Reguly? Zasady?

Re: Reguly? Zasady?

Postprzez Rieek » 25 Gru 2010, 15:02

Witam i dorzucę swoje 5 groszy do tematu, bardzo polecam pozycje " 5 Tajników warsztatu filmowego" Joseph V. Mascelli dla mnie idealna jako samouka.

Opis org: "Jedna z najsławniejszych na świecie książek o warsztacie filmowym. Autor przy pomocy setek fotografii i rysunków przedstawia w sposób jasny i zwięzły najważniejsze zasady i techniki opowiadania historii kamerą oraz związane z tym inne aspekty tworzenia filmów. Wychodząc od pięciu centralnych tematów książki - kąty widzenia kamery, ciągłość wizualna, montaż, zbliżenia, kompozycja kadru - Mascelli krok po kroku prowadzi filmowców przez praktyczny kurs myślenia obrazem.

Wprawdzie książka była pisana w 65 roku jednak pozwala zapoznać się z podstawami na bazie których można tworzyć własny styl.
Sony Z5 , Canon 5d2, Sennheiser EW100ENG, Flolight Micro beam.
Edius 5.5, Vegas 9, Kamera slide. Glidecam 2000pro.
Rieek
Pro Member
Pro Member

Postprzez Samson » 31 Gru 2010, 19:07

Moim zdaniem świetny wątek i mam nadzieję że się rozwinie
Witam wszystkich i rzuce link a proporo różnicy planów między ujęciami
http://www.swiatobrazu.pl/montaz_filmow ... orom_.html

Link do omówienia planów filmowych
http://raszfilm.blogspot.com/2006/10/07 ... lmowe.html

i jeszcze film o montażu nawet może być
The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing
http://www.veoh.com/browse/videos/categ ... 93WJQDgrA6

Z książek które celowo znajdują się na ostatnim miejscu to bedzie
"Język Filmu" - Jerzy Płażewski Ta pozycja chyba bedzie nieśmiertelna:D
"O montażu w filmie" Lidia Zonn
"Gramatyka jezyka filmowego" Daniel Arijon
Tyle na razie jak znajde coÅ› ciekawego to wkleje
Samson
New Member
New Member

Postprzez Samson » 07 Lut 2011, 23:31

Amadi napisał(a):Osobnym wątkiem jest montaż dialogów, na temat tego jak się ma to kogo widzimy w kadrze do tego czyj głos w tej chwili słychać i jak następują przejścia między jednym a drugim można by sporo napisać. Nie będę się w tym miejscu podejmował próby streszczenia tego.

I generalnie takich osobnych wątków jest bardzo wiele, montaż równoległy kilku wątków akcji, wybór między masteshotem a metodą ujęcie po ujęciu itd itd itd.
.

Ja bym chetnie poczytał gdyby Ci sie chciało coś z tego opisać
Samson
New Member
New Member

Postprzez marsus » 29 Gru 2011, 11:20

Witam, tak szperam, czytam... Jak to się ma do montażu koncertu. 3-5 kamer, plany: ogólny, portret, detale etc. Już montowałem taki materiał ale raczej na czuja - zastanawia mnie czy można przejść od ogólnego do detalu ? czy są jakieś reguły co do montażu koncertu? Bardzo licze na opinie osób będących `w temacie` koncertówek.

ps. trochÄ™ fajnych racji dla ludzi zainteresowanych : http://www.sfx.com.pl/2011/10/filmowanie-koncertow.html
marsus
Just Arrived

Postprzez moozg » 31 Gru 2011, 16:35

proponuje wolny wieczor i kilka wydan na dvd/bd z koncertow zapodac i poanalizowac
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez FatAlbert » 31 Gru 2011, 18:28

przed chwilą przejrzałem sfx.com.pl i uważam, że dla mnie jako początkującego jest źródłem wielu ciekawych informacji, polecam ;)
FatAlbert
New Member
New Member

Postprzez Lutek » 02 Kwi 2012, 01:47

W montażu najważniejsza jest intuicja i "czucie" filmu, to czy ktoś montuje pod muzykę, czy bez muzyki to sprawy indywidualne, oczywiście jest parę zasad, ale nawet one ulegają zmianom wraz z modami filmowymi.
Nic nie zastąpi doświadczenia i dokładnego analizowania dobrych filmów.
Awatar użytkownika
Lutek
New Member
New Member

Postprzez photon » 02 Kwi 2012, 11:48

Lutek napisał(a):Nic nie zastąpi doświadczenia i dokładnego analizowania dobrych filmów.

Zastąpi: wyobraźnia + eksperymenty.
Gdyby było jak piszesz nie byłoby filmów, skąd pionierzy mieliby mieć doświadczenie i czyje dzieła analizować?
Awatar użytkownika
photon
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Kraków/Warszawa

Postprzez Lutek » 24 Kwi 2012, 04:28

Nie no jasne.
Ja mówiłem o najkrótszej drodze do sukcesu,
do wszystkiego można dojść poprzez własne eksperymenty, tylko często będzie do długa droga "naokoło".
Choć pewnie ciekawsza.
Awatar użytkownika
Lutek
New Member
New Member

Poprzednia

Wróć do Montaż

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości