Skąd brać muzykę do filmów?

Re: Skąd brać muzykę do filmów?

Postprzez kisman » 25 Sty 2012, 16:11

Witam wszystkich. Jako, że raczkuję w tej tematyce, mam nadzieję dość oczywiste dla wszystkich pytanie.
Planuję zamieścić w internecie film przedstawiający efekt mojej pracy - fotoalbum ze zdjęciami wykonanymi przeze mnie. Film ten ma promować moje zdjęcia oraz fotoalbum. Tylko promocja, bez żadnych chęci na sprzedawanie samego filmu.
Czy taki film wrzucony na YouTube jest traktowany jako projekt komercyjnym czy też nie?
Czy moge kożystać z muzyki np z www.jamendo.com/ bez kupowania licencji komercyjnej?
kisman
Just Arrived

Postprzez greg » 25 Sty 2012, 16:18

kisman napisał(a):Witam wszystkich. Jako, że raczkuję w tej tematyce, mam nadzieję dość oczywiste dla wszystkich pytanie.
Planuję zamieścić w internecie film przedstawiający efekt mojej pracy - fotoalbum ze zdjęciami wykonanymi przeze mnie. Film ten ma promować moje zdjęcia oraz fotoalbum. Tylko promocja, bez żadnych chęci na sprzedawanie samego filmu.
Czy taki film wrzucony na YouTube jest traktowany jako projekt komercyjnym czy też nie?
Czy moge kożystać z muzyki np z http://www.jamendo.com/ bez kupowania licencji komercyjnej?

Oczywiscie, ze to produkt komercyjny.

Wyobraz sobie, ze stworzyles reklame TV i chcesz uzyc czyjejs muzyki. Samej reklamy przeciez nie sprzedajesz.

Tutaj to dziala dokladnie tak samo.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez kisman » 25 Sty 2012, 16:26

greg - dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co się zorientowałem, pozostaje mi kupić licencję komercjalną lub poszukać muzyki public domain lub wrzucić na YouTube i skorzystać z ich darmowych zasobów w zamian za reklamę. Nie mylę się?
kisman
Just Arrived

Postprzez kamo19 » 07 Lut 2012, 18:02

Czy muzykę dostępną jako Public Domain można wykorzystać do celów komercyjnych ?
kamo19
Just Arrived

Miejscowość: Bielsko- Biała

Postprzez greg » 07 Lut 2012, 18:17

kamo19 napisał(a):Czy muzykę dostępną jako Public Domain można wykorzystać do celów komercyjnych ?

Teoretycznie tak.... nalezy jednak jeszcze zwrocic uwage na prawa wykkonawcze.

Czyli mozesz uzyc np 9 symfonii Bethowena - bo wszelkie prawa finansowe juz wygasly w stosunku do tego dziela, ale musisz sobie te symfonie sam zagrac ;) bo w przypadku jesli uzyjesz aktualnego wykonania jakiejs filharmonii to naruszysz tym samym ich prawa wykonawcze.

To generalnie bardzo zlozona sprawa i najlepiej i najtaniej zamowic sobie tak naprawde muzyke u jakiegos kompozytora, lub producenta - jest wielu, ktorzy beda chcieli kooperowac niekoniecznie na zasadach finansowych.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Piterelis » 08 Lut 2012, 20:11

Witam wszystkich,
Jestem nowym użytkownikiem, dużo już dowiedziałem się na tym forum, chociażby z tego postu dotyczącego podkładów muzycznych, wiele linków przejrzałem, ale ze względu na to, iż nie jestem znawcą muzyki, ciężko jest mi określić np. w podanych przeglądarkach typ muzyki jaki mnie interesuje. Proszę podpowiedzcie mi jaki typ muzyki mam ustawić np. w tej przeglądarce http://www.royalty-free.tv/rftv/frameset.htm, aby znaleźć muzykę którą stosuje się do zwiastunów filmowych... Jaki jest to ogólnie typ muzyki? np. jak na tym króciutkim filmiku http://www.youtube.com/watch?v=ogUBZEPAuOI ??
Piterelis
Just Arrived

Postprzez Piterelis » 12 Lut 2012, 00:54

Przetrząsnąłem zasoby muzyki z tego wątku i nigdzie nie znalazłem podobnego utworu jaki dałem w powyższym linku, głównie na myśli mam podkład w których słychać głos chóru, który dodaje ten niesamowity klimat.... Podpowiedzcie proszę gdzie i czego mam szukać, bo już tracę nadzieję.... :(
Piterelis
Just Arrived

Postprzez rav27 » 13 Lut 2012, 23:31

Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez greg » 20 Mar 2012, 23:37

ja znalazlem cos takiego.

Raczej tanio, a co najwazniejsze - mase dobrych dzwiekow i muzy

www.audiojungle.net
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez bobek3run » 16 Kwi 2012, 12:41

Mam pytanie,
czy wiecie może czy znajdę na jakiejś licencji utwór Linkin Park - No more sorrow do filmu niekomercyjnego? czy pozostało mi pisać do autora o zgodę bądź zakup utworu?
bobek3run
Just Arrived

PoprzedniaNastępna

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości