Pytanie odnośnie H4N, Dr-100

Re: Pytanie odnośnie H4N, Dr-100

Postprzez sven » 29 Gru 2011, 12:56

greg napisał(a):Z minusow tascama dr100 mozna wymienic delikatnosc- po kilku upadkach juz tam cos lata w srodku :) klapka od baterii lubi sie otwierac, ale tez nawet jak wypadnie to wielkie srebrne kolko na przednim panelu to wystarczy je tylko wcisnac i jest ok.
Brakuje paska - ja dopinam pasek do tych drucikow ktore ochraniaja mikrofony i wtedy jest ok.

Jak zoom spada na glebę to traci mikrofony :-)
Najsolidniej jest chyba zbudowany Maranz 661 - ale jest też odpowiednio droższy.
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez sven » 29 Gru 2011, 16:34

Tascam DR-100 MK II już dostępny (niestety sporo drożej niż mk I):
http://www.thomann.de/pl/tascam_dr_100_mkii.htm
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez fancy » 29 Gru 2011, 22:43

Patrząc na cenę tego nowego Tascama DR-100 mkII to różnica między Rolandem jest 50zł. Jestem zdecydowany na Rolanda, trzymałem go dziś w ręku i jest to kupa solidnego sprzętu, posiada mocowanie na pasek dodatkowo a także można dokupić do niego niezłe etuid, ochronkę na cały rejestrator i pasek, wszystko jako taki zestaw ochronny. Wszystko cacy chodzi, a 4x baterie zamiast 2x, ograniczą na pewno ich częstotliwość wymiany. Sprzedawca zapewnił mnie również że w porównaniu z konkurencją jest mniej prądożerny i posiada ładowarkę w zestawie. Wiadomo jest też że to co mówi sprzedawca może mijać się z prawdą, ale ładowarkę posiada. Co do ceny Rolanda w Polsce to jest ona ustalona na 1790,- zł i jest ona ustalona przez Roland w całej Polsce, żeby zachęcić klientów do zakupu w swoich miastach by później nie było problemu z potencjalnym serwisem. Stałą marżę narzuca Roland, widocznie na terenie USA jest narzucona inna cena, trochę dziwne :)
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez rafilm » 01 Sty 2012, 12:03

sven napisał(a):Jak zoom spada na glebę to traci mikrofony :-)

W takim razie muszę uważać się za szczęściarza...bo u mnie po upadku nic nie odpadło:-)
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez fancy » 24 Sty 2012, 22:09

Dźięki wszystkim za pomoc w wyborze rejestratora. W ostateczności zdecydowałem się na Rolanda R-26. I jestem bardzo z niego zadowolony.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Postprzez kozaxx » 21 Lut 2012, 00:52

Jak sprawują się mikrofony wbudowane w tego rollanda?
Tak się zastanawiam, czy wziąć zooma h4n + mikrofon (mikrofony wbudowane w zooma zbierają dźwięk z sali + dodatkowy kierunkowy wycelowany w zespół/scenę/aktora itp), czy za podobną cenę wziąć rollanda bez dodatkowego mikrofonu (wbudowane pojemnościowe zbierają sale, wbudowane kierunkowe zbierają scenę) - cena podobna, a na pewno wygodniej przy rollandzie.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez fancy » 21 Lut 2012, 01:57

Wbudowane mikrofony Rolanda skierowane są w tę samą stronę. Więc nagrywając zespół, zbierzesz jego dźwięk również poprzez mikrofony pojemnościowe. Wiadome jest że charakterystyka będzie inna, lecz nadal będziesz mieć bardziej słyszalny sygnał który jest postawiony przed rejestratorem. Jakości obydwu zestawów mikrofonów w Rolandzie nie ma co negować, są świetne. Myślę że można wyjść obronna ręką z tego w postprodukcji. Dodam że nie wybrałbym H4n + mikrofon kierunkowy, wolałbym kupić Tascama DR-100 mkII lub Rolanda R-26. Z takiego względu że bawiłem się H4n ostatnio i odstaje on od tych rejestratorów, z czego również można wywnioskować czytając ten temat. Można się chwilę pomęczyć, a swoją drogą mikrofon kierunkowy jest niezbędny w branży filmowo/telewizyjnej więc prędzej czy później i tak będziesz skazany zakupić jakiś.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Postprzez kozaxx » 21 Lut 2012, 09:48

Mam mikrofon kierunkowy, tyle że będzie on dodatkowo podłączony w innym miejscu, generalnie moja wizja jest taka, że
na dslr z którym biegam mam kierunkowy, na drugim dslr z którym ktoś biega jest drugi kierunkowy, a na statywie na wprost sceny stoi rolland i zbiera tym co ma wbudowane, albo zoom i zbiera szeroko tym co wbudowane i prosto dodatkowym kierunkowym.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez Arsen » 22 Lut 2012, 00:33

Dorzucę Olympusa, o którym wcześniej też była mowa: http://player.vimeo.com/video/35918164

Opcja raczej dla muzyków, ale cena wynosząca 400$ pozwala mu realnie konkurować z Zoom H4n. Ba, wydaje mi się nawet lepszym rozwiązaniem.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez RAVCAM » 22 Lut 2012, 14:23

kozaxx napisał(a):Mam mikrofon kierunkowy, tyle że będzie on dodatkowo podłączony w innym miejscu, generalnie moja wizja jest taka, że
na dslr z którym biegam mam kierunkowy, na drugim dslr z którym ktoś biega jest drugi kierunkowy, a na statywie na wprost sceny stoi rolland i zbiera tym co ma wbudowane, albo zoom i zbiera szeroko tym co wbudowane i prosto dodatkowym kierunkowym.

Dla mnie bieganie z mikrofonem kierunkowym w takiej sytuacji jaka opisujesz, nie ma żadnego sensu.
Wolałbym mieć na dslr mikrofon dookolny a rejestrator podpiąć pod wyjście miksera zespołu grającego na scenie.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości