Reguly? Zasady?

Reguly? Zasady?

Postprzez kjoanna » 03 Lis 2010, 20:01

Witam wszystkich:)

W sieci duzo porad ale glownie na temat sprzetu. Szukam czegos na temat montazu i licze na Wasza pomoc:)

W fotografii sa rozne reguly, ktore mozna oczywiscie lamac ale uprzednio trzeba je poznac;)
Mam tu na mysli np: mocne punkty czy czy ciecie konczyn w dozwolonych miejscach.
Mysle ze z kadrowaniem w filmowaniu nie mialabym duzych problemow, co mnie gryzie to montaz.
Czy sa jakies zasady? Co trzeba robic a czego koniecznie unikac? Czy jesli jest to filmik ze sciezka dzwiekowa to trzeba jakos to zmontowac zeby pasowalo do muzyki? Czy po pelnym kadrze powino wstawic sie zblizenie czy moze wrzucic jeszcze cos pomiedzy? Czy sa jakies czasowe limity, np 4 sek?

Przepraszam za te wymyslone pytania, wziely sie z tego, ze faktycznie nie mam pojecia na temat montowania materialu filmowego:)
Moze znacie jakies ciekawe linki na podobne tematy?

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
kjoanna
VIP Member
VIP Member

Re: Reguly? Zasady?

Postprzez Amadi » 03 Lis 2010, 20:35

Temat rzeka generalnie. Studiowałem montaż przez 3 lata a i tak mam poczucie że tylko liznąłem pewne tematy. Niemniej skrótowo spróbuję Ci odpowiedzieć na pytania jakie postawiłaś. Strony żadnej niestety Ci nie polecę bo nigdy nie miałem potrzeby szukania takowej.

kjoanna napisał(a):Czy jesli jest to filmik ze sciezka dzwiekowa to trzeba jakos to zmontowac zeby pasowalo do muzyki?

Zależy od muzyki i od formy jaką uprawiasz. Przy klasycznym filmie fabularnym muzykę zwyczajowo podkłada się po zakończeniu montażu, więc jeśli jakieś cięcie akurat pokrywa się z beatem to jest to przypadek. We współcześniejszych filmach, gdzie widać skutki mieszania się różnych gatunków pojawiają się zapożyczenia z teledysku i celowe montowanie niektórych fragmentów pod muzykę.
Co do samego teledysku to w tej formie głównie się temat cięcia pod muzykę pojawia, aczkolwiek nawet tu nie stosuje się prostego schematu "beat=cięcie". Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że przy rytmicznej muzyce sensownie się wszystko trzyma gdy mniej więcej co drugie cięcie jest do taktu. Nie sprawia wrażenia "mechaniczności", a przy tym wystarczająco akcentuje samą rytmikę muzyki.
Przy mniej rytmicznej muzyce proporcje się zmieniają i montaż raczej idzie w stronę opowiedzenia historii niż akcentowania rytmu którego z jakiegoś powodu nie zaakcentował sam kompozytor.

kjoanna napisał(a):Czy po pelnym kadrze powino wstawic sie zblizenie czy moze wrzucic jeszcze cos pomiedzy?

"Alfabet montażu" mówi, że cięcia powinny się odbywać pomiędzy planami różniącymi się co najmniej o dwa stopnie. Tj. przeskok ze średniego do zbliżenia będzie wyglądał źle, a przeskok z ogólnego (czy tam pełnego, nomenklatura jest w tym miejscu nieścisła) do zbliżenia dobrze. Generalnie się to sprawdza, choć można na przykład z pełną premedytacją ułożyć gradację ze wszystkich planów po kolei od totalu do ciasnego zbliżenia, jeśli tylko ma to jakiś sens dramaturgiczny i służy przekazaniu czegoś a nie zabawie i szpanowaniu.

kjoanna napisał(a):Czy sa jakies czasowe limity, np 4 sek?

Kiedyś dawno temu była teoria że ujęcia powinny mieć 3, 5 lub 7 sekund (ewentualnie ich wielokrotności), aczkolwiek sam nie wyznaję tej teorii. Współcześnie mówi się o minimum i maksimum percepcyjnym. Pierwsze to minimalny czas potrzebny widzowi do zauważenia tego co ma zauważyć w kadrze, maksimum to czas po którym ujęcie zacznie mu się nudzić. Schodzenie poniżej minimum czasem można zobaczyć w horrorach i tym podobnych w formie "migawek" różnej maści, z kolei rozciąganie ujęcia stosowane jest przez świadomych filmowców chcących przez to opowiedzieć coś więcej niż by wynikało z samej treści kadru tak po prostu. W pozostałych przypadkach cokolwiek pomiędzy minimum a maksimum powinno załatwić temat. A skąd wziąć konkretne wartości ? Najlepiej sprawdzić na sobie.

Osobnym wątkiem jest montaż dialogów, na temat tego jak się ma to kogo widzimy w kadrze do tego czyj głos w tej chwili słychać i jak następują przejścia między jednym a drugim można by sporo napisać. Nie będę się w tym miejscu podejmował próby streszczenia tego.

I generalnie takich osobnych wątków jest bardzo wiele, montaż równoległy kilku wątków akcji, wybór między masteshotem a metodą ujęcie po ujęciu itd itd itd.

kjoanna napisał(a):Czy sa jakies zasady? Co trzeba robic a czego koniecznie unikac?

Część z nich masz spisaną powyżej. Poza nimi na szybko przychodzi mi do głowy jeszcze kilka.
1. Jeśli chcemy zachować poczucie ciągłości w montażu to powinna być zachowana ciągłość ruchu. Jeśli bohater idzie z lewej na prawą to w następnym ujęciu on albo kamera też się powinien/powinna przemieszczać w tym kierunku. No chyba że zależy nam zaakcentowaniu czegoś, np zwrotu (niekoniecznie w sensie motorycznym, może być to choćby zwrot w jego głowie) wtedy z pełną premedytacją się tę zasadę łamie.
2. Od tego powinienem był zacząć ale mi umknęło. Oś kontaktu, oś akcji - nie przekraczać chyba że w jakimś uzasadnionym celu. Na ten temat akurat wujek Google powinien znaleźć dość materiałów więc nie będę się rozpisywał.
3. Efekty cięć. Najlepiej na ostro. Przeniki sygnalizują upływ czasu bądź nieudolność montażysty, więc jeśli ich używasz to upewnij się że widz nie pomyli jednego z drugim. Zejście do czerni to coś jak kropka na końcu zdania, opcjonalnie, jeśli pasuje to do konwencji wizualnej filmu można próbować z innymi kolorami (vide "Szepty i krzyki" Bergmana). Ostatnio zdarzają się też przejścia typu Wipe, w "Labiryncie Fauna" bodaj było ich od cholery. Trochę to trąci efekciarstwem, ale czasem całkiem zgrabnie zastępuje przenik w skracaniu historii. Reszta efektów przejść to raczej domena kamerunów weselnych i innych panów Zdzisiów, chociaż jeśli masz pomysł to oczywiście wszystko dozwolone.

Mam nadzieję że chociaż minimalnie się coś z tego przyda.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Dom » 03 Lis 2010, 20:43

kjoanna napisał(a):Moze znacie jakies ciekawe linki na podobne tematy?

np. chlopaki z Home Film School Student - http://homefilmschoolstudent.com/ przedstawiaja podstawy filmowania, ponizej przykladowy filmik pt."Framing For Film":

a tu wpis z bloga: http://homefilmschoolstudent.com/framing-for-film/
Awatar użytkownika
Dom
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Stefan » 04 Lis 2010, 00:21

Post Amadiego (dobrze odmieniam? :D) to chyba śmiało może do FAQ iść, nie?
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez kjoanna » 04 Lis 2010, 21:04

Dziekuje Amadi! Widac, ze posiadasz duza wiedze na ten temat i potrafisz sie nia dzielic :)

Znalazlam taki oto watek http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/vi ... 34&t=10278 ale nie zdazylam jeszcze przejrzec wiec nie wiem czy mam polecac czy raczej odradzac;)

Edit: widze, ze tam na forum duzo watkow, wklejam http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/index.php moze ktos cos bedzie potrzebowal

Bede szukac nadal i jak cos znajde to dam znac.

Dom dzieki za linka, bede do nich zagladac po nowe rzeczy:)

A Stefan ma racje, mozna by podpiac moze ten temat albo FAQ'a wrzucic.
Awatar użytkownika
kjoanna
VIP Member
VIP Member

Postprzez kjoanna » 03 Gru 2010, 11:12

O jeszcze jedna rzecz chcialam zapytac.
Zauwazylam ze lepiej montuje mi sie pod muzyke ale co zrobic w sytuacji kiedy najpierw trzeba zmontowac
material "na chicho"? Przyklad: zamawiacie muzyke pod dany material.
Jak sobie z tym radzicie?
Awatar użytkownika
kjoanna
VIP Member
VIP Member

Postprzez Amadi » 03 Gru 2010, 11:40

To raczej jest wtedy problem kompozytora żeby się jakoś dopasował do ujęć. Ewentualnie zostaje opcja lekkiego docięcia materiału jak już muzyka się pojawi.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez MarcinM » 03 Gru 2010, 12:32

kjoanna napisał(a):O jeszcze jedna rzecz chcialam zapytac.
Zauwazylam ze lepiej montuje mi sie pod muzyke ale co zrobic w sytuacji kiedy najpierw trzeba zmontowac
material "na chicho"? Przyklad: zamawiacie muzyke pod dany material.
Jak sobie z tym radzicie?

to zależy od materiału który robisz. jeżeli muzyka ma mieć ścisły związek, to trzeba porozmawiać w gronie montażysta-reżyser-kompozytor i wszystko ustalić.

ostatnio robiłem muzykę do pewnej reklamówki TV, gdzie glissando miało podkreślać zlewanie się płynu. problem w tym, że montażysta przedzielił to zlewanie się innym ujęciem, choć nie było to konieczne. no i powstało kilka wersji muzyki, gdzie klient musiał wybrać gorsze zło, zamiast oczywistego jednego, płynnego glissanda.

jeżeli muzyka ma być ilustracyjna, ale nie ma pasować co do klatki do obrazu, to kompozytor sobie z tym poradzi.

jednak jeżeli np. jest to dynamiczny montaż, który ma być w synchronizacji z muzyką, która powstaje później, to powinno się ustalić BPM utworu i montażysta może montować nawet pod metronom, a potem kompozytor dorabia muzę o odpowiednim tempie i wszystko jest ok (jeżeli montaż jest nierytmiczny, to nie da się tego zrobić)

ale bardzo ważna jest rozmowa - nie chodzi o narzucanie rozwiązań "a tutaj proszę mi wstawić "gis jak gitara", tylko o zgodność koncepcji i klarowność założeń.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez Kenzo » 03 Gru 2010, 14:24

kjoanna - generalnie pomijając rzeczy typu teledyski i pokrewne, powinno się montować bez muzyki. Chodzi o to, że cały materiał powinien mieć dobry rytm montażowy i powinno się go dobrze oglądać bez muzyki. Muzyka ma podnosić walor estetyczny materiału a nie być jego siłą nośną. Dotyczy to głownie dłuższych form, czyli fabuły, dokumenty. Przy krótkich formach łatwiej i szybciej jest montować z muzyką.
Jeżeli mam dostać muzykę od kompozytora, to zazwyczaj wcześniej jest ustalany charakter muzyki i tempo, szukamy podobnej muzyki w bazach (audionetwork i inne) i pod nią jest montowany materiał. Później podkladana jest muzyczka od kompozytora i zazwyczaj jakieś drobne podcięci są potrzebne, jak się nie da to kompozytor próbuje.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez kjoanna » 04 Gru 2010, 14:41

Dzieki panowie:)

Tak myslalam, ze najlepszym wyjsciem jest zmontowanie materialu "tak na szybko", pokazanie go kompozytorowi a pozniej wprowadzenie koniecznych poprawek. Oczywiscie bez rozmowy sie nie obejdzie-rozmowa najlepszym lekarstwem na wszystko;)
Podoba mi sie tez pomysl przebrania muzyki i znalezienia czegos podobnego, to z pewnoscia pomaga.

@kenzo: nie mam doswiadczenia w filmowaniu/montowaniu i pojecia takie jak "rytm montazowy" sa dla mnie nowe:)
Aczkolwiek, tak jak w fotografowaniu, post-processing sprawia mi tyle samo radosci (a czasami nawet wiecej) jak i proces tworzenia dlatego siedze teraz przy komputerze i sie ucze, podlagdam innych, ucze... :)

Dzieki za rady.
Awatar użytkownika
kjoanna
VIP Member
VIP Member

Następna

Wróć do Montaż

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości