Studia operatorskie w szkołach filmowych

Studia operatorskie w szkołach filmowych

Postprzez fiba » 18 Sty 2012, 00:04

Witam,

Czy są na forum jacyś studenci, absolwenci albo osoby, które próbowały się dostać do Łodzi albo Katowic na wydziały operatorskie?
Robię rozeznanie ponieważ jednym z moich celów i marzeń jest dostanie się tam. Zakładam ten temat bo może szukam daleko, a wszystko mam "pod nosem" i informację dostanę tutaj, od Was.
Obecnie studiuję organizację produkcji filmowej i telewizyjnej w Krakowie, ale po ukończeniu planuję działać coś dalej i stąd te wahania.
Proszę o ujawnienie, jak ktoś się 'wstydzi' to może być na PW 8-)

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Re: PWSFTVIT, WRiTV - wydział operatorski

Postprzez macusek » 18 Sty 2012, 02:32

Też jestem ciekaw, w tamtym roku bylem na konsultacjach w Łodzi na wydziale operatorskim. W tym roku bede zdawal i nie nastawiam sie ze za pierwszym razem mnie przyjma, ale nadzieje trzeba miec : ) Najwazniejsze sa zdjecia. Jezeli jestes bardzo dobry w fotografii to jakies szanse są. Chociaz tak sobie mysle, pewnie malo kto tutaj napisze, sie pochwali, bo konkurencja jest nie mala. Przyjmą okolo 6 osob na 100 chętnych.
macusek
Member
Member

Postprzez fancy » 18 Sty 2012, 09:57

Jeśli chodzi o Łódź to zdjęcia nie dają Ci zbyt dużych szans. Najwięcej oczywiście da Ci jakaś twórczość operatorska, ale oczywiście nie byle reportaż czy zlepek jakiś ciekawych kadrów, najlepiej jakiś dokument lub fabuła co poleci po emocjach. Po za tym wiedz że to tylko część rozmowy, jeszcze czeka Cię egzamin z teorii oraz ćwiczenie operatorskie.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez macusek » 18 Sty 2012, 14:49

Skąd masz takie informacje ? Ja je mam z Łodzi z filmówki : P / dostales sie tam, kto tobie to powiedzia ?

- jezeli mam im pokazac gotowy film np. wypasiony dokument ktory bedzie super, to po co wtedy do filmowki isc ? Lepiej dalej robic filmy i jezdzic po festiwalach. Myslalem ze sie zdaje tam po to zeby sie tego uczyc.
macusek
Member
Member

Postprzez greg » 18 Sty 2012, 14:52

macusek napisał(a):- jezeli mam im pokazac gotowy film np. wypasiony dokument ktory bedzie super, to po co wtedy do filmowki isc ?

Po to zeby dostac papierek, ktory "to udowodni" - Bo to polska wlasnie.... wszystko od tylu.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez macusek » 18 Sty 2012, 19:15

No nie wiem, najwazniejsze jest portfolio moim zdaniem, zdobyte nagrody, filmy przy ktorych sie pracowalo, znajomosci. Niech ktos jeszcze sie wypowie.

PS: BARDZO DOBRE PORTFOLIO I ZDJECIA [ ZROBIONE APARATEM ]
Ostatnio edytowany przez macusek, 18 Sty 2012, 19:31, edytowano w sumie 1 raz
macusek
Member
Member

PWSFTVIT, WRiTV - wydział operatorski

Postprzez greg » 18 Sty 2012, 19:24

Oj.... Jest wiele opcji niejako z "urzedu" zarezerwowanych jedynie dla absolwentow filmowki.
Caly kawal polega na tym, ze faktycznie wiekszosc z nas nie potrzebuje takiej szkoly, tak jak wielu
Muzykow nie potrzebuje szkoly muzycznej by byc swietnym muzykiem,
Jesli faktycznie tak jest ze na podstawie portfolio przyjmuja do filmowki, to po co ta szkola? Zeby ociosac do wajdowskiego szablonu? (z calym szacunkiem dla Wajdy)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez maviozo » 18 Sty 2012, 19:51

Dostałem się na montaż tamże i wiele rzeczy się tam dowiedziałem - między innymi, że idąc tam naprawdę g...o wiedziałem :D Myślę, że wartością jest nie tylko sam fakt uczenia się od zawodowców, ale też przebywanie wśród mocno zorientowanych osób. Z samych spotkań z nimi można wiele wyciągnąć. No i na pewno pozycja w portfolio może pomóc. Również można sobie radzić bez tego. Kwestia szczęścia.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Jak się do was dostać?

Postprzez Pelek » 18 Lut 2012, 23:44

Hej,
Kończe aktualnie szkołę i chyba dopiero teraz wiem co bym chciał robić dalej. PWSTiTV na wydziale Sztuka Operatorska była by w 100% moim planem na życie (przynajmniej te najbliższe). Ale tu zaczyna się problem.
Dostanie się na tę uczelnie wiąże się z bogatym portfolio. Wyczytałem, że zwiększenie szans na wygranie etapu konkursowego to stworzenie swojego filmu (najlepiej z fabułą). I tu mam pierwsze pytania. Jak długi powinien być to film? oraz Czym najlepiej go zmontować?
Robiłem już kilka bardziej lub mniej ciekawych ujęć oraz montowałem je, ale do moich prac hoobystycznych używałem zwykłej kamery HD i NeroVision 10 - do montażu. Taka techinka wystarcza, czy lepiej się nie pokazywać?

Podzdrownia,
Pelek

(Jeżeli były już zadawane te pytania, to prosze o przeniesienie ich do odpowiedniego wątku)
Pelek
Just Arrived

Re: Jak się do was dostać?

Postprzez Amadi » 19 Lut 2012, 03:25

Można genialny film zmontować w movie makerze albo ch**owy na Quantelu, pokaż film to pogadamy ;)
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Sztuka operatorska

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości