Witam ponownie, po wielu godzinach, nocach, a nawet zaryzykowałbym tygodniach na forum wychodzi na to, że... dalej nic nie wiem. Co już złożę zestaw to trafiam na jakiegoś posta, który burzy wszystko co dotychczas wymyśliłem.
Piszę do jakich końcowych wniosków doszedłem, jak ktoś ma ochotę to niech skomentuje, coś doradzi, jak uznacie, że za bardzo oklepane to nie piszcie, muszę się po prostu wygadać.
A więc:
Filmowanie a czasami nawet kamerowanie głównie w dwóch sytuacjach - wesele, kluby-dyskoteki.
Właściwości sprzętu tylko pod kątem filmowania - do fotografii przynajmniej na razie zostaję ze składanym przez lata zestawem nikona.
Piszę tylko o aparatach i obiektywach - to jest na razie mój dylemat (karty,rigi,focusy itp w tym poście nie mają znaczenia, no ewentualnie pod kątem wymiany między aparatami)
ZESTAW 1
A) na statywie gdzieś z boku do podglądu ogólnego
-Canon 60d
-Tamron 17-50mm f/2.8 wersja ze stabilizacją - do jaśniejszych sytuacji
-Samyoung 35mm f/1.4 do ciemniejszych typu sala/klub
B)pierwszy operator + monopod/statyw, liliput do podglądu
-Canon 5Dmk2
-Tamron 70-200mm f/2.8
-Samyoung 85mm f/1.4
C)drugi operator + merlin/glidecam, liliput do podglądu
-Canon 5Dmk2
-Sigma 20mm f/1.8
-Canon 50mm f/1.4
sigma 20 i sumyang 35 wymiennie między 5d i 60d
NASTĘPUJĄCE dylematy
-czy warto dołożyć jakby nie było sporo i tamrona 70-200 wymienić na canona? - wiadomo,że canon lepszy, ale jednak
duuuuużo droższy, a skoro tylko do samego filmu
-generalnie cały zestaw jak na moje możliwości bardzo drogi, poza tym miałby być wzięty w leasing, więc przez
najbliższe kilka lat nie było by w nim większych zmian - czy w roku, w którym raczej na pewno wyjdzie 5dmk3
warto pakować się w dwie 5dmk2?
odpowiedzią byłby drugi zestaw ostro obcięty
ZESTAW 2
A) statyw, gdzieś z boku....
-Canon 550d
-Tamron 17-50mm f/2.8 wersja ze stabilizacją
-Samyoung 35mm f/1.4
B)pierwszy operator...
-Canon 60d
-Samyoung 85mm f/1.4 (wymiennie z 17-50 tamrona)
C)drugi operator....
-Canon 5Dmk2
-Sigma 20mm f/1.8 (wymiennie z samyoung35)
DYLEMATY
-5dmk3 na pewno będzie bardzo drogi na dzień dobry i nie wiadomo co pokaże, więc powyższy zestaw będzie musiał
wystarczyć co najmniej rok
-czy 550d nie będzie się przegrzewał przy dłuższych ujęciach, może lepiej 60d -nie grzeje się i jest lepiej wykonany,
z drugiej strony 550d ma magic lantern, który daje dużo funkcji, poza tym do miejsc typu kluby, w których są lasery
wolałbym jak najtańsze body - już raz matrycę w kamerze spaliłem i kosztowało mnie prawie tyle co 2x 550d
-stałki fajne, ale w sumie na pewno komfort pracy byłby lepszy przy zestawie 24-70+70-200 (do pełnej klatki)
czy 2,8 jest faktycznie tak ciemne, że nie da rady w ciemnych salach, kościołach itp? to samo tyczy się w sumie
17-50 do cropa - według mojego pomysłu na 5d z racji większego iso da rade, na cropie już nie bardzo
-a może zamiast 550d czy 60d jednak np nex vg10/vg20? zawsze to namiastka zarówno kamery jak i obrazu
z lustrzanki, tylko czy takie połączenie będzie w obrazie naturalne
W sumie to już sam nie wiem, choć podobno jak się dochodzi do etapu że człowiek jest świadomy że nic nie wie, to jest się na dobrej drodze
....tak tylko napisałem do czego doszedłem, już mi dyńkę rozpie... po tych wszystkich nieprzespanych nocach na forum