pytanie o podstawy

monitory poglÄ…dowe, view findery, itp...

pytanie o podstawy

Postprzez musicboy » 04 Gru 2011, 00:10

witam,

wybaczcie banalne pytanie:
czy podlaczajac 5d do telewizora przez hdmi strace podglad na wyswietlaczu samego aparatu, czy tez bede mial podglad zarowno na tv, jak i na ekranie lcd aparatu?

pzdr
musicboy
Just Arrived

pytanie o podstawy

Postprzez greg » 04 Gru 2011, 01:25

Jedyny sprawdzony sposob na podglad w takiej opcji jak to przedstawiles to dwa aparaty I jeden filmuje z wyswietlaniem a drugi filmuje monitor pierwszego I po hdmi idzie na tv ;) glupie ale osiagniesz to I co pytasz :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: pytanie o podstawy

Postprzez VLF » 04 Gru 2011, 06:13

Będziesz widział tylko TV.
Zamiast dwóch kamer, wystarczy zewnętrzny monitor z HDMI "pass trough" - HDMI in i out.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez maviozo » 04 Gru 2011, 10:32

A propos, u mnie 5d wyświetla obraz przez hdmi 4:3 (czarne pasy po bokach) to normalne, czy coś spaprałem?
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez mtede » 04 Gru 2011, 13:39

maviozo napisał(a):A propos, u mnie 5d wyświetla obraz przez hdmi 4:3 (czarne pasy po bokach) to normalne, czy coś spaprałem?

sprawdź czy nagrywasz w 1080p, na 480p są kaszety po bokach.
A jak nie to to może ustawienia monitora na wejściu z hdmi są przestawione.
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez maviozo » 04 Gru 2011, 16:54

Nagrywam tylko i wyłącznie 1920x1080 25p. A co do ustawień monitora - to przecież tak jest nadawany sygnał z aparatu, hdmi to hdmi.. sprawdzałem na LCD37" LG - tutaj też są te pasy. Poglądowy monitorek to co prawda nie jest ten liliput z opcją c5d mode (bo niektóre mają coś takiego) ale też nie sądziłem, że bez tej opcji będzie taka kupa. Przejrzałem menu w 5d i niczego co miałoby na to wpływ nie znalazłem.. Jakieś sugestie?
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

pytanie o podstawy

Postprzez greg » 04 Gru 2011, 19:20

VLF napisał(a):Będziesz widział tylko TV.
Zamiast dwóch kamer, wystarczy zewnętrzny monitor z HDMI "pass trough" - HDMI in i out.

VLF ale w twojej "opcji" nie ma mozliwosci podgladu na nagrywajacym body tylko na zewneteznym monitorze razy 2. Moja opcja - choc glupia ;) - spelnia warunek podgladu na body I jednoczesnie na tv. :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Kenzo » 04 Gru 2011, 19:49

greg napisał(a):

VLF ale w twojej "opcji" nie ma mozliwosci podgladu na nagrywajacym body tylko na zewneteznym monitorze razy 2. Moja opcja - choc glupia ;) - spelnia warunek podgladu na body I jednoczesnie na tv. :)

Greg, ale Twoja opcja jest raczej średnio (przy czym słowo "średnio" to i tak eufemizm) wykonalna i duuuużo droższa.
Tak swoją drogą ostatnio zakupiłem Lilliputa 5" z HDMI IN/OUT i wreszcie mogę się cieszyć "podglądem reżyserskim", który często jest jednak bardzo potrzebny.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

pytanie o podstawy

Postprzez greg » 04 Gru 2011, 20:10

Kenzo napisał(a):
greg napisał(a):

Greg, ale Twoja opcja jest raczej średnio (przy czym słowo "średnio" to i tak eufemizm) wykonalna i duuuużo droższa.
Tak swoją drogą ostatnio zakupiłem Lilliputa 5" z HDMI IN/OUT i wreszcie mogę się cieszyć "podglądem reżyserskim", który często jest jednak bardzo potrzebny.

no jasne :) ale pytanie tez nalezalo do bardzo srednich tym bardziej Ze temat byl walkowany 100 razy:)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez VLF » 05 Gru 2011, 09:34

Oj tam oj tam...
Tak na prawde to pytanie bylo: "czy podlaczajac 5d do telewizora przez hdmi strace podglad na wyswietlaczu samego aparatu" a nie jak to zrobic zeby widziec oba.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości