwlaszcza tych mocniejszych, bo to po prostu zly pomysl. Mozliwosci sa bowiem dwie - albo taki filtr nie obcina (odbija) podczerwieni, przez co asfalt i czarne tkaniny przestaja byc czarne (szczegolnie bolesne w przypadku EX1), albo, gdy jest polaczony z hot mirror, odbija ja, co tez nie jest najlepsze, wiadomo bowiem nie od dzis, ze miejscem na filtr hotmirror jest najbardziej zewnetrzny tray kompendium i tam wlasnie mam zamiar go umieszczac. Zgadzam sie oczywiscie, ze dla pracy ukradkiem (run'n'gun) ma to znaczenie - mattebox wowczas odpada - ja tak nie pracuje, wiec ta wada FS100 mnie nie dotyczy. Steadycamow tez raczej nie uzywam...
Tym, co smuci mnie troche w przypadku tej kamery, jest brak SDI (przewaga AF100) i 8bitowe wyjscie HDMI (tutaj AF100 jest tak samo ulomna).
Generalnie jednak kupuje