RAW czy JPEG i jaka rozdzielczość

RAW czy JPEG i jaka rozdzielczość

Postprzez Kanonier » 09 Paź 2010, 17:36

Witajcie

Póki co dla mnie nagrywanie z siódemki ogranicza się do spontanicznych okazji bo raczej focę. Kiedy już coś nakręcę to chciałbym wiedzieć, że używam najlepszych możliwych ustawień bo z natury jestem perfekcjonistą. Moje pytanie: Czy lepiej kręcić w RAWACH czy JPEG? Jeśli w RAWIE to plik waży dużo więcej, co oznacza że muszę potem zrobić większą kompresję bo wrzucam film do sieci.. Drugie pytanie odnośnie rozdzielczości.. SRAW, MRAW, RAW i analogicznie tyczy się to JPEG. Może są jakieś optymalne ustawienia które gwarantują wysoką jakość obrazu przy czym plik nie waży wcale tak dużo, hm?

Jaki najlepszy program do postprodukcji? Czyli załadowania filmu, godnego płynnego odtworzenia, dokonania kompresji czy zmiany formatu (np. na .avi)
Kanonier
Just Arrived

Re: RAW czy JPEG i jaka rozdzielczość

Postprzez WFanus » 09 Paź 2010, 17:43

Ja bym filmował w RAWach. Lepiej rejestrują kolory cieliste i unika się efektu Podwójnego Resamplowania (Bardzo szkodliwe jeśli chodzi potem o wysyłanie do Vimeo lub YouTuba) RAWy również chronią plik przed wysoko adhezyjnym przeplotem. Poza tym to polecam zgłębienie tego forum, parę razy już było o tym pisane:), Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 09 Paź 2010, 17:45

Pomylił Ci się film ze zdjęciami.

Dla filmu kodek to h.264, kontener mov, bitrate 44 mbit/sek. Jest to stałe i niezmienne. Pojęcia takie jak jpeg i raw odnoszą się do obrazków nieruchomych i nie mają tu żadnego przełożenia. Jedyne czym możesz coś regulować to picture style (poszukaj wątku na forum, był gdzieś).

A najlepiej zacznij od dokładnej lektury instrukcji obsługi aparatu ;)
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez bArT » 10 Paź 2010, 11:27

Ja to bym w ciemno kupowal 7d jakby byla opcja kreceniq w rawach;) moze masz jakas lymited edyszon? ;) to bylo by zycie dslr krecace filmiki w rawach na zewnecznych dyskach ssd bez kompresji bez zatrzymywania co 4gb. Zyc nie umierac!
Awatar użytkownika
bArT
VIP Member
VIP Member

Postprzez kazah7 » 10 Paź 2010, 12:32

to musiałbyś mieć jeszcze sprzęt który taką surówkę by pociągnął w najprostszej edycji, nie mówiąc o bardziej skomplikowanych rzeczach ;)Myślę, że taka opcja nie wejdzie szybko na rynek dslr.
"Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" A.Einstein
http://www.vimeo.com/user4698953/videos
Awatar użytkownika
kazah7
New Member
New Member

Postprzez Kanonier » 10 Paź 2010, 17:20

hmmm... :P

Moja wiedza na ten temat jest dość powierzchowna więc zapytam raz jeszcze :) W trybie Video Mode mam możliwość ustawić format RAW bądź JPEG, który poleciacie i dlaczego? Jeśli dobrze rozumiem, to wybór nagrywania w RAW-IE tak czy siak w przypadku video recording nie jest tą samą surówką co np. zwykła fotka w formacie RAW, hm? To dlaczego w takim razie można wybierać pomiędzy RAW a JPEG a następnie SRAW, MRAW, RAW , SJPEG, MJPEG, JPEG. Czy są to po prostu formaty zapisu, które można przełączać nawet w trybie video, ale które cały czas tyczą się wyłącznie obrazków,hm? Nie rozumiem pewnej zależności jak ona wpływa na wagę pliku i jego jakość. Chodzi mi o zależność i wzajemny stosunek dwóch wielkości przed kręceniem video. 1. Wyboru małego, średniego i dużego pliku (kolejno 4,5 mln pix 2592x1728, 10mln pix 3888x2592, 18mln pix 5184x3456) 2. Rozdzielczość z określoną szybkością odświeżania 1920x1080 , 1280x 720, 640 x 480.. I teraz pytanie.. Jak punkty 1 i 2 wzajemnie na siebie oddziałują, jak się ma jedna rozdzielczość do drugiej? Nie potrafię sobie tego wyobrazić albo po prostu jestem totalnym laikiem. Pomóżcie
Kanonier
Just Arrived

Postprzez Andrzej Olender » 10 Paź 2010, 17:52

Kanonier napisał(a):hmmm... :P

Moja wiedza na ten temat jest dość powierzchowna więc zapytam raz jeszcze :) W trybie Video Mode mam możliwość ustawić format RAW bądź JPEG, który poleciacie i dlaczego? Jeśli dobrze rozumiem, to wybór nagrywania w RAW-IE tak czy siak w przypadku video recording nie jest tą samą surówką co np. zwykła fotka w formacie RAW, hm? To dlaczego w takim razie można wybierać pomiędzy RAW a JPEG a następnie SRAW, MRAW, RAW , SJPEG, MJPEG, JPEG. Czy są to po prostu formaty zapisu, które można przełączać nawet w trybie video, ale które cały czas tyczą się wyłącznie obrazków,hm? Nie rozumiem pewnej zależności jak ona wpływa na wagę pliku i jego jakość. Chodzi mi o zależność i wzajemny stosunek dwóch wielkości przed kręceniem video. 1. Wyboru małego, średniego i dużego pliku (kolejno 4,5 mln pix 2592x1728, 10mln pix 3888x2592, 18mln pix 5184x3456) 2. Rozdzielczość z określoną szybkością odświeżania 1920x1080 , 1280x 720, 640 x 480.. I teraz pytanie.. Jak punkty 1 i 2 wzajemnie na siebie oddziałują, jak się ma jedna rozdzielczość do drugiej? Nie potrafię sobie tego wyobrazić albo po prostu jestem totalnym laikiem. Pomóżcie

Wspomniane ustawienia pliku wynikowego (RAW, MRAW, JPEG itp. jak i rozdzielczości 2592x1728 itp.) mają znaczenie jedynie przy robieniu zdjęć, podczas filmowania nie mają kompletnie znaczenia. Dla filmowania masz osobne opcje, tam wybierasz wielkość, ilość klatek na sekundę itp.
Canon 5DmkII | Canon 28/1.8 | Canon 85/1.8 | Manfrotto 701HDV | Slide HSK-6 | Glidecam HD-2000 | Final Cut Studio | MacBook Pro
Awatar użytkownika
Andrzej Olender
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Tychy

Postprzez Lord_Jim » 10 Paź 2010, 17:57

Kanonier napisał(a):hmmm... :P

Twój post ładnie się zgrywa ze stopką kolegi Kazah7 :)
A tak wogóle to ustawienia wysokich rodzielczości oraz wybór pomiędzy RAW i JPG dotyczy ustawień robienia zdjęć. Ustawienia filmowe masz tam gdzie rodzielczości 1920x1080, 1280x720 i 640x480 i z tymi fotograficznymi nijak nie korespondują :)
Odnośnie tego jak materiał video jest zapisywany napisano Ci już wcześniej, a za nim zabierzesz się za filmowanie radzę poczytać o podstawach formatów itp.
Lord_Jim
Member
Member

Postprzez Amadi » 10 Paź 2010, 19:19

Jeszcze raz napiszę bo chyba nie dotarło. SRAW, MRAW, RAW , SJPEG, MJPEG, JPEG to ustawienia dla fotografii i nie mają one ABSOLUTNIE ŻADNEGO związku z trybem filmowym.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez Kanonier » 10 Paź 2010, 19:21

W porząsiu.. Dzięki wielkie za pomoc :)
Kanonier
Just Arrived

Wróć do Canon 7D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości