Od ponad 2 lat zajmuję się robieniem zdjęć, z jakim rezultatem ? to możecie zobaczyć w moim pf, link załączony w podpisie. Niedawno zakupiłem Canona 5D Mark II. Ma mi on służyć jako główne narzędzie pracy w moim studio fotograficznym, niemniej jednak mam zamiar go wykorzystywać do nagrywania clipów. Od Wczoraj siedzę na niniejszym forum i czytam posty, szukając odpowiedzi na moje pytania. Forum musi być bardzo dobre
Teraz nie daje mi spokoju jeszcze jedna rzecz, do wyjaśniana której jeszcze nie dotarłem, a mianowicie : clipy, które zamierzam kręcić będą nagrywane w świetle dziennym - pod gołym niebem i w studio. Pod gołym niebem z parametrami ekspozycji do wyżej wymienionego efektu nie będzie problemu. Problem zaczyna się pojawiać w pomieszczeniach zamkniętych gdzie do doświetlenia planu będę zmuszony użyć lamp. Podam dla przykładu. Będę chciał nakręcić perkusistę jak gra bardzo dynamicznie i chcę wykorzystać do tego efekt szeregowca. Na ustawieniach np. 25p i czas naświetlania 1/500 w pomieszczeniach doświetlanych sztucznym światłem otrzymam migotanie, wiem, że jest to spowodowane napięciem, ale czy da się to obejść jakoś ? Dodam, że do doświetlania planu używam żarówek światła stałego F&V 5500K 125W.
Kolejną kwestią, która mnie męczy to ustawienia ilości klatek, czy 25p czy 24p dla efektu szeregowca ? i w końcu jaki czas naświetlania dla tego efektu bo spotykam się już z bardzo różnymi ustawieniami. Jedni piszą, że 1/250 inni, że 1/500, a jeszcze inni, że 1/1000. Które z nich będą najlepsze ?
Kolejna kwestia to przestrzeń kolorów, jak rozumiem to ma być na sRGB ?
I teraz czy pytanie odnośnie zasad filmowania bo nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, chcę nakręcić np. clip i akcje gdzie nie ma dużej dynamiki kręcę na 24p naświetlanie 1/50, a akcje dynamiczne na 25p z naświetlaniem 1/500 – czy to nie będzie się gryzło jak połączę poszczególne ujęcia ?
Czy w 5D mk II da się ustawić taki przyrost ekspozycji abym osiągnąć 1/48 dla 24p ?
Na tą chwile to chyba wszystko, jak jeszcze coś mi się przypomni to dopiszę, a na tą chwile dziękuję za poświęconą uwagę i z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam,
Mati