Pytania do uzytkownikow 600d

Pytania do uzytkownikow 600d

Postprzez adi0 » 08 Wrz 2011, 13:10

Witam, chcialbym uzyskac odpowiedz dotyczÄ…ca aparatu 600d/t3i
1. Czy tryb filmowania jest taki sam jak w 60d, chodzi mi o manualne ustawienia przeslony, migawki, wb, audio itp.? (z tego co wstepnie wyczytalem to tak, jedynie roznica polega w manualnym balansu bieli czy to prawda?)
2. Na ile filmu orientacyjnie starcza bateria ? (wyczytalem ze okolo 1.20-1.40)
3. Jak aparat sprawuje sie z gripem, czy dobrze lezy w rece?
4. Czy aparat wypada lepiej na natywnych iso? (tak jak 60d)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc....
Canon 60d & 50d
adi0
New Member
New Member

Re: Pytania do uzytkownikow 600d

Postprzez andrzej_ » 09 Wrz 2011, 10:30

adi0 napisał(a):Witam, chcialbym uzyskac odpowiedz dotycząca aparatu 600d/t3i
1. Czy tryb filmowania jest taki sam jak w 60d, chodzi mi o manualne ustawienia przeslony, migawki, wb, audio itp.? (z tego co wstepnie wyczytalem to tak, jedynie roznica polega w manualnym balansu bieli czy to prawda?)

W 600d można ustawić ręcznie (nawet podczas filmowania) przesłonę oraz migawkę.
ISO na pewno można zablokować i chyba zmieniać podczas filmowania (muszę sprawdzić)
Balansu bieli podczas filmowania nie zmienisz, ale możesz ustawić dowolny przed filmowaniem (niestety nie da się podać w kelvinach). Odnośnie audio: można wyłączyć AGC i ustawić poziom mikrofonu, ale tylko przed filmowaniem. Jeśli w trakcie usłyszysz przester to musisz z tym jakoś żyć.

adi0 napisał(a):2. Na ile filmu orientacyjnie starcza bateria ? (wyczytalem ze okolo 1.20-1.40)

Mam gripa z dwiema bateriami, więc nie wiem. Wydaje mi się, że w praktyce czas pracy na 1 baterii może spaść do około 1 godziny. Zależy co robisz, czy używasz stabilizatora w obiektywie itp.
Warto też pamiętać, że sumaryczny czas pracy na gripie będzie nieco dłuższy niż na kolejno wkładanych dwóch bateriach do aparatu.

adi0 napisał(a):3. Jak aparat sprawuje sie z gripem, czy dobrze lezy w rece?

Każdy ma inne preferencje, ale ja używam cały czas 600d z gripem i leży znakomicie. Najlepiej przymierzyć w sklepie. Nie da się ukryć, że 600d swoim rozmiarem i ciężarem nie grzeszy, a gdy pierwszy raz wziąłem go do ręki to się przeraziłem plastiku.

adi0 napisał(a):4. Czy aparat wypada lepiej na natywnych iso? (tak jak 60d)

Nie robiłem takich testów, ale używam tylko natywnych iso i jak dla mnie jest bardzo dobrze do 800.
andrzej_
New Member
New Member

Postprzez Oyster » 22 Wrz 2011, 10:18

Mam pytanie: czy ktoś wie czy w tym aparacie, w funkcji filmowania w trybie auto istnieje możliwość określenia maksymalnego ISO jakie aparat może dobrać podczas nagrywania? Są sytuacje, w których brak czasu na ustawy manualne i chciałoby się używać trybu auto, jednakże tak, aby aparat nie przekroczył np. ISO 1600.
Oyster
Just Arrived

Postprzez greg » 22 Wrz 2011, 10:23

Oyster napisał(a):Mam pytanie: czy ktoś wie czy w tym aparacie, w funkcji filmowania w trybie auto istnieje możliwość określenia maksymalnego ISO jakie aparat może dobrać podczas nagrywania? Są sytuacje, w których brak czasu na ustawy manualne i chciałoby się używać trybu auto, jednakże tak, aby aparat nie przekroczył np. ISO 1600.

nie wyobrazam sobie krecenia lustrem w trybie auto - przeciez to nie moze sie udac. Jedyne co to mozna ustawic AWB i ewentualnie auto iso w dalekiej ostatecznosci - ale wtedy tez nie da sie okreslic maksymalnego pulapu ISO i generalnie aparat ustawia sie na wyzsze iso niz normalnie ustawiloby sie manualnie.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Bananowy_Joe » 22 Wrz 2011, 12:44

Tak jak wspomniał greg, nie ma możliwości ustawienia max. pułapu autoISO.
Tu już nawet nie chodzi o to, że aparat ustawi wyższe ISO niż zrobiłoby się to maksymalnie. To jeszcze bym mógł przeboleć.
Gorzej, że aparat zmienia to ISO wg. znanego tylko sobie klucza. Na ten przykład: Często nie może się zdecydować czy chce zostać przy jednym czy drugim. Byłem w starym kościele oświetlonym przez witraże. W miarę poruszania się Canon kilkanaście razy na minutę zmieniał z 800 na 1600 i na odwrót. Epilepsji można dostać oglądając takie nagranie.
Bananowy_Joe
Senior Member
Senior Member

Postprzez slawekHD » 14 Sty 2012, 17:41

Przypyszczam, że wiele rzeczy da się ustawić jak masz Magic Latern - widziałęm na Youtube- (ja nie mam), natomiast borykam się z problemem jak nagrać na tym sprzęcie w 1920x1080. Gdy ustawiam taką rozdzielczość, obraz mi drga/strobuje. Moze ktoś potrafi tym nagrać w FullHD.?
Panasonic HMC151, Canon 600D - 50/1.4, 18-135, Tokina 11-16, Edius 5.51, Adobe Photoshop, Core i7 950, 12GB, 10TB HDD, i dużo różnych szwenków.
slawekHD
Just Arrived

Postprzez peter221 » 14 Sty 2012, 20:39

sławek a 50 klatek ustawiasz czas?
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Szymon331 » 13 Mar 2012, 15:12

TrochÄ™ odkopujÄ™ temat.

Ma ktoś może więcej informacji na temat wytrzymałości baterii w Canonie 600D i innych podobnych aparatach do których pasuje ta sama bateria?

-Czy używając stabilizacji w obiektywie mówimy o godzinie filmowania czy godzinie pracy aparatu?
-Są może dostępne jakieś bardziej pojemne zamienniki czy w grę wchodzi tylko grip z dwoma akumulatorami?

Ile ewentualnie daje wyłączenie stabilizacji? 5 czy może 15 minut więcej? Zależy to od obiektywu?
Awatar użytkownika
Szymon331
Just Arrived

Postprzez fransua » 13 Mar 2012, 19:55

slawekHD napisał(a):Przypyszczam, że wiele rzeczy da się ustawić jak masz Magic Latern - widziałęm na Youtube- (ja nie mam), natomiast borykam się z problemem jak nagrać na tym sprzęcie w 1920x1080. Gdy ustawiam taką rozdzielczość, obraz mi drga/strobuje. Moze ktoś potrafi tym nagrać w FullHD.?

No da się ale wkładam kij w mrowisko ;) Pomijając kwestie prawidłowego ustawienia aparatu to w skrócie Ci napiszę, że to już taki urok obrazu progresywnego w 1080p :D "Problem" ten szeroko został omówiony w wątku Obraz jak stroboskop Obecnie są już telewizory co potrafią to "płynnie" wyświetlić ale traci się ten kinowy smaczek. Mi osobiście aż tak to nie przeszkadza. Z resztą zawsze mogę przełączyć na normalne 50i 8-)
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50
Awatar użytkownika
fransua
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez omadaha » 29 Kwi 2012, 12:45

1. Czy w czasie filmowania 600D mogę ostrzyć ręcznie jeśli w obiektywie (kit) włączony jest AF i lub IS?
2. Czy ręczne ostrzenie przy włączonym AF i/lub IS może uszkodzić aparat lub obiektyw?
3. Jak ręczne ostrzenie ma się do ustawień filmowania w menu?
Instrukcja nic nie mówi na ten temat, a odp. którą znalazłam na forum nie odnosi się wprost do IS. Bardzo proszę o rozwianie wątpliwości.
omadaha
Just Arrived

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości