Rode Video Stereo Mic - sprzężenia

Rode Video Stereo Mic - sprzężenia

Postprzez peter221 » 06 Lis 2011, 12:59

Mam problem na weselach nagrywajÄ…c mikrofonem jak w temacie + 550d + magic lantern

otóż są 2 sposoby kalibrowania czułości nagrywania - gainy w ml oraz przełącznik 0/-10 na mikrofonie

zwykle gain ogólny w ML mam nastawiony na max czyli 32 db co i tak daje nagrywanie stosunkowo ciche w kościele czy podczas przygotowań

problem pojawia się na sali. są strasznie duże różnice czy stoi sie metr czy 10 metrów od głośnika, czy obrócony jesteś do głośnika czy 90st. w bok. Mam pytanie, skąd takie cyrki przy tych mikrofonach i lustrzankach? Gdy nagrywałem kamerą fx1 wszystko dźwięk był wprawdzie słabszy jakościowo ale nie było sprzężeń ani wyżej opisywanych zawirowań :| Strasznym problemem jest to że wypadałoby co minutę zmieniać nastawienie gaina co i tak potem w postprodukcji po prostu zabija :/

od razu zaznaczam że wiem że trzeba nagrywać dźwięk bezpośrednio z miksera ale życie pokazuje że nie zawsze wychodzi - czasem zespół się nie zgadza, czasem padnie dyktafon, czasem inne cyrki np. padnięta karta sd
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Re: Rode Video Stereo Mic - sprzężenia

Postprzez wjpl » 06 Lis 2011, 13:02

W FX1 pewnie był włączony autogain (tyle że lepszy niż w aparatach) i się samo wszystko regulowało, tutaj trzeba się pobawić kompresorami przy montażu żeby wyrównać głośności.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez peter221 » 06 Lis 2011, 13:16

Czy możecie coś polecić/wskazać konkretne narzędzie w premiere?

pokazuję już o co konkretnie chodzi. oto próbka gdzie w ok 2/3 nagrania operator obraca się o 90st. w stronę głośnika, czym to można by wyrównać? Dynamics w adobe? :?

http://w676.wrzuta.pl/audio/7tvzWgQCXFF/rode_svm_t2i_ml
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez xdcam » 06 Lis 2011, 14:47

Podejrzewam, ze nie chodzi Ci o sprzezenia, tylko o przester. Objawia się on charakterystycznym charczeniem głośnych dźwięków. Mogą być tego dwie przyczyny: albo ciśnienie akustyczne przesterowuje membrane mikrofonu (wtedy ewentualnie może pomoc gąbkowa owiewka na mikrofonie), albo mikrofon produkuje zbyt silny sygnał (wtedy pomaga zmniejszenie gain w lustrzance). Zmiana barwy przy poruszaniu się względem źródła dźwięku związana jest z inna sprawa: mianowicie ze znieksztalceniami fazowymi. Są one wtedy, kiedy raz do mikrofonu trafia dźwięk bezpośrednio ze źródła, innym razem zaś jego miks z dźwiękiem odbitym od pomieszczenia. Nie jest to kwestia jego glosnosci, tylko właśnie proporcji tych składowych. W celu wyeliminowania tego zjawiska należy użyć mikrofonu typu mid-side. Popularnym modelem znakomicie sprawdzajacym się na imprezach typu wesele jest Edirol Cs-50. :-)
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez wjpl » 06 Lis 2011, 15:32

Faktycznie całe to nagranie jest jakieś przesterowane. Ale jako takich większych zmian w głośności nie ma, tylko to co xdcam napisał.

xdcam napisał(a):ciśnienie akustyczne przesterowuje membrane mikrofonu (wtedy ewentualnie może pomoc gąbkowa owiewka na mikrofonie)

W tym mikrofonie Rode SVM załączaj tłumik -10 dB na sali czy w innych głośniejszych warunkach, wtedy nie będzie charczał.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez peter221 » 06 Lis 2011, 20:06

jasne, tylko powstaje pytanie czy w tej sytuacji załączać tłumik przy gainie magiclanternowym czy po prostu lepiej dać mniejszy gain :D

a czy znacie jakieś narzędzia do postprodukcji żeby to ogarnąć?
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez wjpl » 06 Lis 2011, 21:11

Trzeba załączyć tłumik w mikrofonie bo inaczej dźwięk się przesteruje już w samym mikrofonie i sygnał będzie przesterowany niezależnie od poziomów w aparacie.

peter221 napisał(a):a czy znacie jakieś narzędzia do postprodukcji żeby to ogarnąć?

Barwę dźwięku raczej ciężko będzie poprawić, możesz się pobawić dynamiką w premierze ale wielkiego wpływu to nie będzie miało, problem jest już przy samym nagraniu dźwięku - bo po prostu jeśli się odwracasz od kolumny, to nie jest nagrywane to co z niej wychodzi tylko dźwięk odbity od ścian i on ma inną charakterystykę co jest potem słyszalne. W FX1 może mikrofon był mniej kierunkowy i dlatego nie było to aż tak słyszalne.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez peter221 » 06 Lis 2011, 21:19

wjpl napisał(a):Trzeba załączyć tłumik w mikrofonie bo inaczej dźwięk się przesteruje już w samym mikrofonie i sygnał będzie przesterowany niezależnie od poziomów w aparacie.

dziękuję ci te za wskazówki. szczerze mówiąc nie do końca wiedziałem jak działa ten tłumik :D i myślałem że trzask odpowiada tylko i jedynie czerwonemu wskaźnikowi ale jak widać wskaźnik może być zielony/żółty a generować trzask

Pytanie do innych użytkowników. Czy istnieją jakieś narzędzia do postprodukcji do redukcji trzasków/wyrównania poziomu gaina?
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez xdcam » 06 Lis 2011, 22:42

Nagranego przesteru niestety nie da sie już usunąć. Natomiast w przypadku nagrania o zróżnicowanej dynamice (przy ręcznej regulacji gain/poziomu zapisu, zawierającego dźwięki o dużej różnicy w glosnosci) można ja wyrównać za pomocą narzędzia Compressor/Limiter. Jest ono standardowym wyposażeniem wszelkich edytorów dźwięku (np. Soundtrack Pro, Sound Forge, Pro Tools, Samplitude Professional, Adobe Audition, itp.), jak też niektórych programów do montażu (np. Sony Vegas, Final cut, Adobe Premiere, itp.).
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Fafniak » 06 Lis 2011, 23:55

Jeżeli to są przestery tylko w peak-ach to jest soft którym da rade to zmniejszyć do poziomu strawnego dla zwykłego słuchacza - widziałem program w akcji- Wyglądało to w ten sposób że na widmo dźwięku nakładało się własne wyobrażenie przebiegu - program robił resztę. Soft cholernie drogi -wiem tylko ze w profi produkcji dość często używany. Z racji tego ze ja obrazkiem pracuję to potraktowałem to jako ciekawostkę - nie pamiętam niestety nazwy.
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości