Marcin Golik napisał(a):Jeśli to ma być "pro" to co tam robi AVCHD? (o ile się nie mylę to max. w avchd to 24mbit) cena pewnie będzie też konkretnie zaporowa w końcu za te "pro" się płaci. Ale czy to naprawdę taki problem wrzucić drugi procek do przechwytywania sygnału z większym bitratem, albo wyciągnąć nieco więcej z tego co jest? Zawsze mnie to dziwiło. No ale wtedy pewnie zewnętrzne rekordery sony nie miałyby sensu

Nic to, ja tam ciągle liczę, że pojawi się w miarę tani zewnętrzny rekorder co te 100-150mbitów przechwyci z jakimś konkretnym subsamplingiem ...i tyle by mi styknęło

Sony zawsze prowadzi tę swoją politykę pierdyliona segmentów sztucznie ograniczanych możliwościami a to kodeka, a to klatkarzu i opcji manulanych więc w sumie nie ma co się dziwić. Tak czy inaczej wygląda to tak że Sony będzie miało trzy kamery o dużej klacie

:
- NEX VH10 - konsumencka, kodek AVCHD o słabym bitrate i bez progresiva
- to nowe coś z matrycą S35, kodekiem AVCHD 24 MBit (czyli na poziomie takim jak obecne prosumerowe kamery Sony) i zapewne będzie pookrawana z paru funkcji PRO po to aby wyraźnie ją oddzielić od:
- F3 - czyli coś jakby seria EX tylko wyposażona w matrycę S35, kodek z EXów (35 Mbit, 4:2:0, MPEG-2)
Powiem szczerze że F3 wygląda bardzo ciekawie, tylko że jest już jednak dość droga a do tego - zwłaszcza w kontekście ceny - to mogła by mieć kodek 4:2:2...
Najdziwniejsze jest to że Canon nic nie robi, mają dobry kodek używany w serii XF (50 Mbit, 4:2:2, MPEG-2), mają najbardziej udane doświadczenia z VideoDSLR i nic. Może chcą wszystkich wyczekać.. cholera wie.